© Foto: pixabay.com

Fizioloģija starp dzimumiem atšķiras, veidojot citādus paradumus un nepieciešamības, arī uzturā.

Lai gan vairumā gadījumu vīrieši un sievietes pieraduši ēst vienā katlā gatavotu ēdienu, papildus jāuzņem produkti, kas vērtīgi labsajūtai un fiziskai veselībai, pamatojoties uz dzimuma īpatnībām.

Ūdens

Foto: pixabay.com

Ūdens ir svarīga sabalansēta uztura sastāvdaļa gan vīriešiem, gan sievietēm, kas jādzer pietiekoši daudz, lai justos labi. Viena no formulām, kā aprēķināt nepieciešamo ūdens daudzumu savam organismam ir: ķermeņa svars jāizdala ar septiņi, tādā veidā iegūstot glāžu skaitu, ja pieņem, ka viena glāze ir 250 ml.

Iegūtais daudzums jāizdzer tīra ūdens veidā, nevis jāaizvieto ar sulu, kefīru, kafiju, tēju, zupu vai limonādi.

Ja ir fiziskā slodze vai paaugstinātas temperatūras laika pstākļi, pievienojam ikdienas ūdens daudzumam vēl vismaz 0,5 litrus. Šādā gadījumā jādzer nevis parasts ūdens, bet tieši negāzēts minerālūdens, jo svīstot caur ādu zaudējam nepieciešamos sāļus un tie ir jāatjauno, ja gribam saglabāt savu enerģijas līmeni arī šādās reizēs.

Īpaši svarīgi lietot negāzētu ūdeni ir sievietēm, jo ogļskābā gāze (kas ir gāzētajā minerālūdenī) izskalo no organisma minerālvielas un kairina kuņģi. Sievietēm organisms ir jūtīgāks kā vīriešiem, tāpēc šo aspektu ieteicams ņemt vērā.

Fiziskās aktivitātes

Foto: pixabay.com

Svarīgi, ko meitenes un jaunas sievietes dara līdz 30 gadu vecumam, jo veltītā uzmanība savam organismam ietekmē to, kā tas darbosies pēc tam, gan runājot par reproduktīvo funkciju, gan sievišķību. Lai gan jaunībā šķiet, ka enerģijas ir gana un var ēst un dzīvot kā grib, tas ir nopietns solis pretīm veselības problēmām pēc attiecīgā vecuma.

Sievietēm, tāpat kā vīriešiem, ir svarīgas fiziskās aktivitātes. Tomēr nepareizi, ja sievietes dodas uz sporta zāli un pilda tos pašus vingrinājumus, kurus stiprais dzimums.

No fizioloģiskā viedokļa sievietēm vispiemērotākie muskuļu vingrinājumi ir tieši izklupieni, pietupieni, vingrojumi ar hantelēm un citi, kuru laikā ķermenis tiek balstīts pret zemi, nevis sēdus pozīcijā trenažierī.

Celulīts

Foto: pixabay.com

Lielākā daļa sieviešu uztraucas par ādas stāvokli, īpaši - celulītu. Domāt par to ir komplekss pasākums, bet pamatprincipi ir: uzraudzīt sarkanās (tomāti, sarkanie greipfrūti, arbūzi) un dzeltenās (apelsīni, mandarīni, persiki, citroni, ananāsi) grupas augļu, ogu un dārzeņu uzņemšanu, jo tie visi ir piemēroti ādas uzlabošanai.

Vairāk būtu jākoncentrējas, ko un kā ēdam un kustamies ikdienā. Ja ēdienkartes pamatā ir ogļhidrāti, īpaši rafinētie tādi kā cukurs, smalkmaizītes, maize un citi, nav jēgas pat sākt sapņot par lielisku ādas izskatu.

Lai lepotos ar skaistu, veselīgu ādu, ik dienu ir jāapēd septiņi dažādu krāsu un septiņas porcijas (1 porcija ir ~ 150 g) ogas, augļi un dārzeņi, īpaši uzsvaru liekot uz oranžās un sarkanās krāsas labumiem, kā arī linsēklām, jo tās satur vērtīgos lignānus.

Linsēklas organismā strādā gan kā fitoestrogēni (vērtīgi sievietēm menopauzes vecumā), gan antioksidanti; tās ir arī labs omega-3 avots.

Sojas produkti

Foto: pixabay.com

Sievietes organismam pēc 40 - 50 gadiem ir svarīgi sojas produkti, jo satur daudz fitoestrogēnus, kas ir līdzīgi dabiskajam estrogēnam. Sievietei, kas ir menopauzes vecumā, samazinās šī dzimumhormona sintēze līdz izbeidzas pavisam, tāpēc svarīgi to uzņemt ar vielām, kas ir dabiskas un atrodamas pārtikas produktos nevis ar hormonāliem medikamentiem, pat ja tie ir dabiskas izcelsmes.

Ja sievietes lieto hormonus menopauzes simptomu samazināšanai, ir konstatēts, ka gan sintētiskie, gan dabiskie estrogēni var radīt būtisku apdraudējumu veselībai, jo tie paaugstina krūts un olnīcu vēža, žultsakmeņu slimības, insulta risku, sirdslēkmes u.c. risku. Lai ko ieteiktu ginekologs, nekas nevar būt dabiskāks par to, ko pati daba radījusi.

Foto: pixabay.com

Dabiskiem augiem, kas satur nevis identisku estrogēnu, bet estrogēnam līdzīgas vielas, šādas blaknes nepiemīt.

Šajā dzīves posmā sievietei īpaši jāpiedomā pie tādu produktu lietošanas, kas dabiski satur fitoestrogēnus, kalciju, cinku, magniju, B6 un B3 vitamīnus, lai samazinātu menopauzes simptomus.

D vitamīns

Tāpat kā vīriešiem, arī sievietēm rūpīgāk jāpiedomā par D vitamīna uzņemšanu, jo tas ir viens no būtiskākajiem vitamīniem organismā.

Īpaši menopauzes vecumā D vitamīnam ir svarīga nozīme kalcija absorbcijā.

Var ēst biezpienu kilogramiem, bet tas nesniegs gaidīto rezultātu, ja nebūs pietiekoši D vitamīna, kas veicinās kalcija uzsūkšanos. Patiesībā, lai kalcijs uzsūktos, nonāktu līdz kauliem un tur arī paliktu, ir nepieciešams vesels pavadošo uzturvielu komplekss. Tāpēc ar to vien, ja iekļaus ēdienkartē kalciju saturošu uztura bagātinātāju, nepietiks.

Šķiedrvielas

Foto: pixabay.com

Pākšaugi (zirņi, pupas, lēcas) ir labs uztura avots gan B grupas vitamīnu, gan šķiedrvielu iegūšanai. Piemēram, pusglāzē lēcu ir 11,5 g šķiedrvielu. Ja nepiedomājam pie ēdienkartes, ikdienā uzņemam par maz šķiedrvielu.

Tas ir svarīgi, ja sieviete vēlas izskatīties labi, saglabājot perfektu ādas stāvokli, jo, kas notiek vēderā, tiešā veidā atspoguļojas uz mūsu ādas.

Ja šķiedrvielu ikdienas ēdienkartē trūkst, nav iespējams nodrošināt trīsreizēju vēdera izeju, kas ir būtiska, ja gribam labi izskatīties. Jo šķiedrvielas palīdz uzsūkt un izvadīt toksīnus caur zarnu traktu, nevis caur ādu pumpu un cita veida izsitumu veidā.

Kāposts

Foto: pixabay.com

Vienkāršais galviņkāposts ir unikāls un vērtīgs produkts. Tajā ir daudz kalcija un C vitamīna. Arī skābēti kāposti (un citi skābēti dārzeņi) ir vērtīgi, jo ir visefektīvākais labo baktēriju avots. Kāposti ir arī labs folijskābes avots, kas ir svarīgi sievietēm, īpaši grūtniecēm. Folijskābe nepieciešama imūnsistēmai, sirds un asinsvadu normālai attīstībai un darbībai, grūtniecības laikā bērniņam nodrošina veselīgu smadzeņu attīstību un novērš iespējamos defektus augļa attīstībā.

Dzelzs

Sievietēm ne reti trūkst dzelzs; grūtniecības laikā - bieži katastrofāli. Bet tieši dzelzs ir viena no svarīgākajām uzturvielām, jo katru mēnesi tiek zaudēts menstruāciju laikā.

Foto: pixabay.com

Jāuzrauga, lai dzelzs būtu uzņemts pietiekošā daudzumā, izvēloties ar to bagātus produktus - liesu gaļu, nieres, aknas, persikus, aprikozes, sarkanās bietes, granātābolus, spinātus, griķus, ķirbjus, dzērvenes u.c., raksta žurnāls "Māja".

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv