Pēc garajiem ziemas mēnešiem mēs visbiežāk jūtamies izvārguši un noguruši, saules un vitamīnu trūkums dara savu. Bet tas nebūt nenozīmē, ka uzreiz jāķeras pie sintētisko vitamīnu dzeršanas, jo mamma Daba parūpējusies par vitamīnu sprādzienu jau februārī un martā, kad šķiet, ka viss vēl guļ ziemas miegā.

Šī vitamīnu superdeva ir atrodama pumpuros. Ne velti izgudrota pat gemmoterapija, saukta arī par pumpuru terapiju vai augu embrioterapiju. Tas ir augu izcelsmes ārstniecības veids, kurā izmanto dažādu koku un krūmu pumpuru, jauno dzinumu un saknīšu ekstraktus veselības un labklājības veicināšanai. Šī terapeitiskā pieeja radās 20. gadsimta 60. gados Beļģijā, un kopš tā laika tā ir kļuvusi populāra Eiropā un citviet pasaulē.

Foto: Depositphotos

Gemmoterapijas ekstrakti tiek gatavoti, izmantojot tā saukto macerācijas procesu, kurā svaigi augu audi, piemēram, pumpuri, jauni dzinumi vai sakneņi tiek macerēti ūdens, spirta un glicerīna maisījumā, lai iegūtu augu aktīvās sastāvdaļas. Iegūtais ekstrakts, ko sauc par gemmoterapeitisko līdzekli jeb gemmo ekstraktu, satur koncentrētu augu hormonu, fermentu, vitamīnu, minerālvielu un citu bioaktīvo savienojumu kombināciju.

Gemmoterapeitiskos līdzekļus parasti lieto iekšķīgi šķidru ekstraktu vai atšķaidījumu veidā. Tiek uzskatīts, ka tie iedarbojas, stimulējot organisma dabiskos dziedināšanas procesus, veicinot detoksikāciju un atjaunojot organisma sistēmu līdzsvaru.

Foto: Depositphotos

Daži galvenie gemmoterapijas principi un izmantošanas veidi:

Šūnu reģenerācijas stimulēšana: tiek uzskatīts, ka gemmoterapijas līdzekļiem ir reģeneratīva iedarbība uz šūnām un audiem, atbalstot organisma dabisko spēju atjaunoties un reģenerēties.

Drenāža un detoksikācija: gemmoterapijas līdzekļus bieži izmanto, lai atbalstītu organisma detoksikācijas ceļus, palīdzot no organisma izvadīt toksīnus un vielmaiņas atkritumproduktus. Uzskata, ka tiem ir maiga drenējoša iedarbība uz limfas sistēmu, nierēm, aknām un citiem izvadīšanas orgāniem.

Atbalsts konkrētiem orgāniem un sistēmām: uzskata, ka dažādiem gemmoterapijas līdzekļiem ir labvēlīga ietekme attiecībā uz konkrētiem ķermeņa orgāniem vai sistēmām. Piemēram, upeņu pumpuru ekstraktu var izmantot, lai atbalstītu virsnieru dziedzeru darbību un veicinātu enerģiju un vitalitāti, savukārt rozmarīna pumpuru ekstraktu var izmantot, lai atbalstītu kognitīvās funkcijas un atmiņu.

Holistiska pieeja veselībai: gemmoterapija izmanto holistisku pieeju veselībai un labsajūtai, ņemot vērā ķermeņa, prāta un gara savstarpējo saistību. Tās mērķis ir risināt pamatā esošo nelīdzsvarotību un veicināt vispārējo veselību un vitalitāti.

Foto: Depositphotos

Kamēr gemmoterapija, iespējams, izklausās pēc sarežģīta procesa, mēs pilnīgi mierīgi varam doties dabā un pamieloties ar jaunajiem pumpuriem, šādi spēcinot savu organismu. Protams, ar mēru un ideālā variantā būtu vēlams ievākt informāciju par katru pumpuru ārstnieciskajām īpašībām un kādam nolūkam tie paredzēti. Pumpurus vajadzētu ievākt no apakšējiem zariem, lai nesatraumētu augu. Vēl labāk tos vākt no vēja nolauztiem zariem.

Lūk, daži no vērtīgajiem ieguvumiem:

Bagāti ar antioksidantiem. Daudzi pumpuri ir bagāti ar antioksidantiem, tostarp C un E vitamīniem, flavonoīdiem, polifenoliem un citiem bioaktīviem savienojumiem. Antioksidanti palīdz aizsargāt šūnas no brīvo radikāļu un oksidatīvā stresa izraisītajiem bojājumiem, kas var veicināt hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, vēža un neirodeģeneratīvo traucējumu rašanos.

Pretiekaisuma iedarbība. Daži pumpuri satur savienojumus ar pretiekaisuma īpašībām, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu un mazināt iekaisuma slimību, piemēram, artrīta, alerģiju un ādas slimību, simptomus.

Foto: Depositphotos

Pretiekaisuma iedarbības pumpuru lietošana uzturā var palīdzēt uzturēt locītavu veselību, uzlabot ādas stāvokli un veicināt vispārējo labsajūtu.

Atbalsta gremošanas veselību. Daži pumpuri, piemēram, artišoku pumpuri un pieneņu pumpuri, ir bagāti ar šķiedrvielām, prebiotikām un gremošanas fermentiem, kas var veicināt gremošanas sistēmas veselību un regularitāti. Šķiedrvielas veicina zarnu kustību, novērš aizcietējumus un veicina labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu. Prebiotikas baro zarnu labvēlīgās baktērijas, veicinot veselīgu mikroorganismu līdzsvaru.

Foto: Depositphotos

Veicina ādas veselību. Daži pumpuri, piemēram, rožu pumpuri un kumelīšu ziedpumpuri, satur savienojumus ar nomierinošu un pretiekaisuma iedarbību, kas var labvēlīgi ietekmēt ādu. Antioksidantiem un pretiekaisuma savienojumiem bagātu pumpuru lietošana uzturā var palīdzēt uzlabot ādas tekstūru, mazināt apsārtumu un kairinājumu un veicināt ādas veselību kopumā.

Veicina elpceļu veselību. Pumpuri, kam piemīt atkrēpojošas īpašības, piemēram, priežu pumpuri, var palīdzēt mazināt klepus, saaukstēšanās un elpceļu sastrēgumu simptomus. Šo pumpuru ēšana vai lietošana augu izcelsmes līdzekļos var palīdzēt izvadīt gļotas no elpošanas ceļiem, nomierināt iekaisušus elpceļus un veicināt vieglāku elpošanu.

Foto: Depositphotos

Pie mums ierasts vākt bērzu pumpurus. Bērzu pumpuri satur dažādus bioaktīvus savienojumus, tostarp flavonoīdus, tanīnvielas, terpēnus un gaistošās eļļas, kas veicina to ārstnieciskās īpašības. Tie satur tādas vērtīgas vielas kā C vitamīns, selēns un kalcijs. Tiem ir pretiekaisuma, žultsdzenoša, urīndzenoša, sviedrējoša un antiseptiska ietekme uz organismu. Uzskata, ka bērzu pumpuriem piemīt viegla pretsāpju iedarbība, kas nozīmē, ka tie var palīdzēt mazināt sāpes un diskomfortu. Tradicionāli bērzu pumpuru ekstrakti tiek izmantoti, lai ārstētu galvassāpes, zobu sāpes un nelielas traumas. Bērzu pumpuru pretsāpju īpašības var skaidrot ar tajos esošo salicilātu, kas ir dabisks sāpju remdētājs.

Foto: Depositphotos

Arī pie mums tik bieži sastopamās priedes pumpuri ir bagāts C vitamīna avots. C vitamīns palīdz stiprināt imūnsistēmu, veicina kolagēna veidošanos un aizsargā šūnas no brīvo radikāļu un oksidatīvā stresa izraisītajiem bojājumiem. Priežu pumpuru tējas vai ekstraktu lietošana var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu un samazināt infekciju risku. Priežu pumpuru ekstraktus tradicionāli izmanto elpošanas ceļu veselības atbalstam, klepus, saaukstēšanās un elpceļu infekciju simptomu atvieglošanai. Priežu pumpuru atkrēpošanu veicinošās īpašības var palīdzēt atbrīvot gļotas un krēpas, tādējādi atvieglojot to izvadīšanu no elpošanas ceļiem. Priežu pumpuru tēja vai tvaika ieelpošana var atvieglot sastrēgumus un veicināt vieglāku elpošanu.

Var lietot arī upeņu pumpurus, kas ir C vitamīna un antioksidantu avots. Upeņu pumpuri satur savienojumus, ko sauc par antocianīniem, un ir pierādīts, ka tie labvēlīgi ietekmē acu veselību. Antocianīni palīdz aizsargāt acs tīkleni un uzlabo asins plūsmu acīs, samazinot ar vecumu saistītu acu slimību, piemēram, kataraktas, risku.

Foto: Depositphotos

Upeņu pumpuru ekstraktu vai uztura bagātinātāju lietošana var palīdzēt uzlabot redzi un saglabāt acu veselību. Antioksidanti un polifenoli, kas atrodami upeņu pumpuros, var palīdzēt uzturēt sirds un asinsvadu veselību un samazināt sirds slimību risku. Šie savienojumi palīdz aizsargāt asinsvadus no bojājumiem, uzlabo asins plūsmu un samazina sliktā holesterīna līmeni.

Upeņu pumpuru sastāvā esošie antioksidanti un flavonoīdi var labvēlīgi ietekmēt smadzeņu veselību un kognitīvās funkcijas. Šie savienojumi palīdz aizsargāt smadzeņu šūnas no oksidatīviem bojājumiem, mazina smadzeņu iekaisumu un uzlabo asins plūsmu smadzenēs.

Protams, jāatceras, ka visu vajag ar mēru. Pumpuri var atbalstīt veselību drūmajā ziemas izskaņā, tomēr, ja saskaraties ar nopietnākām veselības problēmām, noteikti konsultējaties ar ārstu. Piesardzība jāievēro arī tad, ja esat grūtniece vai barojat bērnu ar krūti.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv