© Foto: pixabay.com

Pirms gulētiešanas atsakieties no dažām ierastajām lietām un uzvedības veidiem, kas palīdzēs zaudēt svaru.

Iespējams, ka līdz brīdim, kad ejat gulēt, darāt lietas, kas neļauj zaudēt svaru. Lai gan svara zaudēšanai nepieciešams neliels, ilgstošs kaloriju deficīts, jauni diennakts ritmu pētījumi liecina, ka ēdienreižu laiks var būt tikpat svarīgs kā tas, ko ēdat.

Kā nepārēsties brīvdienās, lasi šeit.

Pārēšanās dienas beigās

Foto: Pexels.com

Nereti vakaros ir tik neremdināms izsalkums, ka esi gatavs apēst visu, kas pagadās pa rokai! Tas varētu būt tuvējā kafejnīcā pasūtīts ēdiens vai saldumu kalns pirms gulētiešanas. Diētas ievērošana māca ēst mazāk. Tāpēc, visticamāk, dienas laikā nav pietiekami daudz ēsts, kas vakarā noved pārēšanās.

Var šķist nesaprātīgi ēst vairāk dienas laikā, kad cenšaties zaudēt svaru, taču, ēdot sabalansētas maltītes, kas bagātas ar olbaltumvielām, šķiedrvielām un taukiem ik pēc trīs līdz četrām stundām, novērsīsiet pārēšanos vakarā. Un pēcpusdienas uzkodām pievienojiet šķiedrvielu un olbaltumvielu uzkodu, piemēram, ābolu ar zemesriekstu sviestu.

Ēst tieši no iepakojuma

Foto: pixabay.com

Neēdiet našķus tieši no iepirkumu somas vai iepakojuma. Jebkuru uzkodu uzlieciet uz šķīvja un iepakojumu vai maisiņu nolieciet prom. Čipsu ēšana tieši no paciņas noved pie pārēšanās, it īpaši, ja to darāt, ritinot tālruni vai skatoties televizoru.

Nepalikt nomodā pārāk vēlu

Foto: Pexels.com

Jo vēlāk tu ej gulēt, jo vairāk laika tev atliek ēst. Turklāt lielākai daļai cilvēku vēlu vakarā rokas nesniedzas pēc veselīgākajām uzkodām. Protams, ja jūtaties izsalcis, jums vajadzētu ēst.

Regulārs gulētiešanas laiks var novērst našķošanos vēlu vakarā.

Miega trūkums nākamajā dienā var likt vairāk ēst. Tas daļēji ir saistīts ar paaugstinātu hormonu - kortizola un grelīna - līmeni, kas paaugstinās nākamajā dienā, kad nav pietiekami daudz gulēts. Īsa meditācija vai tēja bez kofeīna palīdz nomierināties un labi izgulēties.

Vakariņās izvairīties no ogļhidrātiem

Foto: pixabay.com

Vakariņās nevajag izvairīties no ogļhidrātiem. Ja nav sabalansētu vakariņu, galu galā var patērēt daudz vairāk kaloriju, kad sāksies izsalkums. Ogļhidrāti nodrošina enerģiju smadzenēm un centrālajai nervu sistēmai, savukārt tauki palīdz absorbēt noteiktas uzturvielas, samazina glikēmisko līmeni un veicina sāta sajūtu. Olbaltumvielas ir celtniecības materiāli muskuļiem, spējai paātrināt vielmaiņu un ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Ogļhidrātu izslēgšana var palielināt izsalkuma sajūtu, kas var izraisīt pārēšanos vēlu vakarā.

Pastāvīga ledusskapja atvēršana bez mērķa

Foto: pixabay.com

Fiziskais izsalkums nav vienīgais iemesls, kāpēc ēdam. Ēšana ir patīkama un relaksējoša, tāpēc ēdam, kad ir saspringums, garlaicīgi vai vēlamies kaut ko īpašu.

Tāpēc neturiet mājās apstrādātus pārtikas produktus (piemēram, kartupeļu čipsus, konfektes un sāļās uzkodas) un ievietojiet ledusskapī, saldētavā un virtuves skapīšos vairāk barojošu alternatīvu, piemēram, riekstus, augļus, veselus graudus un liesās olbaltumvielas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv