Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Izklaide

Vadošie vijoļspēles eksperti neatšķir Stradivari no modernas vijoles

© Scanpix

Nacionālās Zinātnes akadēmijas(National Academy of Sciences) franču un ASV zinātnieki pētījumā pierādījuši, ka pasaules vadošie vijoļspēles eksperti nespēj atšķirt antīko miljonus vērto un izslavēto Stradivari vijoli no daudz lētākās mūsdienu modernās vijoles. Mūziķi pat devuši priekšroku mūsdienu instrumentiem.

Franču un ASV zinātnieki 10 vijoļspēles ekspertiem likuši spēlētu uz kopumā 12 vijolēm- sešām jaunām un sešām vecām, tajā skaitā arī itāļu leģendārā vijoļu darinātāja Stradivai vijoles, kas izslavēta ar savu īpašo skaņu un kvalitāti. Visi eksperti ar aizsietam acīm katru vijoli izmēģinājuši aptuveni pusotru stundu. Sākumā eksperti vijoles izmēģinājuši parastā telpā, bet pēc tam koncertzālē. Pēc visu vijoļu izmēģināšanas ekspertiem tika likts izvēlēties vienu instrumentu, kas, viņuprāt, ir bijis vislabākais.

Pētījumā noskaidrots, ka lielākā daļa eksperimenta dalībnieku kā labāko izvēlējušies kādu no mūsdienu vijolēm, kas ir daudz lētākas par pasaulē izslavētajiem vecajiem instrumentiem, kas apvīti ar mītiem un leģendām par to skaņu. Profesors Fritzs un pētījuma līdzautors Džozefs Kurtins uzskata, ka šo pasaulē izslavēto vijoļu kvalitāte ir tikai mīts, kas pastāv mūzikas pasaulē.