© Foto: Pexels.com

Paredzams, ka ķiršu ziedēšanas sezona Japānā 2024. gadā sasniegs kulmināciju no marta beigām līdz aprīļa sākumam, īpaši Tokijā, Kioto un Osakā. Japānas meteoroloģiskā korporācija oficiālo prognozi atjaunināja 2024. gada 29. februārī.

Japānas sakuras ir labi pazīstamas visā pasaulē ar savu mirdzošo, smalko un pārejošo skaistumu, taču tās ir vairāk nekā vienkārši skaisti ķiršu ziedu koki. Sakuras ir saistītas ar Japānas vēsturi, kultūru un identitāti.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Japan Travel, Food & Life �⛩️� (@maris_adventures_in_japan)

Katru gadu Japānā cilvēki pulcējas kopā, lai no marta līdz maijam vērotu sakuru ziedēšanu un vērotu, kā ziedi savā skaistuma virsotnē sāk birt; sniedzot asu atgādinājumu, ka, lai gan dzīve ir skaista, tā ir arī īslaicīga un īsa.

Foto: Pexels.com

Sakuras vēsture

Ķiršu ziedi, kas Japānā pazīstami kā sakuras, ir labi pazīstami visā pasaulē ar savu mirdzošo, smalko un pārejošo skaistumu. Tomēr tie ir vairāk nekā vienkārši skaisti koki, jo sakurām ir ciešas saites ar Japānas vēsturi, kultūru un identitāti.

Sakura, kas sākotnēji tika izmantota, lai novērtētu gada ražu, iemiesoja wabi-sabi filozofiju un šintoisma ideālus par nepastāvību, cerību un atjaunošanos, tagad ir viens no Japānas ikoniskākajiem dabas simboliem.

Papildinot savu burvību un noslēpumainību, sakuras parasti pilnībā zied tikai aptuveni vienu nedēļu. Japānas galveno salu daudzveidīgajā ainavā šis maģiskais brīdis var notikt no marta līdz maija sākumam. Pēc neilga pilna ziedēšanas perioda mazie, smalkie ziedi sāk graciozi birt no kokiem. Tiek uzskatīts, ka ziedi šajā pēdējā posmā ir visskaistākie, jo baltās un rozā ziedlapiņas maigi peld zemē.

“Ziedu vērošanas" ballītes

Foto: Pexels.com

Daudziem japāņiem ķiršu ziedu koku ziedēšana simbolizē cilvēka dzīvību, īslaicīgumu un cēlumu. Japāņiem patīk svinēt un lolot ķiršu ziedu kokus ierobežotajā ziedēšanas periodā, un daudzi cilvēki rīko "ziedu vērošanas" ballītes, kas pazīstamas kā hanami. Vienkārši ceļot uz Japānu pavasarī, nenovērtējot sakuras skaistumu un nepiedzīvojot hanami ballīti, nevar.

Ņemot vērā sakuras kultūras nozīmi, ir neskaitāmi pasākumi, festivāli un īpašas ekskursijas, kur centrā ir ķiršu ziedēšana.

Sakura - kur, kad un kā baudīt japāņu ķiršu ziedus

Foto: Pexels.com

Japāņu valodā ķiršu ziedus sauc par sakurām, un nebūtu pārspīlēti teikt, ka tie ir nacionāla apsēstība. Dažādas ķiršu ziedu šķirnes zied dažādos laikos, bet lielākā daļa sasniedz maksimumu Tokijā marta beigās līdz aprīļa sākumam.

Japānas ķiršu ziedu 2024. gada prognoze ir viss, kas jums jāzina. Pilns ziedēšanas periods ilgst tikai dažas dienas, tāpēc ir svarīgi labi noteikt apmeklējuma laiku. Pamatojoties uz jaunāko ķiršu ziedēšanas 2024. gada prognozi, paredzams, ka ķiršu ziedi Tokijā sāks ziedēt 21. martā, kas ir vairākas dienas agrāk nekā pērn, savukārt pilns zieds gaidāms 28. martā.

Cik ilga ir sakuras sezona Japānā?

Foto: Pexels.com

Tās ir divas īsas nedēļas. No marta beigām līdz aprīļa sākumam ķiršu ziedu sezona ir sirdi plosoši īsa, jo sakuras dzīvo tikai divas īsas nedēļas. Hanami atgādina japāņiem, ka dzīve ir īsa, un viņiem tā ir jāizmanto maksimāli. Līdz sezonas beigām ietves būs nosētas ar netīriem, saburzītiem rozā traipiem.

Kur redzēt skaistākos ķiršu ziedus?

Foto: Pexels.com

Tāpēc šeit ir saraksts ar galamērķiem Japānā, kur var izbaudīt sakuras sezonu un redzēt valsts iemīļoto nacionālo ziedu: Hirosaki parks (Aomori); Takadas pils vietas parks (Niigata); Arakurajamas Sengenas parks (Jamanaši); Minami-Izu pilsēta (Shizuoka); Šiude kalns (Kagava).

Hirosaki Park (Aomori)

No Hirosaki parka paveras elpu aizraujošs skats, it īpaši aprīlī, kad ķiršu ziedi ir pilnos ziedos. Tā atrodas netālu no Hirosaki pils parka Aomori prefektūrā, kur atrodas viena no Japānas atlikušajām pilīm. Vietā, kurā ir plaši izplatīti ķiršu ziedu koki, katru gadu notiek Hirosaki ķiršu ziedu festivāls, kas ir slavens gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu vidū. Tas parasti notiek no aprīļa beigām līdz maija sākumam, kad vieta izskatās brīnišķīga rozā ziedu dēļ.

Papildu ķiršu ziedu apskatei Hirosaki parkā ir pieejamas dažādas aktivitātes. Tāpēc daudzi apmeklētāji velta laiku, lai apceļotu Hirosaki pili, Hirosaki pils botānisko dārzu un Fudžitas memoriālo japāņu dārzu.

Takada Castle Site Park (Niigata)

Takada pils parks atrodas Niigatas prefektūrā Japānas Čubu reģionā. Tā ir arī populārākā ķiršu ziedu vieta, jo tiek ziņots, ka pavasarī zied vairāk nekā 4000 ķiršu ziedu koku, kas ir lieliski piemēroti relaksējošai un jaukai nakts apskatei. Tāpat daudzi tūristi ierodas, lai apmeklētu Takadas pils Ķiršu ziedu festivālu un apskatītu “Sakuru ceļu” ar izgaismotiem ķiršu ziedu kokiem ar apmēram 3000 papīra laternām.

Festivāls notiek arī naktī, jo ir daudz stendu, kur tūristi var baudīt ēdienus un dzērienus. Patiešām, romantisks veids, kā pavadīt vakaru ar draugiem un ģimeni.

Arakurayama Sengen Park (Yamanashi)

Arakurajamas Sengenas parks atrodas Fudžijosidas pilsētā Jamanaši prefektūrā. Daudzi apmeklētāji ierodas šajā vietā, jo tā ir laba vieta, kur apskatīt brīnišķīgo Fudži kalnu, un tajā atrodas arī piecstāvu pagoda. Tā ir laba vieta arī ķiršu ziedēšanai, tāpēc šeit parasti tiek rīkots ikgadējs festivāls Arakurayama Sengen Park Cherry Blossom Festival, parasti no marta līdz aprīlim.

Festivālu sezonas laikā pilsētas teritoriju piepilda mūzikas un pārtikas stendi, ko sauc par Sakura Marche. Teritorijā ir daudz informācijas stendu, lai palīdzētu apmeklētājiem caur pasākumu. Tiek pārdoti arī dažādi vietējie ēdieni un produkti, tāpēc šī ir lieliska vieta, kur izmēģināt pilsētas piedāvātās preces.

Minami-Izu Town (Shizuoka)

Gleznainā Minami-Izu pilsēta atrodas Izu pussalas dienvidu daļā Japānas Šidzuokas prefektūrā. Ar tās elpu aizraujošajām ainavām daudzi cilvēki ierodas pilsētā, lai apskatītu apmēram 800 Kawazu-zakura ķiršu ziedu kokus, jo īpaši "Minami no Sakura to Nanohana Matsuri" vai Dienvidu ķiršu ziedu un rapšu ziedu festivāla laikā, kas notiek februārī un martā.

Minami-Izu var veikt dažādas aktivitātes. Braucot ar rikšu, var vērot ziedus. Un, protams, tūristiem nevajadzētu palaist garām iespēju nogaršot vietējo iedzīvotāju saražotos svaigos produktus.

Ir daudzi veidi, kā cilvēki var nokļūt šajā skaisti pussalā, kuras piekraste ir vērsta pret Filipīnu jūru. Viens no tiem ir ar Odoriko ātrvilcienu, kas atiet no Tokijas stacijas un ierodas Izukyu-Shimoda stacijā, kas ir vistuvākā līnijā Izu Kyuko, kas apkalpo Izu pussalu.

Mt. Shiude (Kagawa)

352 metrus virs zemes Shiude kalns slejas pār Šonai pussalu Kagavas prefektūrā. Tiek uzskatīts, ka tā ir lieliska vieta, lai apskatītu apmēram tūkstoti ķiršu ziedu koku, kas ieskauj Seto iekšējo jūru un pārējās blakus esošās salas. Vienkārši jāiedomājas pasteļtoņu rozā toņu mākonis un blūza viļņi — tas tiešām ir lieliski.

Turklāt sagaidiet, ka skats kļūs vēl iespaidīgāks pavasarī, kad ķiršu ziedu ziedi zied pilnībā. Labākais apmeklējuma laiks būtu marta beigas līdz aprīļa vidum. Shiude kalnam ir arī bagāts mantojums, kuru apmeklētāji noteikti var novērtēt un uzzināt vairāk, apmeklējot Šiude kalna arheoloģijas muzeju.

Speciālas kartes - ceļvedis

Foto: Pexels.com

Japāņu masu informācijas līdzekļi pašlaik ir bagāti ar informāciju par laika prognozēm un laiku, kad un kur izplauks sakuras. Ir izveidotas speciālas Japānas kartes, kur gandrīz precīzi ir norādīts, kurā laikā un kurā pilsētā šogad ziedēs sakuras. Kartē norādīts, kad gaidāmi pirmie ziedi un kad būs pilnziedēšana.

Publicitātes foto

Prognozi Japānas ķiršu ziedēšanas sezonai 2024. gadā Japānas Meteoroloģijas korporācija izdeva 2024. gada 29. februārī, un tās ir norādītas tālāk. Šos datumus var izmantot kā norādes ceļojuma plānošanai.

Tokija. Ziedēšana: 22. marts / Pilnziedēšana: 29. marts

Saporo. Ziedēšana: 30. aprīlī / Pilnziedēšana: 4. maijā

Sendai. Ziedēšana: 3. aprīlī / Pilnziedēšana: 9. aprīlī

Kanazava. Ziedēšana: 30. marts / Pilnziedēšana: 6. aprīlis

Nagoja. Ziedēšana: 19. marts / Pilnziedēšana: 29. marts

Kioto. Ziedēšana: 22. marts / Pilnziedēšana: 31. marts

Osaka. Ziedēšana: 24. marts / Pilns zieds: 1. aprīlis

Hirosima. Ziedēšana: 22. marts / Pilnziedēšana: 1. aprīlis

Fukuoka. Ziedēšana: 21. marts / Pilnziedēšana: 30. marts

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv