© Foto: pixabay.com

Zobu tīrīšana ir būtiska mutes dobuma veselībai. Zobu problēmas var būt gan sāpīgas, gan dārgas. Zobu tīrīšana ir vienīgais veids, kā noņemt aplikumu veidojošās baktērijas, kas izraisīs kariesu un smaganu slimības.

Ne vienmēr zobu tīrīšana ir kas tāds, ko mēs jau labi zinām. Galu galā, vai tas, kā tīrīt zobus, nav tas, ko mēs visi iemācāmies jau bērnībā? Tomēr pārāk izplatīti ir nepareizi priekšstati par pareizu zobu tīrīšanu. Dažiem, iespējams, bērnībā ir iemācīts kas nepareizi. Citos gadījumos kļūdas rodas gadu gaitā, it sevišķi, ja reti apmeklējam zobu ārstu vai zobu higiēnistu. Tāpēc ir vērts pārliecināties, vai tiešām visu zinām, kā tīrīt zobus, lai sasniegtu labu rezultātu.

Tīriet zobus divas reizes dienā

Foto: pixabay.com

Tīrīšana tikai vienu reizi dienā ir daudz labāka nekā vispār netīrīšana, bet divas reizes dienā ir tas, kas patiešām ir nepieciešams. No pārtikas veidojas aplikums astoņu stundu laikā, tas nozīmē, ka zobu tīrīšana tikai vienu reizi dienā uz zobiem garantē daudz vairāk aplikuma.

Izmantojiet pareizo zobu birsti un zobu pastu

Lielākajai daļai cilvēku zobu birste ar mīkstiem sariņiem būs drošākā izvēle. Atkarībā no tā, cik enerģiski jūs tīrāt zobus un zobu stiprumu, vidēji un cietu saru birstes faktiski var sabojāt smaganas, sakņu virsmu un aizsargājošo zobu emalju. Neizmantojiet zobu suku ar dabīgiem sariem, jo tie var saglabāt baktērijas. Birstes galviņai jābūt pietiekami mazai, lai sasniegtu visus zobus. Izvēlieties zobu birsti ar rokturi, kas ērti pieguļ jūsu rokai.

Foto: pixabay.com

Jāizmanto zobu pasta, kur ir fluors. Fluors gan noņem aplikumu, gan stiprina zobu emalju. Zobu pastas piedāvā plašu funkciju klāstu, piemēram, balināšanu, desensibilizāciju (organisma pastiprināta jutīguma (pret kādu vielu) mazināšana vai novēršana) un zobakmens kontroli, tām ir arī dažādas garšas.

Izmantojiet pareizo tehniku

Vispirms uzklājiet zirņa lieluma zobu pastu. Vajadzētu tīrīt ar nelielām apļveida kustībām. Pareizā tīrīšanas tehnika ir šāda: novietojiet zobu birsti 45 grādu leņķī pret smaganām. Viegli pārvietojiet birsti uz priekšu un atpakaļ ar īsām (zoba platuma) kustībām. Notīriet zobu ārējās virsmas, iekšējās virsmas un košļājamās virsmas.

Jānomaina vecā zobu birste

Lieliska un laba zobu birste ilgi tāda nepaliks. Zobu birste parasti būs jānomaina jau pēc dažu mēnešu lietošanas. Pievērsiet uzmanību pazīmēm, kas liecina, ka sari kļūst nolietoti. Ja sariņi ir izdrupuši un vairs nestāv taisni, ir pienācis laiks iegādāties jaunu zobu birsti.

Esiet maigs

Enerģiska zobu tīrīšana nenozīmē, ka veicat labāku tīrīšanu. Faktiski enerģiska zobu tīrīšana var sabojāt gan zobu emalju, gan smaganas. Zobu birstes, kas ļoti ātri nolietojas, ir pazīme, ka zobu tīrīšana tiek veikta pārāk stipri.

Foto: pixabay.com

Pārāk ātra zobu tīrīšana ir izplatīta kļūda, jo zobu tīrīšana var būt garlaicīga. Lēnām virzieties pa muti, pavadot vismaz desmit sekundes katrā virsmā. Zobu tīrīšanai jāvelta apmēram trīs minūtes.

Notīriet mēli

Zobu suka nav paredzēta tikai zobiem. Uz mēles augošās baktērijas ir grūti noņemt. Mutes skalošanas līdzeklis nav efektīvs, tāpēc ir nepieciešama tīrīšana ar zobubirsti. Vienkārši notīriet visu mēli ar jaunu zobu pastu.

Izskalojiet zobu birsti

Kad esat pabeidzis tīrīšanu, uz zobu birstes būs daudz baktēriju. Ja netīrīsit birstīti, nākamajā reizē, kad mēģināsit tīrīt zobus, ievadīsit mutē baktērijas. Dažas sekundes mazgājiet zobu suku zem krāna, pēc tam novietojiet to nožūt.

Izmantojiet zobu diegu

Foto: pixabay.com

Zobu diegu lietošana ir zobu tīrīšanas sastāvdaļa, kas visbiežāk tiek atstāta novārtā. Nepieļaujiet šo kļūdu. Lai cik efektīva būtu zobu tīrīšana, tā neiztīra zobus pietiekami labi. Nelieli pārtikas atlieku gabaliņi iestrēgst starp zobiem, un zobu diegs ir vienīgais veids, kā tos noņemt. Vismaz reizi dienā iztīriet starpas starp visiem zobiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv