© Publicitātes foto

Kopš laikiem, kad svārki atsedza potītes un no galvām norāva parūkas, ir iesakņojies dzelžains pamatvērtību likums – bauslis, uz kā turas kopta un respektējama cilvēka kodekss.

Kājās jābūt kvalitatīviem un dārgiem apaviem, matiem jābūt tīriem un mūsdienīgiem. Savukārt tas, kas atrodas starp galvu un kājām, nav tik būtiski. Šis likums strādā zemapziņas līmenī. Ejot uz darījuma tikšanos vai darba interviju, uz operu vai pirmizrādi, mati un apavi ir svarīgākais pēc kā novērtēs apkārtējie.

Ja apavus varam mainīt katru dienu, tad ar matiem būs sarežģītāk. Nesaku, ka tas nav iespējams, tomēr veselais saprāts nemudina to darīt. Un, lai neizkristu no aprites vai varbūt gribas ko mainīt, lūk, septiņas top matu krāsas, kas šopavasar būs redzamas visur.

Sviesta blondais

Publicitātes foto

Daudzi slavenību frizieri piemin, ka zeltaini sviesta blondums ir šīs sezonas “must have”. Šis matu krāsas tonis ir daudzkrāsains un tam ir plašas tonālās dimensijas. Dabīgā matu krāsa dažviet tiek saglabāta kā krāsaini akcenti, un sviesta zelts tiek pievietota kā pamatkrāsa. Lai arī kāda būtu jūsu dabīgā matu krāsa, tā noteikti izcelsies uz sviesta blondā toņa fona un kopā veidos pavasarīgu krāsu harmoniju.

Gaisīgi rudais

Publicitātes foto

Vara krāsas toņi joprojām turpina būt modē, lai gan pavasara iecienītākais tonis ir nedaudz pieklusinātāks. Daudzas no košākajiem “kovboja” rudajiem matiem ir izlēmušas pāriet uz nedaudz gaišāku, jo tuvojas siltie gada mēneši. Ja gribas, matus var arī piepacelt un tādā veidā pastiprināt to gaisīgumu.

Ogļu brūnais

Publicitātes foto

Pagaidām ogļu brūnais tonis ir iekarojis daudzas popkultūras un, jo, sevišķi, filmu slavas mirkļus no “Priscillas” līdz “Poor Things”, un ir ideālais 2024. gada pavasara sagaidīšanas matu krāsas tonis. Tas atgādina tekstūru, ko ogle atstāj uz papīra vai tikko uzbrūvēta tase ar rīta espresso - tumšs, vienkrāsains un iekārdinošs.

Ledeņu blondais

Publicitātes foto

Aukstas zemenes un persiki var pārvērst blondos toņus par kaut ko smalku. Pavasaris ir eksperimentu un uzdrošināšanās laiks, kad dzīvē ir jāievieš svaigas un košas krāsas. Blondajiem matu toņiem tas ir zemeņu ledeņu pigments, kas dod matiem sajūtu kā no pasakas. Domāts tām, kuras nav gatavas vai negrib krāsot savus matus sarkanus vai vara krāsā.

Asais kakao

Publicitātes foto

Šā gada pavasara brunetes ir vēl vairāk kakao nekā pats kakao. Lai gan joprojām bagātīgs un izsmalcināts tonis, neliels asumiņš ir gluži laikā saulainajām dienām, kas tuvojas.

Šos matus var miksēt kopā ar vara rudo, tādā veidā vēl pastiprinot siltumu, kas nāk no dabīgi brūniem matiem. Un vara rudais arī var būt gan nelieli minimāli otas triepieni vai pat līdz izteiksmīgai detaļai, kas lieliski sader kopā ar kakao brūno.

Ataugušās matu saknes

Publicitātes foto

Redzamas matu saknes ir kā ceļš no ziemas uz vasaru - uzdrīkstēšanās un dumpinieciskuma pilns. Tās liek matu ataugšanai izskatīties ar nodomu, veicinot savā veidā pilsētniecisku un lietišķu stilu.

Un nekas daudz nav jādara, vienkārši jāļauj saviem krāsotajiem matiem ataugt, un jau jūs būsiet gatavas 2024. gadam.

Ķiršu kolas sarkanais

Publicitātes foto

Sarkanīgi mati šogad ir uz palikšanu un ieņems visdažādākos veidolus. Pretēji kovboju vara krāsai ķiršu kolas sarkanais neizskatās tik dabīgs; tam ir koši sarkani un lillā apakštoņi, tas pūlī izceļas, ko nevar sajaukt ar neko.

Slavenā popmūzikas dziedātāja Dua Lipa ir viena no ķiršu kolas matu krāsas vislielākajām fanēm, nokrāsojot matus šajā tonī.

Interesanti fakti par matiem

Publicitātes foto

Mēs varam domāt, ka zinām visu par matiem, taču joprojām ir daudz faktu, ko, iespējams, līdz šim nezinājāt.

  • Katrā matu šķipsnā var būt 14 dažādu elementu pēdas (ieskaitot zeltu).
  • Seksuālās uzbudināšanās laikā mati augt ātrāk.
  • Vienīgais, ko nevar noteikt pēc matiem, ir dzimums.
  • Pasaulē visizplatītākā matu krāsa ir melna, bet visretākā ir sarkanā (1% iedzīvotāju).
  • 1950.gadā tikai 5% sieviešu krāsoja matus. Tagad šis skaitlis ir pieaudzis līdz 75%.
  • Aptaujā, kas tika apkopota par matu krāsas saistību ar personības uztveri, tika iegūti šādi rezultāti:

Blondīne: koķeta, jautra.

Brunete: gudra, nopietna.

Rudmate: spēcīga.

  • Mati ir visstraujāk augošie audi organismā - otri aiz kaulu smadzenēm!
  • Matu šķipsna ir stiprāka par līdzvērtīga diametra vara stiepli.
  • Vienīgā matu daļa, kas nav atmirusi, atrodas galvas ādā.
  • Mati sastāv no šādiem elementiem: ogleklis (50%), skābeklis (21%) slāpeklis (17%), ūdeņradis (6%), sērs (5%).
  • Tumšākos matos mēdz būt vairāk oglekļa nekā gaišos matos.
  • Matu griešana neietekmē to augšanas ātrumu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv