© Publicitātes foto

Latvijas muižu apmeklējums ir ne tikai saskare ar vēsturi, bet arī iespēja pilnvērtīgi atpūsties. Jūties kā iepriekšējo gadsimtu aristokrāts un izbaudi lielisku iespēju nedarīt pilnīgi neko. Nu labi, var nedaudz izklaidēties.

ABGUNSTES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Jegavas novadā

Kas: Muižas apbūve veikta ap 1780.g., bet nemieru laikos tā nodedzināta. Ēkas atjaunošanu uzsāka pēc 1908.g. un pabeidza pagasts 1931.g., ierīkojot Gaismas pili - Abgunstes skolu. Abgunstes muižas kungu māja ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Muižas teritorijā ir četri dīķi un parks.

Publicitātes foto

Aktivitātes: Muižā izveidotas atvērtās amatniecības darbnīcas keramiķiem, tekstilmāksliniekiem un kokamatniekiem. Individuālajiem apmeklētājiem pieejamas iepriekš plānotas atvērtās ekskursijas.

Nakšņošana: no 20 (mansards) līdz 80 eiro.

Mājas lapa: www.abgunste.lv

ARENDOLES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Vārkavas novadā

Kas: Viena no arhitektoniski interesantākajām muižām Latgalē. Atrodas gleznainā vietā Dubnas upes ielokā. Unikāls vēstures un kultūras piemineklis. Celta 18.g.s. beigās, tā ir vienīgā muiža Latgalē, kas personīgu centienu rezultātā ar izmeklētiem restaurācijas paņēmieniem tiek atgriezta tās oriģinālajā stāvoklī. Tā ir viena no retajām ēkām Latvijā, kurā saglabājušās oriģinālās durvis, logi, kāpnes un pat stikli.

Publicitātes foto

Aktivitātes: ekskursija muižas gida pavadībā, pirts, laivu noma.

Nakšņošana: 130-150 eiro ar iekļautām lauku brokastīm.

Mājas lapa: www.arendole.lv

BERĶENES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Jelgavas novads

Kas: Viena no senākajām mazajām muižām Zemgalē, tā atrodas gleznainā vietā - Svētes upes krastā starp Tērveti un Eleju. Atjaunotais vēsturiskais muižas komplekss veido Berķenes muižas lauku rezidenci, kur atrodas gan viesnīca, gan telpas svinībām un semināriem. Šī ir vienīgā muiža Latvijā, kas piedāvā ilglaicīgu mājas īri - lauku rezidenci, kļūstot par vienu no muižniekiem un izbaudot muižas cienīgu dzīvi.

Publicitātes foto

Aktivitātes: volejbola un futbola laukums, pastaigu takas, SPA centrs.

Nakšņošana: 250-450 eiro

Mājas lapa: www.berkenesmuiza.lv

BLANKENFELDES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Jelgavas novadā, pāris minūšu attālumā no Lietuvas robežas.

Kas: Valsts nozīmes kultūras piemineklis ar daudzu gadsimtu ilgu vēsturi. Muižas kompleksa apbūve ir veidota 18. gadsimtā, kad muiža piederēja Ernstam Johanam fon Butlaram. Spilgtākais muižas notikums ir Francijas karaļa Luija XVIII uzturēšanās 1804. un 1805. gadā. Šeit dzimis viens no pirmajiem Latvijas inženieriem E.J. Bīnemanis, muižā bērnību pavadījis pasaulē atzītais kontratenors Sergejs Jēgers. Staļļa otrajā stāvā atrodas gaumīgi iekārtoti, mājīgi viesnīcas numuriņi. Tajos apmeklētāji var pārnakšņot, izbaudot senatnīgo muižas atmosfēru kopā ar mūsdienu komfortu.

Publicitātes foto

Aktivitātes: ekskursijas, muižas dārzos augušas produkcijas degustācijas (Blankenfelde ir guvusi atpazīstamību ar melnā plūškoka audzēm), foto orientēšanās spēle “Atdzīvini muižu”, vēstures detektīva spēle bērniem, pikniks parkā vai muižas pagalma paviljonos.

Nakšņošana: informācija pa tāl. +371 27810348.

Mājas lapa: www.blankenfeldesmuiza.lv

KUKŠU MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Tukuma novadā

Kas: Aristokrātiska un romantiska atpūta harmoniskā vidē, tipiskā, 18. gadsimta sākumā celtā, līdzenuma muižā. Vēstures avotos tā pirmo reizi minēta 1530. gadā, bet tās nosaukums esot cēlies no brāļu Pētera, Jēkaba un Klāva Kukšu vārdiem. Pašlaik redzamā kungu māja celta 1725. gadā kā U veida būve ar pagrabu. Ēkai ir apmestas laukakmens sienas, velvēts pagrabs, koka pārsegumi un dakstiņu jumts. Vēl tagad kungu mājā ir saglabājušās 18. gadsimtā otrajā pusē darinātās durvis, 19. gadsimta sākumā mūrētās holandiešu tipa podiņu krāsnis un kamīns.

Publicitātes foto

Aktivitātes: Prāta SPA, sauna, laivu un velo noma, romantiski izbraucieni ar kamanām utt.

Nakšņošana: 145 - 330 eiro ar brokastim.

Mājas lapa: www.kuksumuiza.lv

LIELBORNES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Lielborne, Augšdaugavas novadā

Kas: Vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā. Šobrīd apskatāma, iespējams, 18. gs. celtā vecā pils, kā arī 19. gs pirmajā pusē klasicisma stilā celtā jaunā muiža. Kungu māja, kas ir raksturīgs vasarnīcas stila piemineklis Augšzemē, var lepoties ar savām dekoratīvi izstrādātajām konstrukcijām un apdares detaļām, kas rada savdabīgu māksliniecisko iespaidu.

Publicitātes foto

Aktivitātes: aktīvās atpūtas iespējas bērniem (šūpoles, bērnu laukums, kāpšanas siena, āra trenažieris u.c.) un vecākiem (pārgājiens pa upi, pastaiga pa dabas taku, laivu un velo noma u.c.).

Nākšņošana: 70-120 eiro

Mājas lapa: www.lielbornesmuiza.lv

LIEPUPES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Salacgrīvas novadā

Kas: Viena no vislabāk saglabātajām baroka laika muižām Vidzemē. Viesnīca Liepupes muiža ir izvietota skaistā 18. gadsimta muižas ēku kompleksā, kuru ieskauj parks un kurā tiek piedāvāti izsmalcināti numuri 2 ēkās - muižas galvenajā Kungu ēkā un blakus esošajā Pārvaldnieka ēkā.

Publicitātes foto

Aktivitātes: pastaigās pa muižas parku, braucieni ar Ērenpreiss velosipēdiem, SPA komplekss ar tvaika pirti, vannu un plašu procedūru klāstu, laivu noma, dažādas ekskursijas.

Nakšņošana: Junior suite - 200-300 eiro.

Mājas lapa: www.liepupesmuiza.lv

MĀLPILS MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Mālpils

Kas: Mālpils muiža ir 19. gadsimta klasicisma arhitektūras piemineklis plus plašs baroka stila parks, gleznaina dabas ainava un dīķis, kurā čalo strūklaka un zied ūdensrozes. Mālpils muižā ierīkota luksus klases dizaina viesnīca un atrodas viens no labākajiem restorāniem Latvijā.

Aktivitātes: ekskursijas, masāžas, laivu un Electra velosipēdus noma, dabas takas.

Publicitātes foto

Nakšņošana: luksuss numurs - 180 eiro

Mājas lapa: www.malpilsmuiza.lv

PIENA MUIŽA - BERGHOF

Publicitātes foto

Kur: Skrundas novadā.

Kas: Atjaunotā neorokoko stila muižā ar ievērojamu vēsturi, savulaik ir bijusi vācu barona medību rezidence. Viesiem tiek piedāvātas greznas naktsmītnes skaistā, dabiskā vidē. Mīlīgajā Piena SPA kompleksā ir pieejams plašs iespēju klāsts ar masāžām un van peldēm. Muižā arī ir Piena muzejs un Rožu krodziņš.

Publicitātes foto

Aktivitātes: Tenisa korti, pirs, SPA.

Nakšņošana: 94 eiro ar brokastīm

Mājas lapa: www.pienamuiza.lv

RŪMENES MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Kandavas novadā

Kas: Ekskluzīvs pieczvaigžņu lauku īpašums ar 570 gadu vēsturi. Rūmenes muižas kungu māja celta 1876. gadā neogotikas stilā un ir viena no efektīgākajām šāda veida neorenesanses būvēm Latvijā. Var īrēt Kungu māju, Dārza māju vai visu muižas teritoriju. Par Kungu mājas viesu maltītēm rūpēsies šefpavārs Lauris Aleksejevs ar savu komandu no restorāna 36.līnija.

Publicitātes foto

Aktivitātes: pirts rituāls, Bocce Ball spēle parkā,

bērnu spēļlaukums, pastaigu taka ap Rūmenes ezeru un mežu, putnu vērošana utt.

Nakšņošana: var īrēt Kungu māju (5500 eiro), Dārza māju (no 600 eiro) vai visu muižas teritoriju.

Mājas lapa: www.rumene.lv

SKRUNDAS MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Skrundā

Kas: Gleznainajā Ventas upes krastā atrodas viena no skaistākajām Latvijas muižām, 19. gadsimta arhitektūras pērle - Skrundas muiža. Celta 1849. gadā klasicisma stilā muiža tiek dēvēta par pazīstamās Mežotnes pils miniatūrkopiju un šajā ziņā līdzību ir ļoti daudz, jo arhitekta rokraksts patiesībā ir viens un tas pats. Muižas kompleksu veido pati muižas ēka, kurā iekārtota četrzvaigžņu viesnīca ar 12 labiekārtotiem numuriem, restorāns, centrālā svinību zāle un konferenču zāle.

Aktivitātes: bērnu rotaļu laukums parkā un atpūtas istaba muižas ēkā, velo noma, mini-golfs, SPA.

Publicitātes foto

Nakšņošana: 95-165 eiro

Mājas lapa: www.skrundasmuiza.lv

ŠLOKENBEKAS MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Engures novadā

Kas: Viens no retajiem nocietinātas viduslaiku muižas paraugiem Baltijā un vienīgais Latvijā, kas saglabājies līdz mūsdienām. Atrodas Milzkalnē, Slocenes upes krastā, netālu no Jaunmoku pils un Tukuma. Muižā iekārtots Latvijas Ceļu muzejs, viesnīca un kultūras centrs. Atšķirībā no citām greznākām ēkām, Šlokenbekas muižā iespējams notvert pašas ēkas vēsturiskās iezīmes, muižas viesnīca ir ekonomiskās klases stila viesnīca.

Publicitātes foto

Aktivitātes: ekskursijas, degustācijas (vīni no Aizputes, Kuldīgas, Durbes un Laucienas vīna ražotājiem).

Nakšņošana: 30-70 eiro

Mājas lapa: www.slokenbeka.lv

VIRKAS MUIŽA

Publicitātes foto

Kur: Kuldīgā

Kas: Boutique Hotel Virkas muiža ir lielākā viesnīca Kuldīgā, kas atrodas baronu Firksu 16.gadsimtā celtā muižas namā. Nams ir kultūras aizsargājamo pieminekļu sarakstā un ēkas interjerā savienots senatnīgais ar moderno, radot mājīgu un īpašu gaisotni mūsu viesiem. Visi viesnīcas numuriņi, gan apartmenti ir mājdzīvniekiem draudzīga vieta. Blakus viesnīcai atrodas arī voljērs, kur jūsu mīlulis varēs brīvi izskrieties.

Publicitātes foto

Aktivitātes: fotosesijas, elektroskūternu noma.

Nakšņošana: 80-120 eiro

Mājas lapa: www.virkasmuiza.lv

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv