Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Ekonomika

Uzsāks jaunas kartupeļu šķirnes audzēšanu

AS “Latfood Agroservisa” direktors Ilgvars Krūmiņš informē, ka šogad kā pamatšķirni sāks audzēt pagājušjā gadā izmēģināto kartupeļu šķirni – „Lady Claire”, kas tiks izmantota „Ādažu čipsi” produkcijas ražošanai.

Patlaban „Ādažu čipsi” ražošanai tiek atlasītas Eiropā vislabākās kartupeļu šķirnes (bāzes kategorijas sēklas materiāls), kas piemērotas tieši čipsu ražošanai un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, un tiek pavairotas SIA Latfood Agro. Tādējādi AS Latfood pats nodrošina pilnu ciklu Ādažu čipsu un sāļo uzkodu ražošanai.

Ilgvars Krūmiņš, “Latfood Agroservisa” direktors: „Nemainīgi kā līdz šim „Ādažu čipsu” ražošanai tiks izmantotas trīs pamata kartupeļu šķirnes – „Saturna”, „Marlen”, „Lady Rosetta”. Papildus šogad sadarbībā ar Latvijas zemnieku saimniecībām lielās platībās tiks audzēta jaunā šķirne „Lady Claire”, kas pēc pagājušās sezonas piredzes solās būt labāka par esošo šķirni „Saturna”. Tā ir Eiropā atzīta kartupeļu šķirne, kas ir piemērota audzēšanai arī Latvijas klimatiskajos apstākļos. „Lady Claire” raksturo ļoti zems cukura saturs un ļoti gaiša un stabila čipsu krāsa.”

I.Krūmiņš norāda, ka čipsu ražošanai drīkst izmantot tikai īpaši selekcionētas kartupeļu šķirnes, kurām ir augsts cietes saturs (nodrošina kraukšķīgumu) un zems cukura līmenis (piešķir zeltaino krāsu). Ādažu čipsu ražošanai nemainīgi tiek izmantoti tikai un vienīgi Latvijā audzēti kartupeļi.

I.Krūmiņš: „Arī iepriekš esam mēģinājuši audzēt jaunas kartupeļu šķirnes (ražošanas materiālam), taču ne vienmēr jaunas šķirnes attaisno prognozes. AS „Latfood” seko līdzi jaunākajām tirgus tendencēm un jaunumiem Eiropas un pasaules mērogā. Gadījumā, ja kādas jaunas šķirnes kvalitāte un augšana Latvijas apstākļiem vērtējama kā atbilstoša, tā tiek izmēģināta – sākotnēji kā pilotprojekts, un laba rezultāta gadījumā kā ražošanas pamata materiāls.”

AS „Latfood” ražotie kartupeļu čipsi tiek ražoti tikai no Latvijā speciāli audzētiem kartupeļiem, ko nodrošina apmēram 20 Latvijas zemnieku saimniecības, ar kurām AS „Latfood” sadarbojas jau vairāk nekā 10 gadus. AS „Latfood Agroserviss” nodrošina aptuveni 25% no kopējās kartupeļu ražas, ko izmanto "Ādažu čipsi" ražošanā.