Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Citi raksti

Ventspils Kamermūzikas dienas turpina koncerts “Mīlestības gadalaiki”

© Publicitātes foto

Ceturtdien, 1. oktobrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Ozola, pianiste Sana Villeruša, kā arī muzikoloģe un Latvijas Radio 3 žurnāliste Liene Jakovļeva aicina kamermūzikas cienītājus apmeklēt koncertu “Mīlestības gadalaiki”.

Programma:

  • Klods Debisī (1862 - 1918) “Sīringa” (Syrinx) flautai solo
  • Fransiss Pulenks (1899 - 1963) Sonāte flautai un klavierēm
  • Klods Debisī (1862 - 1918) “Lēnais valsis” (La plus que lente) Čellam un klavierēm
  • Gaspars Kasado (1897 - 1966) “Rekviebros” (Requiebros) Čellam un klavierēm
  • Astorts Pjacolla (1921 - 1992) “Četri gadalaiki Buenosairesā” klavieru trio

1957.gadā komponētā F. Pulenka flautas sonāte ir pirmā no komponista trim sonātēm, kas veltītas koka pūšamajiem instrumentiem; visas trīs sonātes ieņem nozīmīgu vietu komponista kamermūzikas daiļradē. Tā rakstīta viņa draugam flautistam Ž .P. Rampālam, un ko abi kopā pirmatskaņoja Strasbūrā jau pieminētā gada vasarā. Populārais mūzikas izdevums “Le Figaro” atzīmē šo mūziku kā: „uz zilgana pamata krāsotās skaistās harmonijas ar tām pāri nesošu ēterisku melodijas varavīksni.“

Pulenka un Pjacollas darbus atdala pasaulslavenā čellista P. Kazalsa skolnieka G. Kasado 1934. gadā sarakstītais darbs, ko komponists veltījis savam skolotājam.

Argentīnas komponists un brīnumbērns A. Pjacolla pieder pie savas valsts slavenākajiem komponistiem. 20. gadsimta tango žanra neapšaubāms līderis. Viņa mūzika - tās ir tango ritma struktūras, šūpojošs džeza vieglums un drosmīgās spēlēs ar kontrapunktu pausts kamermūzikas spēks. Tango ir vairāk nekā mūzika, deja un dzeja; tās ir sajūtās tulkotas kaislības un dvēseles stāvokļi. Pāris minūtēs uzplaukst svešādi noslēpumaina mirkļa burvība, kura aizslauka racionālā prāta diktētos rāmjus.

Koncerta radošo komandu veido trīs mūziķes - flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Ozola un pianiste Sana Villeruša. Programmu vada muzikoloģe un Latvijas Radio 3 žurnāliste Liene Jakovļeva. Visas četras koncerta dalībnieces reiz bijušas klasesbiedrenes Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā - no mazotnes kopā augušas un skolojušās. Dzīves un mūzikas ceļi katrai bijuši savi, lai nu tie izlolotajā koncertprogrammā satiktos un krustotos, gan sava instrumenta solo balsi izceļot, gan muzicējot trio kopskaņā.

Kamermūzikas dienas Ventspilī notiek jau vairākus gadus, piedāvājot klausītājiem gan ārpus Latvijas studējošo latviešu mūziķu, gan ārvalstu mūzikas profesionāļu, gan Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu un audzēkņu koncertus. Kopš koncertzāles “Latvija” atklāšanas, Kamermūzikas dienas organizē Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar SIA “Kurzemes filharmonija”.