© Publicitātes foto

Lai katra diena būtu labo matu diena, der padomāt ne tikai par matu kopšanu, bet arī par to, kāds ir mūsu uzturs. Nenoliedzami matu kopšanai piemērotu produktu izvēle un saudzīga kopšana ļoti ietekmē matu izskatu un veselību, tomēr ar to ne vienmēr būs pietiekami. Lai mati izaugtu, tiem ir nepieciešamas dažādas uzturvielas.

Ar uzturu diez vai varēs ietekmēt sašķēlušos matu galus vai to struktūru visā mata garumā, tomēr augšanu un to, kāds mats izaug sākumā gan. Vitamīni un uzturs arī var ietekmēt matu augšanu un mazināt matu izkrišanu. Kuri ir tie vitamīni un uzturvielas, kuras lietojot, var uzlabot matu izskatu un veselību? Un vai to visu var uzņemt ar uzturu?

Aptuveni 90% no mata struktūras veido keratīns, kura sastāvā ir dažādas aminoskābes, viena no svarīgākajām ir L-cisteīns, kas savukārt satur sēru. Tāpēc tiek uzskatīts, ka gan atsevišķu aminoskābju, gan sēra savienojumu (piemēram, MSM) lietošana var uzlabot matu veselību un pastiprināt to augšanu. Atsevišķi vitamīni un minerālvielas stimulē keratīna veidošanos, piemēram, B grupas vitamīni kā biotīns un niacīns, A vitamīns un cinks.

Publicitātes foto

Lai arī šīs uzturvielas ir iespējams uzņemt ar pārtiku, ja uzturs ir daudzveidīgs un nav uzsūkšanās traucējumi (piemēram, kuņģa-zarnu trakta slimības), tomēr cilvēkiem ar pastiprinātu matu izkrišanu novēro gan B grupas vitamīnu, gan cinka deficītu.

Ar uzturu biotīnu iespējams uzņemt, iekļaujot uzturā olas, cūkgaļu, liellopa gaļu, saulespuķu sēklas, mandeles, saldo kartupeli. Arī niacīns ir dažādos dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā un zivīs, arī sēnēs, sparģeļos un zemesriekstos.

Lai uzņemtu cinku, uzturā jāiekļauj ķirbju, kaņepju sēklas, Indijas rieksti, zaļās lēcas, jūras veltes, piemēram, garneles.

Publicitātes foto

Arī selēns ir uzturviela, ko ir nepieciešams uzņemt pietiekamā daudzumā - tas piedalās matu folikulu veidošanā, kā arī selēns ir nepieciešams vairogdziedzera darbībai. Vairogdziedzera hormoni ietekmē matu stāvokli, tāpēc tā optimāla darbība ir ļoti būtiska skaistiem un veselīgiem matiem. Selēnu salīdzinoši viegli var uzņemt ar uzturu. 1-2 Brazīlijas rieksti nodrošina dienas selēna devu. Vēl selēns ir tuncī, olās un pilngraudu produktos.

Interesanti, ka kaut arī A vitamīns ir nepieciešams keratīna sintēzei un matu struktūras veidošanai, tā uzņemšana pārāk lielās devās var novest pie pretēja rezultāta un pastiprināt matu izkrišanu.

Kas vēl pastiprina matu izkrišanu?

Publicitātes foto

Arī citu vitamīnu un minerālvielu uzņemšana pārāk lielās devās, piemēram, E vitamīna un selēna, var pastiprināt matu izkrišanu. Matu izkrišanu pastiprina arī dažādu uzturvielu deficīts, piemēram, dzelzs vai D vitamīna deficīts. Šādā gadījumā šīs uzturvielas būtu jāuzņem ar uztura bagātinātājiem, konsultējoties ar savu ārstu vai uztura speciālistu. Uzturvielas, kas palielina to matu skaitu, kas ir augšanas stadijā.

Matu augšanu var uzlabot dažādu uzturvielu deficītu novēršana, piemēram, dzelzs un cinka. Arī uzņemtie tauki ietekmē matu veselību. Tiek novērots, ka omega-3 un omega-6 taukskābes palielina matu skaitu augšanas stadijā. Omega-6 taukskābes ir dažādos augu valsts produktos, kas satur taukus, piemēram, augu eļļas, sēklas un rieksti. Toties pie omega-3 taukskābju pietiekamas uzņemšanas būtu jāpiedomā, iekļaujot uzturā treknās zivis, kaņepju sēklas, linsēklas un čia sēklas.

Vitamīni matu, nagu un ādas veselībai

Publicitātes foto

Diemžēl ne vienmēr vitamīnu kompleksi vai kāda viena vitamīna lietošana sniegs vēlamos rezultātus. Svarīgi, ka katrs uzņem tās uzturvielas, kuras patiešām ir nepieciešamas. Vēl būtiski, kādā devā tās tiek uzņemtas, cik ilgi un vai tiek kontrolēti arī analīžu rezultāti. Kā arī bieži vien pēc mēneša kursa nenovērosiet nekādas izmaiņas, jo deficītu koriģēšanai ir nepieciešams 3 līdz pat 6 un vairāk mēneši.

Tieši šā iemesla dēļ padzert kaut ko skaistiem matiem var būt vienkārši bezjēdzīgi iztērēta nauda, bet, lietojot vairākus vitamīnus un minerālvielas, varat tos uzņemt pārāk lielās devās un panākt pat pretēju efektu.

Lai vitamīnu un minerālvielu lietošana sniegtu vēlamo rezultātu, sākotnēji būtu jāpārbauda, vai ir kādu uzturvielu deficīts. Tikai koriģējot šo deficītu, būs arī uzlabojumi matu izskatā. Protams, nevajadzētu aizmirst arī par ikdienas uzturu, kas arī ļoti būtiski ietekmē matu veselību un izskatu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv