© Foto: Pixabay

Mazā mājiņa jeb pasaulē šobrīd tik populārās tiny house ir kompakts mājoklis, kas ir ievērojami mazāks par vidēja lieluma māju - tās izmērs parasti ir ne lielāks par apmēram 38 kvadrātmetriem jeb nelielu divistabu dzīvokli.

Kāpēc mazās mājiņas šobrīd ir tik populāras - vai tā ir izvēle, stils, vai varbūt ekonomisku apsvērumu raisīta nepieciešamība? Lasi un uzzini!

Mazo mājiņu kustība

Foto: Scanpix

“Tiny House Movement” jeb mazo mājiņu kustība ir sociāla kustība, kas atbalsta vienkāršāku dzīvi mazākās, efektīvākās telpās. Tā ieguva popularitāti 2000. gadu sākumā, un kopš tā laika ir iedvesmojusi plašu cilvēku kopienu dzīvot minimālistiskāku un vienkāršāku, nereti - arī ilgtspējīgāku dzīvesveidu.

Lai arī mazās mājiņas ir sastopamas visā pasaulē, taču atsevišķos reģionos un valstīs ir īpaši liela interese par šo dzīvesveidu.

Amerikas Savienotās Valstis

Mazo mājiņu kustība ieguva ievērojamu popularitāti Amerikas Savienotajās Valstīs, kur sastopamas daudzas kopienas un pat pasākumi, kas veltīti tieši dzīvošanai mazās mājiņās - nereti tieši ekonomisku apsvērumu dēļ.

Skandināvijas valstis

Tādas valstis kā Zviedrija un Norvēģija ir pieņēmušas dzīvošanu mazajās mājiņās kā daļu no savas vienkāršības un ilgtspējas kultūras, turklāt skandināvu dizaina principi bieži vien labi saskan ar mazās mājiņas dzīves ētiku.

Jaunzēlande

Foto: Pixabay

Ar savām elpu aizraujošajām ainavām un kultūru, kas augstu novērtē dzīvi brīvā dabā, arī Jaunzēlandē ir pieaugusi interese par mazajām mājiņām. Daudzi cilvēki izvēlas mazās mājiņas kā veidu, kā dzīvot tuvāk dabai.

Austrālija

Mazo mājiņu kustība ir nonākusi arī līdz Austrālijai, kur cilvēki pēta alternatīvas mājokļa iespējas. Uzmanība uz ilgtspējīgu dzīvesveidu un veidu, kā samazināt ietekmi uz vidi, atbilst mazas mājiņas dzīves principiem.

Kanāda

Līdzīgi kā Amerikas Savienotajās Valstīs Kanādā ir vērojama pieaugoša interese par mazajām mājiņām.

Foto: Scanpix

Eiropa

Vairākās Eiropas valstīs, tostarp Francijā un Apvienotajā Karalistē, ir pieaugusi interese par mazajām mājiņām. Kustība bieži vien apvienojas ar vēlmi pēc ilgtspējīgiem un pieejamiem mājokļu risinājumiem. Šeit sastopami arī uzņēmumi, kas specializējas uz mazo mājiņu būvniecību un gatavu risinājumu tirgošanu.

Japāna

Japānā kompaktas dzīves jēdziens jau ilgu laiku ir bijis kultūras sastāvdaļa - sīkas mājas un mazi dzīvokļi pilsētās nav nekas neparasts.

Tomēr mazo mājiņu kustība neaprobežojas tikai ar šīm teritorijām - interese par šādu dzīvesveidu turpina pieaugt visā pasaulē, jo cilvēki dažādu iemeslu dēļ meklē alternatīvas tradicionālajiem mājokļu modeļiem, arī vides un finansiālu apsvērumu dēļ, kā arī meklējot vienkāršāku dzīvesveidu.

Kā radās mazās mājiņas?

Mazo mājiņu koncepcijai var atrast vēsturiskas saknes dažādās kultūrās, tomēr mūsdienu “Tiny House Movement” radās kā atbilde uz vēlmi pēc ilgtspējīgākām un pieejamākām dzīves iespējām.

Kāpēc cilvēki izvēlas dzīvot mazajās mājiņās?

  • Ilgtspējība - mazām mājām parasti ir mazāka ietekme uz vidi.
  • Pieejamība - nelielas mājas celtniecība un uzturēšana ir rentablāka.
  • Vienkāršība - minimālisms dzīvesveidā un “downsizing” jeb atbrīvošanās no nevajadzīgām lietām.
  • Mobilitāte - nereti mazās mājiņas ir uzceltas uz piekabēm, kas nodrošina to mobilitāti.

Kā izskatās mazā mājiņa?

Foto: Scanpix

Nelielas mājas iekārtošanai ir nepieciešami radoši un telpai efektīvi risinājumi - daudzfunkcionālas mēbeles, uzglabāšanas risinājumi un gudrs dizains ir atslēgas vārdi, iekārtojot mazo mājiņu. Nereti tiek izmantota vertikālās telpas maksimāla palielināšana un salokāmu vai moduļu mēbeļu izmantošana.

Vai mājiņai obligāti jābūt iekārtotai minimālisma stilā?

Nē! Lai gan daudzi mazo māju iemītnieki pieņem minimālismu, tā nav stingra prasība. Tomēr dzīvošana nelielā telpā, protams, veicina vienkāršotu dzīvesveidu, mudinot tās iedzīvotājus noteikt prioritātes un rūpīgi izvēlēties sev piederošās lietas - ikvienai no tām nelielajā mājoklī ir jāatrod sava vieta.

Lūk, visbiežāk sastopami interjera stili mazajās mājiņās:

Minimālisms - tīras līnijas, vienkārša krāsu palete un koncentrēšanās tikai uz būtiskiem elementiem ir raksturīgi minimālistiskam interjeram. Šis stils ir lieliski piemērots mazām telpām, kur ir svarīgi, lai nav traucējošu vai lieku lietu.

Skandināvu stils - Ziemeļvalstu dizaina iedvesmotajos skandināvu interjeros bieži ir sastopama gaišas krāsas, dabiski materiāli un funkcionālas, minimālistiskas mēbeles. Šis stils mazās telpās rada atvērtības sajūtu.

Koša mazā mājiņa - viss nepieciešamais dzīvošanai vienā telpā / Foto: Scanpix

Zemnieku vai lauciniecisks, rustic stils - izmantojot koku interjera dizainā, lauku vai kuģa kajītes stilu mazās mājas var radīt mājīgu, siltu atmosfēru. Populāras ir atklātas sijas, dabiska apdare un zemes toņi.

Mūsdienīgs stils - tīras, gludas līnijas un fokuss uz atklātām telpām raksturo modernas mūsdienīgas mazās mājiņas. Arī daudzfunkcionālu mēbeļu izmantošana un viedās mājas tehnoloģiju integrēšana var būt daļa no šā stila.

Foto: Pixabay

Bohēmisks vai eklektisks stils - aptverot rakstu, faktūru un krāsu sajaukumu, bohēmiskais vai eklektiskais stils ļauj personiski izpausties nelielā telpā - tas ir stāsts par unikālas un dinamiskas vides izveidi, kas nereti saplūst ar apkārt esošo dabu, padarot to par daļu no dzīvojamās telpas.

Ikvienu no šiem stiliem un tā elementus lieliski var izmantot jebkurā mazā telpā - dzīvoklī, istabā vai kopmītnēs.

Arī runājot par mazā mājokļa eksterjeru jeb to, kā tā izskatās no ārpuses, ir savi, kustībai aktuāli stili.

Tradicionālā kotedža - bieži vien tie ir slīpi jumti, izgreznoti logi un mājīga, viesmīlīga ārpuse. Šīs mājas nereti līdzinās mazākām tradicionālo māju versijām.

Mūsdienīgs/industriāls stils - tīras līnijas, plakani jumti un koncentrēšanās uz funkcionālu dizainu raksturo modernu vai industriālu mazu māju eksterjeru. Izplatīti materiāli ir metāls, betons un plaši logi, lai ielaistu vairāk gaismas.

Foto: Pixabay

“Mājiņa mežā” stils - līdzīgi kā zemnieciska interjera stilā, arī šā stila eksterjerā bieži ir izmantoti dabiski materiāli, piemēram, koks un akmens. Šāda stila mazās mājiņas parasti ir ļoti izturīgas un piemērotas transportēšanai.

Konteineru mājas - dažas mazās mājiņas tiek būvētas, izmantojot atkārtoti izmantotus pārvadāšanas konteinerus, radot unikālu un mūsdienīgu izskatu. Šis stils bieži ietver industriālo estētiku.

Foto: Pixabay

Atcerieties, ka veiksmīgas nelielas mājas dizaina atslēga ir maksimāli palielināt funkcionalitāti un izmantot pieejamo telpu - daudzās mazajās mājiņas ir arī gudri uzglabāšanas risinājumi, pārveidojamas mēbeles un novatoriskas dizaina funkcijas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti. Stila izvēle bieži ir atkarīga no personīgajām vēlmēm, dzīvesveida un mazās mājiņas mērķa - vai tā ir atpūtas mājiņa, pastāvīga dzīvesvieta vai mobils risinājums.

Kāpēc cilvēki izvēlas dzīvot mazajās mājiņās?

Amerikānis Niks, kurš pārdeva savu īpašumu un tā vietā uzbūvēja savu mobilo mazo mājiņu, lai atbrīvotos no hipotēkas maksājuma / Foto: Scanpix

Cilvēki izvēlas dzīvot mazās mājās dažādu iemeslu dēļ, un viņu motivācija var atšķirties. Nereti izvēle dzīvot mazā mājoklī ir saistīta ar finansiāliem apsvērumiem - mājoklī, kas ir neliels, būs mazāki izdevumi par apkuri un elektrību, arī tā uzkopšana būs ātrāka, kas atļaus vairāk laika un līdzekļu tērēt citām jums svarīgām dzīves pozīcijām, vai, piemēram, iekrāt naudu lielāka un pastāvīga mājokļa iegādei. Brīvie līdzekļi, ko citādi varētu iztērēt hipotēkai vai īrei, ir būtisks bonuss, dzīvojot mazajā mājiņā - šī finansiālā brīvība ļauj izmantot resursus piemēram, ceļojumiem, vaļaspriekiem vai personīgajai attīstībai.

Nereti mazās mājiņas izvēlas cilvēki ar nomadu jeb klejotāju dzīvesveidu, piemēram, šobrīd tik populārie digitālā satura veidotāji vai tie, kas veic jebkuru citu darbu attālināti - mazas mājiņas uz riteņiem ir praktisks risinājums, kas ļauj ceļot.

Daudzus mazo mājiņu iemītniekus piesaista videi draudzīgs dzīves aspekts, dzīvojot mazākā telpā - šādām mājām parasti ir mazāks ekoloģiskās pēdas nospiedums, būvniecībai tiek izmantots mazāk resursu un mazāk enerģijas. Daudzi mazo mājiņu iemītnieki uzsver arī ilgtspējību un zero waste jeb dzīvi ar mazāk atkritumiem - ierobežotā telpa piespiež domāt par efektīviem risinājumiem, tādejādi kļūstot videi draudzīgākiem, turklāt bieži vien mājokļa nelielā izmēra dēļ arī daudzi to celtnieki savos projektos iekļauj videi draudzīgus materiālus un energoefektīvas sistēmas.

Dzīvošana nelielā mājā bieži veicina minimālistiskāku dzīvesveidu. Tā kā telpa ir ierobežota, cilvēks tiek mudināts atbrīvoties no nekārtības un pievērst uzmanību tam, kas viņam patiešām ir svarīgs. Šī vienkāršība rada mazāk stresa un ļauj koncentrēties uz citām katram būtiskām lietām.

Mobila mazā mājiņa Vācijā / Foto: Scanpix

Mazo mājiņu kustība ir radījusi kopības sajūtu līdzīgi domājošu cilvēku vidū - entuziasti bieži piedalās sapulcēs, semināros un tiešsaistes forumos, veicinot atbalsta tīklu, turklāt dzīvošana mazā mājiņā atbilst noteiktām vērtībām, piemēram, vēlmei pēc mazākas ekoloģiskās pēdas nospieduma, koncentrēšanās uz pieredzi, nevis materiālajiem īpašumiem, un apņemšanos dzīvot ilgtspējīgāk un jēgpilnāk.

Tomēr daudzi mazo mājiņu iemītnieki apstiprina - lai pārvāktos uz dzīvi nelielā mājiņā, ir jābūt garīgi sagatavotam gan izaicinājumiem, gan ieguvumiem. Tas ir ne tikai stils, bet arī būtiskas dzīvesveida izmaiņas, kur ir svarīga elastība.

2023. gadā Vācijā rīkotā Mazo mājiņu festivāla ietvaros organizēta mazo mājiņu izstāde / Foto: Scanpix

Dzīvošana mazā mājā var būt piepildīta un atbrīvojoša pieredze, atbrīvojoties no nevajadzīgām lietām, mazāk laika veltot uzkopšanai, bet lielāku uzmanību pievēršot apkārtējai dabai, dārzkopībai vai citiem hobijiem - tas ir ne vien dzīvesstils, bet arī īpašs domāšanas veids - kādam tas kļūs par jaunu pieredzi, citam - par atbrīvošanās ceļu no ikdienas raizēm un sabiedrības uzliktā sloga.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv