© Foto: Pexels.com

No pannu attaukošanas līdz skrāpējumu noņemšanai - kafijas biezumiem ir daži pārsteidzoši pielietošanas veidi sadzīvē.

Visbiežāk ir dzirdēts par kafijas biezumu izmantošanu dārzā, lai atbaidītu kukaiņus un stiprinātu augus, vai to izmantošana kā skrubi pirtīs, bet vai zini, ka kafijas biezumus var izmantot arī tīrīšanai? Lai arī cik pārsteidzoši tas neizklausītos, kafijas biezumi, ko parasti uzskata par atkritumiem, var tikt izmantoti kā tīrīšanas un remonta līdzeklis.

Lai gan kafijas biezumiem var nebūt tik daudz pielietojuma kā citiem, piemēram, citronam vai sodai, tomēr tīrīšanā ir daži gudri triki, kas piešķir kafijas biezumiem otru dzīvi. Kā izmantot kafijas biezumus, lai notīrītu parastos sadzīves priekšmetus.

Foto: pixabay.com

Viegli notīra un attauko pannas

Kafijas biezumi darbojas divos veidos, lai palīdzētu notīrīt no katliem un pannām nogulsnējumus, arī noturīgu eļļu un taukus. Kafijas biezumu tekstūra piešķir tai nedaudz abrazīvu kvalitāti, kas var notīrīt piedegušos ēdienu no trauka virsmas. Kafijas biezumi ietilpst kategorijā "maigs abrazīvs līdzeklis", tāpēc, līdzīgi kā cepamā soda, to var droši lietot pat uz smalkām nepiedegošām gatavošanas virsmām, piemēram, teflona vai čuguna. Kafijai ir arī dabiskas attaukošanas īpašības, tāpēc tā noņems taukus, kas uzkrājas.

Lai izmantotu kafijas biezumus katlu un pannu mazgāšanai, piepildiet pannu līdz pusei ar siltu ziepjūdeni un pievienojiet 1 ēdamkaroti kafijas biezumus. Pēc tam, izmantojot neabrazīvu sūkli, uzmanīgi notīriet pannu ar ziepju un kafijas biezumiem. Labi noskalojiet un nosusiniet kā parasti.

Izmērcē cepeškrāsni un grila restes

Kafijas biezumu attaukošanas un beršanas īpašības atvieglo arī cepeškrāsns un grila režģu tīrīšanu, novēršot tauku uzkrāšanos un pielipušos ēdienus. Vienu līdz 2 ēdamkarotes kafijas biezumus ar siltu ūdeni ielejiet bļodā vai lielā plastmasas maisā un izmantojiet to kā mērcēšanas līdzekli, lai notīrītu cepeškrāsns plauktus un grila restes. Pēc statīvu vai režģu mērcēšanas (apmēram 45 minūtes) noslaukiet nogulsnes ar sūkli vai noskalojiet ar tekošu ūdeni.

Foto: pixabay.com

Absorbē nepatīkamās ledusskapja smakas

Pat viskārtīgākie, labi uzturētie ledusskapji ik pa laikam var iegūt nepatīkamu smaku neatkarīgi no tā, vai vecais ēdiens paliek nepamanīts vai izšļakstās. Pēc smakas cēloņa notīrīšanas ievietojiet ledusskapī nelielu bļodiņu vai krūzi ar sausiem kafijas biezumiem, lai absorbētu smakas. Esošais slāpeklis reaģē ar oglekli, neitralizējot un novēršot nepatīkamās smakas.

Noņem smakas no rokām

Tāpat kā ar nepatīkamu smaku ledusskapī, kafijas biezumi var palīdzēt neitralizēt stipru smaku uz rokām no tādiem pārtikas produktiem kā ķiploki un sīpoli. Vienkārši ierīvējiet nelielu karoti biezumu starp plaukstām, lai novērstu smakas. Kā bonuss kafijas biezumi maigi notīrīs rokas, noņemot atmirušo ādu un padarot tās mīkstākas.

Foto: pixabay.com

Noņem skrāpējumus no koka mēbelēm un grīdām

Ja koka mēbeles vai grīdas segums tiek saskrāpēts vai bojāts, kafijas biezumus var izmantot, lai atjaunotu apdari. Pagatavojiet biezu pastu, sajaucot biezumus ar nelielu daudzumu ūdens vai cepamās eļļas, un uzklājiet to uz skrāpējumiem. Viegli iemasējiet to bojātajās vietās un ļaujiet tai nostāvēties 10 līdz 15 minūtes. Pēc tam noslaukiet liekos biezumus un nosusiniet koksni. Ja nepieciešams, atkārtojiet procesu, lai pilnībā noslēptu bojājumus.

Savāc pelnus, lai atvieglotu kamīna tīrīšanu

Foto: pixabay.com

Kamīna tīrīšana ir netīrs, nomācošs darbs; pat vislēnākā un metodiskākā šķūrēšana var atstāt pelnus un putekļus, kas visur lido. Lai pelni un citas smalkas daļiņas neveidotos par mākoņiem tīrīšanas laikā, pirms tīrīšanas uzkaisiet pelniem virsū kafijas biezumus. Biezumi savāks pelnus, atvieglojot to savākšanu un izmešanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv