Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

Eiropas dienu atzīmēs ar plašu pasākumu klāstu visā Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien, svinot Eiropas dienu, visā Latvijā notiks dažādi pasākumi, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļa.

Pasākumi notiek jau līdz ar maija pirmajām dienām un turpināsies visu mēnesi. Dažādos pasākumos un aktivitātēs, kuras organizē Latvijas iedzīvotāji, organizācijas un uzņēmumi, šogad stiprinās izpratni par eiropiešu izaugsmes iespējām, solidaritāti, kultūru dažādību un vērtībām, kas vieno eiropiešus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā aicina svinēt Eiropas spēku un vienotību kopā, rīkojot pasākumus, piedaloties tajos kopā ar ģimeni, draugiem un kolēģiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā uztur pasākumus un aktivitātes apkopojošu vietni, kurā ikviens Eiropas dienai veltīta pasākuma vai aktivitātes rīkotājs aicināts iesūtīt informāciju par savu pasākumu, rakstot uz pārstāvniecības e-pasta adresi "comm-rep-latvia@ec.europa.eu".

Rīgā Eiropas dienu svinēs visu dienu Eiropas Prasmju svētkos Eiropas Savienības (ES) mājā, Rīgā, Aspazijas bulvārī 28. Pasākumā piedalīties aicināts ikviens interesents. Kopā varēs iepazīt ES dalībvalstu īpašās prasmes un kultūras vērtības, ar kurām tās lepojas, un daudzināt ES vērtības. Pasākums tiks atklāts ar Latvijas stundu no plkst.11 līdz 12, vērību pievēršot tam, ar ko Latvija var lepoties Eiropā un pasaulē, un no plkst.13 līdz 19 ikviens aicināts uz ES dalībvalstu iepazīšanas programmu.

Latvijas stunda tiks pārraidīta tiešsaistē ES mājas "Facebook" lapā.

Jau desmito reizi šodien līdz plkst.21 tīmekļa vietnē "www.esmaja.lv" notiks tiešsaistes tests "Eiropas eksāmens". Tests ir izzinošs un atraktīvs veids, kā katram pārbaudīt un paplašināt savas zināšanas par ES. Piedalīties ir aicināti gan skolēni, sākot jau no pirmās klases, gan pieaugušie līdz sirmam vecumam.

Jau 15.reizi notiek akcija "Atpakaļ uz skolu / Atpakaļ uz universitāti". Šo gadu visā Eiropā atzīmē kā Eiropas Prasmju gadu, atgādinot par konkurētspējas, līdzdalības un talanta nozīmi, tāpēc ikgadējā akcija "Atpakaļ uz skolu / Atpakaļ uz universitāti 2023" īpašu uzmanību pievērš iedvesmošanai un motivācijai apgūt jaunas prasmes, izzināt, kādas prasmes dažādām personībām bijušas visnoderīgākās karjeras un personiskajā izaugsmē. Uz izglītības iestādēm dodas Eiropas stāstnieki, lai tiktos ar skolēniem, audzēkņiem, studentiem. Eiropas stāstnieki ir cilvēki, kas gadu gaitā ir izkopuši savas prasmes, guvuši profesionālas zināšanas un pēc skolas un universitātes gaitām sākuši darbu visdažādākajās profesijās un amatos Latvijā, Eiropā un pasaulē - strādā institūcijās, valsts vai pašvaldības iestādēs, nevalstiskajā vai privātajā sektorā, realizē ES finansētus projektus vietējās kopienās, nacionālā vai starptautiskā mērogā. Akcija ilgs līdz 15.maijam.

Šodien no plkst.12 līdz 14 teltī pie Saeimas, Rīgā, Jēkaba ielā 11, notiks diskusija ar jauniešiem "Pieredze, kas izmainīja dzīvi". Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P), savukārt diskusijā piedalīsies un ar savu dzīves notikumu pieredzi dalīsies gleznotājs Mareks Odumiņš, Jaunsardzes pārstāve, žurnāliste Ina Strazdiņa un mūziķe Katrīna Gupalo. Būs iespēja arī kārtot Eiropas eksāmenu un Jaunsardzes pārstāvju pavadībā apgūt mezglu siešanas prasmes.

Latvijā pašlaik strādā astoņi "Europe Direct" centri Daugavpilī, Gulbenē ar filiālēm Madonā un Alūksnē, Jelgavā, Jēkabpilī, Kuldīgā, Rēzeknē, Ventspilī, Vidzemē ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, kas īsteno dažādas aktivitātes reģionos. Plašāka informācija par Eiropas dienas svinībām "Europe Direct" centros un to "Facebook" kontos.