Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Festivāls “Zobens un Lemess” šogad piedāvās šveiciešu smagsvarus “Samael”

© Publicitātes foto

Smagās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess” notiks 7. un 8. jūnijā Bauskas pilskalna parkā, un šoreiz solās būt simboliski piesātināts gads - festivāls notiks devīto reizi!

Šonedēļ “Z&L” rīkotāji nedaudz pavēruši festivāla priekškaru, iepazīstinot ar pirmajām uzaicinātajām grupām. Jau pati pirmā (nu labi, faktoloģiski - otrā) no tām liek pakot mugursomas un teltis braucienam uz Šveici - viena no vadošajām grupām jeb “hedlaineriem” būs Šveices smagās mūzikas grandi “Samael” ar sava leģendārā albuma “Passage” koncertprogrammu. Tieši ar šo 1996. gadā izdoto albumu šī jau vairāk nekā 35 gadus pastāvošā simfoniski industriālā blekmetāla grupa nostiprināja savu īpašo muzikālo rokrakstu - metāla, industriālās un elektroniskās mūzikas sakausējumu, kas ieveda šveiciešus metālmūzikas augstākajā līgā un atvēra durvis uz lielākajiem festivāliem nu jau līderu statusā. Ar šo programmu “Samael” koncertēja arī pērn, lai pilnībā izpārdotā koncertā Krakovā ierakstītu tā jauno skanējumu. Ieraksts nāks klajā 16. februārī, bet pašu albumu dzīvajā klausītāji varēs dzirdēt jūnijā Bauskā. Koncertā izskanēs arī citu “Samael“ albumu labāko dziesmu izlase.

No vēl izziņotajām grupām smagās mūzikas cienītājiem būs interesanta tikšanās ar vikingmetālistiem “Thyrfing” no Zviedrijas (tieši viņus pieteica kā pirmos) un lietuviešu folkmetālistiem “Ūkanose”, savukārt no pašmāju blicēm pagaidām anonsēti tikai drūmmetāla klasiķi “Catalepsia”, kas nupat pabeiguši darbu pie sava trešā studijas albuma.

Festivāla grupas “Z&L” izziņos pakāpeniski, vienlaicīgi ar to pieaugs arī biļešu cena. Iecerēts, ka devītā festivāla muzikālo programmu bagātinās arī citas norises - Senā ciema izglītojošā programma, stāstījumu telts, vēstures rekonstrukcijas klubi, viduslaiku spēles, amatnieku meistarklases, ugunsskulptūra un daudz kas cits.

Festivāls “Zobens un Lemess” notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi risinājās Sēlijā, Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.