© Foto: pexels.com

Latvijā pieaug noslēgto laulību skaits, taču ir svarīgi apzināties, ka kāzas un laulības dzīve ir pavisam kas cits.

“Liela daļa sabiedrības pavada vairāk laika kāzu plānošanai, nekā plānojot pašu laulību. Pirms izlemjat iestūrēt laulības ostā, aplūkojiet jautājumus, kas palīdzēs izvērtēt, kam pievērst uzmanību jau laikus un kā izveidot laimīgu laulību vairāku gadu garumā,” raksta ucsfhealth.org.

Vai esi gatavs laulībai?

Foto: pexels.com

Pirmais jautājums, par ko ir vērts aizdomāties, prasa patiesības stundu. Vai esiet gatavi būt sieva un vīrs? Dzīve pēc “Jā!” vārda ir pavisam cita. Atbildība par ģimeni ieņem vadošo lomu.

Turklāt svarīgi ir atcerēties, ka laimīgas attiecības balstās uz diviem cilvēkiem, kuri ir gatavi pieņemt otru tādu, kāds viņš ir.

Tie pāri, kas ir nobrieduši būt ilgtermiņa attiecībās, izvēloties dalīt savu dzīvi ar otru, ir tikuši galā ar saviem personīgajiem izaicinājumiem, kā arī citām barjerām - īpaši karjeras virzienā un savā pašattīstībā.

Līdz ar to viņi nemeklē kādu, kas viņus mainītu. Viņi pieņem un uztic savu dzīvi.

Vai esi gatavs otram veltīt laiku?

Foto: pexels.com

Attiecības ir darbības vārds un laulība divtik. Laiks ir viens no dārgākajiem skolotājiem laulībā. Veltot otram savu laiku, augat kopā un saikne kļūst ciešāka.

Īpaši attiecību sākumā, kad viens otru iepazīstat, laiks otram ir svarīgs. Tālāk seko laiks, ko veltāt, lai nepazaudētu to, ko esat ieguvuši attiecību sākumā. Un tā aplis turpinās.

Pāri, kas pavada laiku kopā, dodoties uz randiņiem un atpūšoties kopā, ir tikai ieguvēji.

Vai esi atklāts, esot kopā ar otru?

Foto: pexels.com

Cik daudz jūs patiesībā runājiet savā starpā? Vai esiet godīgi? Neturiet sevī jautājumus, kas moka prātu. Atklātība laulībā ir laimes atslēga.

Izvēlieties arī runāt par tēmām, kas nav tās ērtākās, bet tādas, kas atklāj otra patiesās dzīves vērtības un uzskatus, jo uzliktās maskas kādu dienu krīt. To atcerieties uz mūžu.

Izsveriet arī jautājumus, kas liek domāt par pāra labklājību un dzīves kvalitāti ilgtermiņā. Piemēram, kas pārvaldīs ģimenes naudu? Kā tiks sadalīti mājsaimniecības pienākumi? Kā tiks pavadīts brīvais laiks? Kurš rūpēsies par ģimenes mājām?

Vai jums ir kopīgas intereses?

Foto: pexels.com

Ne velti iesaka pievērst uzmanību personību saderībai, lai gan arī pretpoli pievelkas, jo savā starpā ir interesanti un aizraujoši.

Izcila humora izjūta, inteliģence, kopīgas intereses. Tie ir tikai daži no trumpjiem veselīgas un veiksmīgas savienības starpā.

Lolojiet savas attiecības

Foto: pexels.com

Tāpat kā ar automašīnām, arī attiecībām ir nepieciešama regulāra profilaktiskā apkope, lai tās darbotos nevainojami.

Pētījumi liecina, ka dažādi attiecību semināri vai grāmatas par sievietes un vīrieša mijiedarbību, var palīdzēt saglabāt ciešas attiecības.

Protams, kā jau jebkurās attiecībās, arī pēc laulības būs dažādas konfliktsituācijas, kas var novest pie strīdiem. Svarīgi ir strādāt ar sevi, jo pūles var attaisnoties. Nevienam nav jācieš no viedokļu sadursmēm. Ja nespējiet risināt konfliktu cilvēcīgā veidā, tad jāmeklē palīdzība. Neviens nav ideāls, bet otra dēļ vien ir vērts papūlēties, lai neradītu ikdienu, kas kļūtu par apgrūtinājumu.

Tāpēc ir svarīgi iepazīt otru “pašā strīda karstumā”. Iespējams, ka ir daudz kas, kas otrā nepatīk, bet mīlestība un jūtas ir stiprākas.

Un ne velti attiecības mēdz salīdzināt ar rožu dārzu. Lai rozes būtu skaistas, visas nezāles apkārt tam ir jāizravē, rozes ir pienācīgi jāaprūpē, veltot īpašu uzmanību un zināšanas.

Kā atbalstīt tuvu cilvēku, lasiet seit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv