ZANE ZELMENE ir videomāksliniece, pazīstama ar savu īpašo mākslas, tehnoloģiju un dabas pasaules saplūšanas izpēti © _Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

“Es uzaugu Alūksnē, meža biezoknī, sena pilskalna pakājē, tāpēc man vienmēr tuvas tēmas bijušas daba, ekoloģija un vēsture. Iepriekšējos darbos vairāk pētīju tehnoloģiju un cilvēku mijiedarbību, bet šoreiz esmu atgriezusies pie dabas un mītiskās pasaules uztveres,” saka video māksliniece Zane Zelmene.

Piektdien, 1. septembrī, plkst. 17.00 Mazsalacas Kultūras centrā tiks atklāta Zanes Zelmenes personālizstāde “Zemes toņi”. Tā būs apskatāma līdz 20. septembrim.

IZSTĀDES “Zemes toņi” 3D vizualizācija / Publicitātes foto

Vilinās skatītāju doties iekšā

“Zemes toņi” ir imersīva videoinstalācija, kas apvieno mitoloģiju, ekomākslu un akustiku, lai radītu dinamisku pieredzi.

“Tas ir ceļojums cauri labirintam un skaņu viļņiem uz tā kodolu,” saka māksliniece, atklājot, ka video instalācija sastāvēs no diviem sfēriskiem video ekrāniem, uz kuriem būs redzamas projekcijas - portāli uz vietām Skaņākalna dabas parkā un vokālo grupu “Ēra”, kas vilinās skatītāju doties iekšā mākslas darbu labirintā.

“Telpā atradīsies vairākas māla skulptūras, ko veidoju, sadarbojoties ar keramikas darbnīcu “Vidusmeži”. Braucām meklēt mālus vietējā apkārtnē tieši pirms lielās vētras, jo, lai paspētu īstenot manus plānus, laika bija maz. Rezultātā diezgan ātri atradām mālu ieguves vietu vietējā karjerā, un tur arī radīju performanci, kas būs apskatāma uz ekrāniem vienā no izstādes telpām,” stāsta izstādes autore.

Mākslinieces mērķis ir popularizēt vides saglabāšanu, vienlaikus demonstrējot Skaņākalna unikālās akustiskās īpašības. Instalācija aicina skatītājus iesaistīties vietējā kultūrā un ekoloģijā un pārdomāt kultūras mantojuma un dabas vides saglabāšanas nozīmi. Apvienojot projekcijas, performanci un objektus telpā, imersīvās videoinstalācijas mērķis ir radīt transformējošu pieredzi, kas iedvesmo apmeklētājus iepazīt vietējo kultūru un vidi.

SKAŅĀKALNA klints / _Zane ZELMENE

Neatstāj būtisku ietekmi uz vidi

Zane Zelmene stāsta, ka “Zemes toņi” ir ceļojums mītiskajā senlatviešu kosmosā, kurš šobrīd dzīvo varbūt tikai tautasdziesmu un pasaku sējumos kādos grāmatu plauktos. “Mani ļoti interesēja tieši saules dainas, tāpēc instalācija ir uztverama kā portāls starp šo sauli un aizsauli, iepazīšanās ar dažādiem mītiskiem tēliem un aizsaules kosmisko struktūru,” stāsta video māksliniece.

SAVOS DARBOS māksliniece Zane Zelmene pēta sarežģīto mijiedarbību starp mākslu, zinātni un vidi, katalizējot pārdomas rosinošus dialogus par ekoloģisko ilgtspējību / _Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Zane vienmēr ir izjutusi ciešu saikni ar dabu, tāpēc šķiet loģiski, ka viņa savos darbos to izmanto kā mediju.

“Manuprāt, zemes māksla izaicina konvencionālos priekšstatus par mākslu kā produktu, ko var pirkt un pārdot, uzsverot mākslas darba pieredzi noteiktā vietā un laika momentā. Tā ir māksla, veidota no turpat pieejamiem vidē atrodamiem materiāliem, kas var būt monumentāla vai kaut kas pavisam sīks, bet rezultātā neatstāj būtisku ietekmi uz vidi un labākajā gadījumā papildina esošo ainavu.”

MĀLU iegūšanas vieta Skaņkalnes pagastā / _Zane ZELMENE

Ko nozīmē ekoloģija

“Man vienmēr ir bijis svarīgi, no kā veidoju savus mākslas darbus, cik daudz atkritumu rodas no mana radošā procesa un kāds ir to nospiedums uz vidi. Tāpēc pārsvarā mani darbi ir bijuši digitāli, fizikālajā pasaulē neeksistējoši vai arī tieši pretēji - ir veidoti no tā, kas konkrētajā vietā - dabā - ir pieejams,” stāsta Zane Zelmene. Instalācijā, kas būs aplūkojams Mazsalacas Kultūras centrā, viņa ir apvienojusi digitālo ar fizisko un centusies zemes mākslu ienest telpās.

PERFORMANCE mālu iegūšanas vietā / _Linda ZELTA

“Mana mērķauditorija ir mākslas entuziasti un plašāka sabiedrība, kas interesējas par laikmetīgo mākslu vai vēlas uzzināt, kas tas ir,” saka izstādes autore, uzsverot, ka izstādei nav vecuma ierobežojuma. Viņa domā, ka tā būs interesanta gan maziem bērniem, gan pieaugušajiem.

“Es vēlētos, lai skatītāji padziļinātāk apzinātos, ko nozīmē ekoloģija un kāpēc nepieciešams to saglabāt nākamajām paaudzēm.”

Aizrāvusies ar ciltskoka pētīšanu

Māksliniece atklāj, ka par izstādi Mazsalacā sākusi domāt šā gada pavasarī, kad viņu uzrunāja keramikas darbnīcas “Vidusmeži” vadītāja un Mazsalacas Kultūras centrs. Bet pati ideja radās jau krietni senāk, kad Zane Zelmene gatavoja video scenogrāfiju XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzvedumam “Mūžīgais dzinējs”.

KERAMIKAS darbnīca “Vidusmeži”. Instalācijas tapšanas process / _Zane ZELMENE

“Šajā laikā daudz tuvāk iepazinos ar Latvijas novadiem un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī sāku pētīt latviešu mitoloģiju, kas mani ļoti aizrāva. Tāpēc nolēmu, ka drīzumā jāuztaisa izstāde par šo tēmu. Tūlīt pēc tam arī radās koncepts un es sāku gatavoties izstādei. Nopietnāk pie šī projekta sāku strādāt vasaras sākumā,” stāsta Zane Zelmene.

Līdz šim viņa bija veidojusi un piedalījusies izstādēs tikai Rīgā vai ārzemēs, tāpēc Mazsalacas Kultūras centra piedāvājums jaunajai māksliniecei šķita valdzinošs.

“Man šķiet, ka arī citas Latvijas pilsētas ir pelnījušas ielūkoties laikmetīgās mākslas pasaulē. Turklāt man ļoti patīk Kultūras centra plašās telpas, kas dod man iespēju izvērsties un veidot instalācijas, kas šaurajās Rīgas galerijās vienkārši nav iespējams.”

Zane Zelmene atklāj, ka viņa jau kādu laiku ir aizrāvusies ar sava ciltskoka pētīšanu un nonākusi pie secinājuma, ka daļa viņas dzimtas saknes iestiepjas dziļi Ziemeļvidzemē.

“Tas šo reģionu man lika papētīt vēl vairāk un es atklāju daudz pērles, ko tas slēpj. Jā, es uzaugu Alūksnē, meža biezoknī, sena pilskalna pakājē, tāpēc man vienmēr tuvas tēmas bija daba, ekoloģija un vēsture. Iepriekšējos darbos vairāk pētīju tehnoloģiju un cilvēku mijiedarbību, bet šoreiz esmu atgriezusies pie dabas un mītiskās pasaules uztveres,” skaidro māksliniece, uzsverot, ka tehnoloģijas nekur nepazudīs, jo tās ir daļa no viņas vizuālās valodas.

Harmoniska un pārdomas rosinoša pieredze

Zane Zelmene ir absolvējusi vizuālās komunikācijas nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā, papildinot zināšanas jauno mediju mākslas nodaļā Lisabonas mākslas universitātē Portugālē. Māksliniece galvenokārt darbojas video mākslas, audiovizuālās performances un zemes (land) mākslas jomās.

Savā praktiskajā darbībā māksliniece eksperimentē ar dažādām jaunajām tehnoloģijām - virtuālo realitāti, videoprojekciju kartēšanu un 360º video.

Darbos galvenokārt tiek pētīta mijiedarbība starp mākslu, zinātni un dabu, senatni un mūsdienīgumu, pretstatiem un to līdzās pastāvēšanu laikā un telpā.

Vairāk nekā desmit gadu garumā iedziļinoties vizuālās mākslas sfērā, Zane Zelmene ir piedalījusies daudzos sadarbības pasākumos ar kolēģiem māksliniekiem grupu izstādēs, simpozijos un mākslas festivālos - gan Latvijā, gan pasaulē. Viņa ir veidojusi video scenogrāfiju dažādiem koncertiem, tostarp Latvijas Nacionālajā operā un baletā, parādot savu daudzpusību vizuālā saplūsmē ar mūziku. Viņas mākslinieciskais ceļojums bieži savijas ar mūziķiem, kā rezultātā tiek izveidoti vairāki iespaidu pilni mūzikas videoklipi.

Mākslinieces radošās odisejas nākamais punkts “Zemes toņi” ir viņas piektā personālizstāde, kas liecina par spēju apvienot tehnoloģijas, mākslinieciskumu un dabisko pasauli harmoniskā un pārdomas rosinošā pieredzē.

Atklāsmes par cilvēces nākotni

VIDEO MĀKSLINIECE Zane Zelmene ir absolvējusi vizuālās komunikācijas nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā, papildinot zināšanas jauno mediju mākslas nodaļā Lisabonas mākslas universitātē Portugālē / _Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

“Es esmu arī skolotāja, pasniedzu video mākslu Jaņa Rozentāla mākslas skolā, un tas nozīmē, ka 1. septembris ir arī mani svētki. Kā vēl labāk nosvinēt jauna mācību gada sākumu, ja ne ar jaunas izstādes atklāšanu,” saka Zane Zelmene, piebilstot, ka vasara arī ir nedaudz brīvāks laiks, lai vairāk pievērstos saviem projektiem.

Paralēli izstādei v Mazsalacas Kultūras centrā Zane Zelmene veido darbu RIXC festivālam “Kripto/Māksla un klimats”, kas notiks Rīgā no 20. līdz 23. septembrim.

Šī festivāla ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies izstāde, kurā varēs apskatīt arī Zanes Zelmenes darbu.

“Šim festivālam veidoju mākslīgā intelekta robotisku skulptūru, kas vēstīs dažādas atklāsmes par cilvēces nākotni un tās iespējamiem scenārijiem. Mākslīgais intelekts mani ieinteresējis jau kādu laiku. Man ir ļoti aizraujoši ar viņu aprunāties par dažādām filozofiskām tēmām, jo uztveru to kā lielu cilvēces kolektīvās apziņas datu bāzi,” saka māksliniece.

Maza daļiņa no kaut kā liela

“Šī noteikti ir bijusi viena no manām radošākajām vasarām,” tuvojoties vasaras izskaņai, secina Zane Zelmene. Viņai ir sajūta, ka vasara pagājusi ļoti ātri, jo, darot kaut ko, kas ļoti aizrauj, tiešām pazūd laika izjūta.

Viņa stāsta, ka vasaras lielākais notikums noteikti bija XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kuros viņa piedalījās kā videomāksliniece.

“Tie bija arī mani pirmie dziesmu un deju svētki, kuros piedalījos, tāpēc liels bija mans prieks par to spēcīgo enerģiju, ko sajutu, esot maza daļiņa no kaut kā tik liela.”

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv