2.lapa

Leo Kokles simtgadei veltīta mākslinieka gleznu izstāde

Publicitātes foto

Rīgā, Rietumu Bankas galerijā, ir atklāta izcila latviešu mākslinieka Leo Kokles gleznu izstāde “Leo Kokle - 100 gadi”.

Izstāde ir veltīta Leo Kokles (1924-1964) simtgadei.

Tajā ir eksponētas vairāk nekā 40 vērtīgas gleznas no mākslinieka atraitnes Terēzes Kokles privātās kolekcijas, sniedzot unikālu iespēju aplūkot šos darbus jebkuram mākslas cienītājam.

To vidū ir tādi mākslinieka 20. gadsimta 40.-60. gados radīti darbi kā “Līgo”, “Dvēseles simfonija”, gleznotāja mūzas Terēzes Kokles, šaha meistara Mihaila Tāla un operdziedātājas Belas Rudenko portreti, kā arī ainavas un klusās dabas.

Publicitātes foto

Leo Kokles daiļradei raksturīga uzdrīkstēšanās pielietot jaunus glezniecības paņēmienus un tehnikas, atteikties no formālajiem kanoniem, eksperimentēt ar krāsas uzklāšanu un faktūrām, rast savu īpatnēju pieeju toņu jaukšanai un spilgtiem krāsu salikumiem.

Savā mākslā Leo Kokle pārstāvēja dažādus žanrus, bet noteicošo vietu ieņēma portrets, īpaši pēdējos dzīves gados. Viņš portretēja gan mazāk zināmus, gan sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, piemēram, Paulu Stradiņu, Mihailu Tālu un Raimondu Paulu.

Viņa darbos virmo cilvēciskums, patiesums un gleznieciskās vērtības.

Mākslinieks pratis auditoriju arī pārsteigt. Piemēram, 1964.gadā viņa personālizstāde Mākslinieku namā bija pirmā, kurā skanēja mūzika, tādējādi izvēršoties par īpašu notikumu mākslas dzīvē.

Publicitātes foto

Pašlaik mākslinieka darbi glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Ojāra Vācieša muzejā, Alūksnes muzejā un privātās kolekcijās.

Izstāde Rietumu Bankas galerijā (Rīgā, Vesetas ielā 7) turpināsies līdz maija sākumam. To var apmeklēt darba dienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Ieeja bez maksas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā