Kā saprast pašaprūpes jēdziena nozīmi? Pašaprūpe nav sinonīms izdabāšanai vai egoismam.Tas nav arī sinonīms vārdiem- veselības atgūšana.

Pašaprūpe nozīmē rūpēties par sevi, lai tu būtu vesels, tu varētu būt vesels, tu varētu darīt savu darbu, tu varētu palīdzēt un rūpēties par citiem, un tu varētu darīt visu, kas tev vajadzīgs un ko vēlies paveikt, raksta everydayhealth.com

"Tas varētu būt jebkas, kas peld jūsu dzīves laivā — jebkas, kas izraisa smaidu jūsu sejā," saka Dr. Gils Lopess, "viss, kas liek jums justies aprūpētam, pat ja jūs pats rūpējaties par sevi."

Ir dažādas pašaprūpes kategorijas

Foto: Pexels.com

Emocionāla pašaprūpe, piemēram, saruna ar sevi, iknedēļas burbuļvannas, “nē” pasacīšana lietām, kas rada nevajadzīgu stresu, atpūtas pauze vai iknedēļas kafijas randiņa sarīkošana ar draugu.

Fiziskā pašaprūpe, piemēram, miega prioritāte, vingrošanas rutīnas pieņemšana, ko varat ievērot, vai veselīga un barojoša pārtika, nevis ļoti apstrādāta pārtika.

Garīgā pašaprūpe, piemēram, dievkalpojuma apmeklēšana, laika pavadīšana dabā, meditācija, regulāru laipnības aktu iekļaušana savā ikdienā vai pateicības dienas vadīšana.

Pašaprūpi iedala vēl divās kategorijās: īslaicīga un ilgstoša.

Kas tiek uzskatīts par pašaprūpi?

Foto: Pexels.com

Nav iespējams precīzi pateikt, kas tiek uzskatīts par pašaprūpi, jo katra definīcija ir individuāla un unikāla. Pamatnoteikums ir tāds, ka tas ir kaut kas tāds, kas ilgtermiņā sniedz ilgstošu prieku.

Un, lai gan ir daudz piemēru par pašaprūpi, kas šķiet šķērso smalku robežu starp veselību uzlabojošu uzvedību un pašapmierinātību, pašaprūpei nav jābūt kalendāra pildīšanai ar greznu pieredzi vai aktivitātēm, kas maksā naudu, lai gan tā noteikti var maksāt.

Apsveriet manikīru vai masāžu vai jebkuru citu lutināšanas aktivitāti. Tas varētu šķist dārgi un par lepnu, taču, ja šī aktivitāte palīdz atbrīvoties no stresa un veltīt laiku sev, tā tiek uzskatīta par pašaprūpi. Ja iknedēļas manikīrs vai ikmēneša spa dienas nav jūsu iespēju sarakstā, tās, iespējams, ilgtermiņā radīs dzīvei stresu, tāpēc ir daudz citu pašaprūpes metožu, ko var izmantot.

Foto: Pexels.com

Pašaprūpei nekas nav jāmaksā — tā ir tikai to lietu veikšana, kas tev patīk. Un daudzas lietas, kas mums patīk vai jūtamies apmierinātas, neko nemaksās. Piemēram, iziešana ārā un dziļa elpa varētu būt vislielākā pašaprūpes darbība.

Ikdienas darbības pašaprūpē

Pat ja nevarat tērēt daudz laika un naudas, joprojām varat nodarboties ar pašaprūpi vairākas reizes nedēļā, pārvēršot ikdienas darbības pašaprūpes praksē.

Varbūt var mēģināt vairāk uzmanību pievērst savām domām par braucienu uz darbu vai mājām, vai varbūt atrodat veidus, kā ikdienas darbus, piemēram, mazgāšanos dušā, padarīt patīkamāku.

Foto: Pexels.com

Izvēlieties ziepes ar smaržu, kas jums patīk, un koncentrējieties uz dušas fiziskajām sajūtām: “Kā smaržo jūsu duša? Kā tas izklausās? Kā siltais ūdens jūtas uz jūsu ādas? "Apmēram 10 minūtes dušā, kas ir jādara tā vietā, lai ļautu savām smadzenēm brīvi darboties.

Ikdienas darbi, piemēram, gultas uzklāšana no rīta, arī ir pašaprūpes piemērs — vai arī tas var būt. Šeit izpaužas individualitāte, jo dažiem cilvēkiem gultas uzklāšana nav tāda, ka tā ir pašaprūpe un tas var šķist tikai darbs. Bet, ja tas palīdz atgūt dienas sākumu un jau agri sniegs labsajūtu, tā būs pašaprūpe.

Vienkārša gultas saklāšana no rīta, visticamāk, nav pietiekami, lai tā būtu visa pašaprūpe, jo regulāri būs jāvelta laiks un enerģija citām pašaprūpes praksēm.

Foto: Pexels.com

Bet, ja ir dienas, kad jūtaties nekontrolējami un slikti, tad šajās dienās, jādara tas, ko vēlaties darīt sev un tas varētu būt viens no lielākajiem pašaprūpes veidiem.

Un dažreiz, kad visi citi pašaprūpes plāni izgāžas (neapmeklējāt jogas nodarbību, draugs atcēla tavu kafijas randiņu), mazās pašaprūpes metodes nodrošina pietiekami, lai palīdzētu pārdzīvot dienu un rīt pamostos ar labāku garastāvokli.

Ko nozīmē pašaprūpe, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv