© Foto: pixabay.com

Vidēji dienā izkrīt no 50 līdz 100 matiņiem, un tas ir pilnīgi normāli – to vietā pēc tam aug jauni. Bet dažreiz tas tā nenotiek, bet pat šajā gadījumā nevajag uztraukties.

Ja matus mazgā reti, nebrīnieties, ja dušas notekā atradīsiet aizdomīgi lielu matu daudzumu.

Retāk mazgāt matus

Foto: Pexels.com

Iespējams, ka ieveidošanas līdzekļi, sviedri un piesārņojums vienkārši neļauj matiem izkrist ikdienā, un tāpēc mazgāšanas procesā tie izkrīt vairāk. Turklāt piesārņojums var kairināt galvas ādu un izraisīt matu izkrišanu, tāpēc matus ieteicams mazgāt apmēram 3-4 reizes nedēļā. Par matu mazgāšanu lasīt šeit

Sezonāla matu izkrišana

Ne visi izjūt sezonālās izkrišanas sekas, tomēr ir pētījumi, kas liecina, ka daudziem cilvēkiem no marta līdz septembrim ir pastiprināta matu izkrišana. Bieži tas viss ir saistīts ar D vitamīnu, kas rodas dienasgaismas un biežākas saules iedarbības rezultātā. Mikroelements noved pie jaunu matu augšanas un kas izraisa veco matu izkrišanu.

Uzturvielu trūkumi

Foto: pixabay.com

Ja uzturā nav pietiekami daudz dzelzs, cinka, taukskābju, D vitamīna un dažu B vitamīnu, kā arī olbaltumvielu, tad nebūs biezi un veseli mati. Šīm uzturvielām ir izšķiroša nozīme veselīgu matu folikulu un matu augšanas ciklu uzturēšanā.

Speciālisti iesaka dienā apēst divus dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu avotus, piemēram, olas, zivis, vistu vai piena produktus, jo tie satur visas neaizvietojamās aminoskābes.

Hormonālas izmaiņas

Pastiprinātu matu izkrišanu bieži izraisa hormonālas izmaiņas. Piemēram, ar tām bieži saskaras jaunās māmiņas apmēram trīs mēnešus pēc dzemdībām, kad estrogēna līmenis pazeminās. Situācija stabilizējas gada laikā.

Sievietēm menopauzes laikā var būt matu izkrišana, jo samazinās estrogēna un progesterona līmenis.

Slimības

Foto: Pexels.com

Augsta temperatūra, operācijas, nopietnas slimības - tas viss var izraisīt arī matu skaita samazināšanos. Ķermenis aptur nebūtiskus procesus, lai novirzītu enerģiju uz atveseļošanos. Matu folikulas nonāk neaktīvā stāvoklī līdz labākiem laikiem. Sekas var būt pamanāmas līdz pat sešiem mēnešiem. Un dažreiz matu izkrišana kļūst pamanāma tikai dažus mēnešus pēc slimības.

Problēmas ar vairogdziedzeri arī var ietekmēt matus - šajā gadījumā intensīva matu izkrišana apstāsies apmēram trīs mēnešus pēc ārstēšanas.

Stress

Smags stress izraisa pārmērīgu kortizola hormonu asinīs, kas var izraisīt papildu matu izkrišanu. Tiek uzskatīts, ka šā iemesla dēļ matu izkrišanai vajadzētu mazināties trīs līdz sešu mēnešu laikā pēc stresa.

Ja stress ir nemainīgs, jāizmēģina meditācija, elpošanas vingrinājumi un citi vingrinājumi, kas pašam patīk.

Foto: Pexels.com

Medikamenti

Daži medikamenti var izraisīt matu izkrišanu kā blakusparādību. Tās ir ne tikai ķīmijterapijas zāles, bet arī daudzi antidepresanti un nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi. Mēģiniet to apspriest ar savu ārstu; dažos gadījumos var palīdzēt alternatīvu zāļu izrakstīšana.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv