Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Rimšēvičs: Nodokļu reforma ir nopietni apdraudēta

© F64

Latvijā iecerētā un labi sāktā nodokļu reforma kļuvusi par nesakārtotā veselības sistēmas finansējuma ķīlnieci, šādu viedokli šodien preses konferencē pauda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš brīdināja, ka patlaban nodokļu reforma ir nopietni apdraudēta, jo daudzas labi aizsāktās lietas ir aizvietotas ar neziņu.

Rimšēvičs kritizēja politiķu minētās idejas, kā atrast papildu finansējumu veselības nozares finansēšanai. Patlaban tiek piedāvāts visus konkurētspējas elementus nolīdzināt līdz ar zemi, paaugstinot sociālās apdrošināšanas iemaksas vai pievienotās vērtības nodokli (PVN). Latvijas Bankas prezidents skaidroja, ka šādi risinājumi automātiski samazina Latvijas uzņēmumu konkurētspēju. PVN pacelšana sadārdzinātu dzīvi mazturīgajiem un apgrūtināto mazo biznesu uzņēmējdarbību, jo PVN pacelšana būtiski sadārdzinātu to sniegtos pakalpojumus un preču cenas.

Latvijas Bankas prezidents pauda viedokli, ka līdz šim izskanējušās idejas veselības nozares finansēšanai konceptuāli neatrisinātu veselības nozares finansējuma problēmu. Tāpēc Latvijas Bankas recepte ir: veselības finansējumā jāpāriet uz valsts obligātās apdrošināšanas modeli. Šāds modelis nodrošinātu veselības aprūpes sistēmas finansējuma palielinājumu, turklāt tas būtu saistīts ar efektivitātes uzlabojumiem.

F64

Rimšēvičs vērsa uzmanību, ka Latvijas Bankas priekšlikums veselības nozares finansēšanai bija ieviest 25 eiro maksājumu mēnesī strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem, bet ar nosacījumu, ja veselības aprūpes sistēma ir sakārtota. Kā priekšnoteikumus sakārtotai sistēmai Rimšēvičs minēja izcenotus veselības aprūpes pakalpojumu tarifus, definētu caurskatāms veselības aprūpes bāzes pakalpojumu grozu, kvalitatīvu e-veselības sistēmu, kā arī uz Nacionālā veselības dienesta bāzes izveidota valsts veselības apdrošināšanas aģentūra.

"Nekādā gadījumā nesteigties ar šo maksājumu, iekams nav izdarīti šie pieci mājasdarbi," preses konferencē uzsvēra Rimšēvičs. Būtu nepieņemami šajā nesakārtotajā sistēmā Latvijas iedzīvotājiem vēl uzlikt papildu maksājumu 20 eiro apmērā, teica Latvijas Bankas prezidents.