© Publicitātes foto

Man šķiet, ka motivācijas tēma ir pārrunāta no visām iespējamām šķautnēm jau tik daudzos avotos, tomēr tā vēl aizvien daudziem ir ļoti aktuāla. Arī es, kā trenere, bieži saņemu jautājumus - kur es iegūstu un “ņemu” motivāciju, kā palikt motivētam utt.

Daudzas sievietes saka, ka nesporto, jo nav motivācijas. Vai tiešām? Es sāku analizēt šo problēmu. Kādēļ citi cilvēki it kā ir pašmotivēti vai spēj uzturēt motivāciju sevī, bet citi šo sajūtu nespēj noturēt pat dažas dienas?

Pirmkārt, cilvēki jau piedzimst ar zināmu psihotipu un rakstura īpašībām, otrkārt - arī vide un audzināšana atstāj lielu iespaidu, bet tik un tā, vai motivāciju var iemācīties? Manā pieredzē ar klientēm - motivāciju var iemācīties un šajā rakstā pastāstīšu KĀ!

Publicitātes foto

Atbildes, kad man vaicā: “Kur tu ņem motivāciju?”

  • Ļoti svarīgs faktors - motivācija ir sajūta/emocija. Un tieši tāpat, kā prieks un sajūsma, bēdas vai dusmas nāk un iet, tāpat arī motivācija. Man šķiet, ka, šo punktu pa īstam izprotot, paliek vieglāk. Jo tas nav stress - kādēļ 24/7 neesmu motivēts utt. Neviens nav! Sajūtas nāk un iet. Arī motivācija…es tev varu apsolīt, ka nav neviena cilvēka, kas ir 24/7 motivēts.
  • Papildinot iepriekšējo punktu un jautājumu, kas ir tikpat populārs kā Leonardo Di Kaprio, “kur tu ņem motivāciju?” gribās pretī pajautāt, vai tad motivācija ir lieta, ko var paņemt, nopirkt vai garantēt? Nē. Tu šo sajūtu mācies kultivēt sevī, izprotot kādēļ, kā un kādas konkrētas lietas labā tu dari un ko tas tev dos.
  • Kas man palīdz justies motivētai? Mani sapņi. Sajūta, apziņa, KĀ es jutīšos, kad panākšu to, ko vēlos - gan ķermeņa aprisēs, gan citās jomās. Un tas ir tas maģiskais dzinulis. Lielāka mērķa vārdā.

Publicitātes foto

  • Lietas, kas var radīt motivāciju, ne vienmēr ir fundamentālas. Tie var būt ikdienas sīkumi - mūzika, filma, slavenības/paziņas, kas iedvesmo, gaidāmais pasākums utt.
  • Motivāciju noturēt viennozīmīgi vieglāk ir komandā - ja tā ir uz viena viļņa ar tevi, tādēļ ļoti svarīga ir vide, kurā esi, cilvēki, ar ko komunicē. Viņi tevi iedvesmos un motivēs pat neapzināti. Piemēram, ja visi tavi draugi un ģimene nesporto, daudz lieto alkoholu un neveselīgi ēd - tev būs grūtāk noturēt savu motivāciju treniņiem. Ja katru nedēļu ej uz sporta zāli, tavi tuvinieki ir labā formā, brīvajā laikā ir aktīvi vai tu sporto trenera pavadībā online vai klātienē - jebkas no šā būs, kā dzinulis un motivācijas palaišanas mehānisms.

Publicitātes foto

Disciplīna un ieradumi

Bet kas manā pieredzē stāv pāri motivācijai? Disciplīna un ieradumi. Tās ir darbības, ko dari autopilotā, ar savu zemapziņu. Piemēram, tīri zobus, ieliec drēbes veļas mašīnā utt. Tu taču nedomā katru vakaru, vai reāli jūties motivēts tīrīt zobus? Pat, ja ir slinkums, tu drīzāk vienkārši ej un izdari, jo tu negribi nekoptus zobus. Līdzīgi vajadzētu strādāt motivācijai sportot - tu taču negribu sāpošu muguru, lieko svaru utt.

Disciplīna un tavi regulārie ieradumi ir tā brīnumformula. Jo motivācija 90% gadījumu rodas darot - procesā - caur ieradumiem. Regulāras ikdienas darbības ir tās, kas palīdzēs motivāciju atgūt slinkajos posmos.

Mans piemērs. Pēc bērna piedzimšanas pieņēmos svarā par 20 kilogramiem. Ja es būtu gaidījusi motivāciju - sākt sportot - vilkusi treniņtērpu un likusi sev kustēties tikai motivētajās dienās, tad 100% es šobrīd nebūtu atguvusi ne tuvu savu komforta svaru un vēl aizvien stāvētu pie loga cerībā, ka man motivāciju kāds atsūtīs ar Bolt, kā smuku kastīti ar sušī. Stāsta morāle -DISCIPLĪNA pāri MOTIVĀCIJAI.

Publicitātes foto

Reālie soļi, kā disciplinēt sevi sportot vai veidot jaunus ieradumus:

  • Nodefinē sev un iztēlojies, KĀ tu jutīsies, kad sasniegsi vēlamo rezultātu. Pasēdi šajā nākotnes vīzijā sajūtu līmenī.
  • Pieliec redzamā vietā - ledusskapis, spogulis, darba galds - bildi ar savu mērķi.
  • Saproti savu iekšējo motivāciju - piemēram, vēlos sākt sportot ne tikai, lai notievētu, bet lai vairotu enerģiju, pārliecību par sevi, uzlabotu muguras veselību un kopējo izturību utt.
  • Uztver jauno ieradumu, kā esošo. Kad sākas iekšējās debates - atceries, šis ir tāpat kā tīrīt zobus, tu vienkārši izdari. Jo tu esi sev apsolījis. Ļoti svarīgi pierast turēt pašam sev dotos solījumus. Arī tas vairos motivāciju, jo sāksi sev ticēt un sapratīsi, ka tev sanāk novest lietas līdz galam. Mazās uzvaras ved pie lielajām.
  • Sagatavo nedēļas plānu - izdarīšu vismaz 2 treniņus nedēļā. Vari izprintēt vai ielikt plānotājā. Māci savu prātu uztvert jaunos ieradumus tikpat svarīgi, kā tikšanos ar priekšnieku. Jo nekas nav svarīgāks par tevi pašu un tavu labsajūtu.
  • Izturi vismaz mēnesi - jo tad jau nervu sistēma un ķermenis sāks adaptēties un sāks uztvert jaunos ieradumus kā ikdienu un normu.

Publicitātes foto

Cieņa pret sevi jeb self love

Kad par šo tēmu rakstīju, man ienāca prātā jauna un dziļa doma - vai ir vēl trešais aspekts? Vai stāv vēl kas aiz motivācijas un disciplīnas? Un es ieraudzīju kaut ko. Zini, KAS tas ir? Mīlestība un cieņa pret sevi jeb self love. Man šķiet, ja cilvēks pa īstam mīl un ciena sevi - viņam nebūs grūti atrast iemeslu piecelties un darīt lietas, kas kalpo viņa pašsajūtai, izskatam un veselībai.

Man liekas, ka rūpes par sevi, ir mīlestība pret sevi. Un, ja tu sevi mīli - tu vēlies būt laimīgs.

Un pēc psiholoģiskajiem pētījumiem neatkarīgi no cilvēka psihotipa - visi cilvēki alkst pēc piepildījuma, piederības, atzinības, drošības un galu galā - laimes, visi vēlas būt laimīgi. Un, ja tu zini savu laimes formulu - kas tevi padara patiesi laimīgu, tad motivācija sāks nākt ar vieglumu.

Piemērs. Tev pasaka, ka rīt 6 no rīta jāceļas un kopā ar kaimiņiem jātīra sniegs - cik motivēts tu jūties 1 no 10? Un otrs scenārijs - rīt 6 jāceļas un uz 2 nedēļām jābrauc 100% apmaksātā braucienā uz Maldīvu salām. Tu automātiski sajutīsies motivēts, kad zināsi, ka dari kaut ko savam priekam, savai labsajūtai. Ceru, ka tu tagad smaidi un no šodienas sāksi ieskatīties sevī dziļāk, pat uzsākot treniņus.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv