Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Izklaide

Žigats, Marija Bērziņa un citi datorprogrammā izglītos bērnus mūzikā

© Publicitātes foto

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) tapusi aizraujoša un izglītojoša mūzikas apmācības datorprogramma pašiem mazākajiem - “Skaņu meža pasaka”. Tā bez maksas atrodama un lietojama vietnē www.skanumezapasaka.lv.

Programmu “Skaņu meža pasaka” veidojuši savas jomas speciālisti, kuri, paši būdami vecāki, labi izpratuši šāda mācību līdzekļa - spēles - nepieciešamību. Pasaku redzamu padarījusi māksliniece un animatore Inese Vēriņa-Lubiņa, skaņas partitūru veidojis Viktors Ritovs, skaņas dizainu - Pauls Dāvis Megi. Programmatūru izstrādājis Mārcis Meijers, bet vizuālos, skaniskos un digitālos risinājumus apvienojusi mūzikas skolotāja Viktorija Jumiķe. Pasakas mērķis ir rosināt bērnu interesi par mūziku un sniegt pamata zināšanas. Lai gan pasaka ir izmantojama arī kā palīgs skolā, tomēr tās 50 nodarbības (katrā vidēji 6 - 10 interaktīvi uzdevumi) veidotas tā, lai bērns varētu spēlēties arī pats. Pasaka būs piemērota mazajiem, sākot jau no četru gadu vecuma.

Pasakas autore, mūzikas skolotāja un JVLMA Radošo projektu daļas vadītāja Jana Lāce stāsta: “Oficiāli tā ir augstvērtīga, metodiski pareizi sastādīta mācību programma, kurā mācību vielu bērns iepazīst, apgūst un nostiprina ar datora palīdzību. Bet būtībā tā ir pasaka, kurā kopā ar Gudro Pūci trīs draugi - Lācēns, Vāverēns un Zaķēns - caur piedzīvojumiem, rotaļām, sarunām un pārdomām sāk apjaust to, kas tad īsti ir mūzika.“

“Skaņu meža pasaka” ir lasāma, klausāma un skatāma, bet, galvenais, tajā jāpiedalās pašam. Pasakas tēlu balsis ir atpazīstamas: Gudrās Pūces lomā iejutusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise, JVLMA mācībspēks Marija Bērziņa, Vāverēns - Latvijas Nacionālās operas soliste Viktorija Pakalniece, Zaķēns - JVLMA runas mākslas pasniedzēja Jana Lāce, bet omulīgais Lācēns - Māris Žigats, grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” līderis. Skaņu meža pasakā notiekošo izstāsta Teicējs - Jūrmalas teātra aktieris, kultūras projektu un reklāmu balss Ģirts Alsters.