© Publicitātes foto

Koko Šanele sacīja, ka viņš ir "couturer (augstās modes dizaineris) vārda tiešākajā nozīmē... mēs pārējie esam vienkārši modes dizaineri."

Dior viņu raksturoja kā "lielākais meistars par mums visiem".

Un Vogue izteicās: "Ko Balenciaga dara šodien, citi dizaineri darīs rīt vai nākamgad, līdz tam laikam viņš atkal būs virzījies uz priekšu."

Publicitātes foto

Visticamāk jūs Balenciaga zīmolu pazīstat pēc radošā direktora Demnas Gvasalias provokatīvajām kolekcijām. Noteikti pazīstat šīs botas.

Publicitātes foto

Taču pats Kristobals Balenciaga, modes nama dibinātājs un izcilais drēbnieks, plašākai sabiedrībai nav tik labi pazīstams. Lai gan pat slaveni tā laika dizaineri uzskatīja viņu par ģēniju.

Publicitātes foto

Balenciaga dzimis Getarijā, Spānijā 1895. gadā. Viņš piedzima ar modi asinīs, jo viņa māte bija šuvēja un divpadsmit gadu vecumā viņš jau strādāja par drēbnieka mācekli. Madridē viņš ieguva formālu drēbnieka apmācību, un Balenciaga bija dzimis.

Publicitātes foto

Panākumus viņam izdevās iegūt agri, kad viņš pirmo reizi atklāja savu butiku 1919. gadā (viņam bija tikai 24 gadi), bet pēc tam paplašinājās Madridē un Barselonā. Viņš agri ieguva Spānijas karaliskās ģimenes uzmanību un apbrīnu.

Diemžēl kara dēļ viņam nācās slēgt savus veikalus un viņš atvēra savu pirmo veikalu Parīzē - ģeniāla ideja.

Publicitātes foto

Viņš radīja tādus dizainus, kā neviens tajā laikā. Viņam nebija neviena tērpa, kas varētu raksturot viņu kā dizaineru, piemēram, atšķirībā no Koko Šaneles. Viņa modes skates atstāja skatītājus apstulbušus un bez vārdiem.

Publicitātes foto

Modeles izvēloties ne pēc tā laika skaistuma standartiem un patiešām darinot drēbes, kas izceļ sievietes figūru un skaistumu, viņš sevi nošķīra no visiem tā laika dizaineriem.

Publicitātes foto

Intriģējošākā daļa par pašu dizaineru ir tā, ka Kristobals bija ļoti slepens - viņš nekad negāja uz skatuves, neļāva žurnālistiem apmeklēt šovu un sniedza tikai vienu interviju visā savā dzīvē. Tikpat klusi viņš paziņoja par atkāpšanos no amata. Tā vienā dienā viņš paziņoja par modes nama slēgšanu 1968. gadā.

Par slēgšanas iemesliem tiek spekulēts daudz. Dizaineris izrādīja nepatiku par to, ko globalizācija bija nodarījusi modei. Mode bija kļuvusi demokrātiskāka, un ātrā mode izkonkurēja Haute Couture.

Mode un trendi mainījās un cilvēki sāka mazāk novērtēt eleganto, sievišķīgo dizainu un izcilo kvalitāti un ieguldījumu, ko sniedz Haute Couture.

Publicitātes foto

1972. gadā Balenciaga atgriezās darbā, lai radītu kāzu kleitu spāņu aristokrātei un sabiedrības dāmai Marijai del Karmenai Martinesai Bordiū. Viņš nomira divas nedēļas vēlāk. Kleitai bija vairāk nekā 10 000 pērļu, un tajā tika izmantotas 20 sudraba diegu spoles. Balenciaga esot pilnībā pārtaisījis kleitu tikai divas dienas pirms kāzām, jo nebija apmierināts ar tās piegriezumu.

Publicitātes foto

Balenciaga modes nama slēgšana 1968. gadā un viņa nāve četrus gadus vēlāk iezīmēja laikmeta beigas. Pēc dizainera nāves 1972. gadā modes nams pārtrauca darbību uz 15 gadiem. Tomēr meistara novatoriskie piegriezumi, jaunu materiālu izmantošana un drosmīgas arhitektūras formas ir saglabājušas neizmērojamu ietekmi modes nozarē.

Publicitātes foto

Kristobals Balenciaga bija viens no sava laika talantīgākajiem dizaineriem. Nav šaubu par nospiedumu, ko šis modes meistars atstājis šajā nozarē.

“Augstā mode ir kā orķestris, un Balenciaga to diriģē. Mēs, pārējie dizaineri, - mūziķi, kas klausa viņa rokas mājienam,” sacīja Kristians Diors.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv