Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Berlīnē sākas starptautiskais kinofestivāls; tajā tiks demonstrēta arī Latvijā radīta kinolente

© pexels.com

Šodien sākas Berlīnes starptautiskais kinofestivāls, kura laikā demonstrēs arī režisora Dāvja Sīmaņa kinolenti "Marijas klusums", bet Latvijas nozares profesionāļi piedalīsies kinoindustrijas pasākumos, informē Nacionālā kino centra pārstāve Agnese Zapāne.

Kopā ar Kannu un Venēcijas festivāliem Berlināle tiek uzskatīta par vienu no trim galvenajiem Eiropas kinogada forumiem. Festivāla programma tiek atlasīta no vairākiem tūkstošiem pieteiktu filmu.

Zapāne norāda, ka, izvēlot filmas Berlināles sekcijai "Forum", kam atlasīta režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Marijas klusums" jeb "Maria’s Silence", tiek izcelta kino kā medija nozīme, iekļaujot programmā darbus, kuros ietverts nozīmīgs sociāli mākslinieciskais vēstījums un pievērsta īpaša uzmanība kino estētikai.

Filma "Marijas klusums" ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc Eiropā strādājušās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāsta un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise no Vācijas dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu, un kļūst par Josifa Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieci un upuri.

Filma veidota kā Latvijas un Lietuvas kopražojums. Kinolente "Marijas klusums" pasaules pirmizrāde paredzēta svētdien, 18.februārī, plkst.19 Berlīnes kinoteātrī "Arsenal Cinema 1", savukārt Latvijas kinoteātru repertuārā filma nonāks 4.aprīlī.

Paralēli kinofestivāla norisēm Berlīnē notiek arī viens no Eiropā svarīgākajiem kinoindustrijas forumiem - Eiropas Filmu tirgus jeb "European Film Market", kurā desmit gadu jubileju atzīmē sadaļa "Berlinale Series Market". Šāgada izlasē iekļauti 15 seriāli no visas pasaules, tostarp no Argentīnas, Austrālijas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Čehijas, Spānijas, Lielbritānijas, kam atlases komisija paredz ievērojamu starptautisku potenciālu.

Latviju šajā izlasē pārstāv daudzsēriju filma "Padomju džinsi", kas veidota studijā "Tasse Films" ar Nacionālā kino centra un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma atbalstu. Astoņu sēriju stāsts par nelegālu džinsu ražotni pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu Latvijas psihiatriskajā slimnīcā saņēmis Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākā daudzsēriju filma un balvas par labāko scenāriju un labāko aktiera darbu. Nacionālo pirmizrādi "Padomju džinsi" piedzīvos 26.februārī, bet no 1.marta sērijas būs skatāmas Latvijas kinoteātros.

"European Film Market" laikā paredzēti arī Latvijas filmu tirgus seansi potenciālajiem izplatītājiem, festivālu kuratoriem, straumēšanas platformu un televīzijas kanālu pārstāvjiem. Šajos seansos tiks izrādītas filmas "Marijas klusums", "Padomju džinsi" un pilnmetrāžas animācijas filma "Telmas burvīgā dzimšanas diena" jeb "Thelma’s Perfect Birthday", kas top filmu studijā "Rija" kā Latvijas un Luksemburgas kopražojums.

Eiropas Filmu tirgū blakus Lietuvas un Igaunijas stendiem darbosies Latvijas stends, kurā strādās Nacionālā kino centra un Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvji, tas izvietots galvenajā filmu tirgus norises vietā "Gropius Bau". Nacionālais kino centrs Latvijas stendam lietošanai klātienē un tiešsaistē sagatavojis statistikas izdevumu "Facts & Figures" ar visu trīs Baltijas valstu datiem, stendā būs pieejams arī kopīgi veidots atraktīvs žurnāls "Baltic Film", kuram saturs gatavots visās trīs valstīs, uzsverot katrai filmu nozarei aktuālākos procesus un parādības.

Latvijas tematiku žurnālā pārstāv Sonoras Brokas intervija ar režisoru Dāvi Sīmani, kā arī atsevišķi stāsti par daudzsēriju filmu "Padomju džinsi" un par astoņām citām filmām, kas Latvijā top ar ERAF finansējuma atbalstu. Tāpat žurnālā iekļauta informācija par topošajiem filmu projektiem - režisores Alises Zariņas "Nospiedumi" jeb "Impressions" un režisora Jura Kursieša "Zilās asinis" jeb "Blue Blood". Žurnālā ir apraksti arī par Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu un starptautisku projektu līdzfinansējuma iespējām Latvijā.

Latvija ir pārstāvēta arī Berlināles žūrijās - Ekumēniskajā žūrijā, kas vērtē galveno konkursu filmas, strādās producente Marta Romanova-Jēkabsone, bet Starptautiskās Kinokritiķu federācijas "FIPRESCI" žūrijas sadaļā, kas vērtēs konkursa "Encounters" filmas, iekļauta kinokritiķe Dārta Ceriņa.

Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā un filmu tirgū strādās liels skaits Latvijas kinoprofesionāļu, uz Berlīni dosies arī Latvijas kultūras ministre Agnese Logina (P), kura piedalīsies Sīmaņa filmas "Marijas klusums" pasaules pirmizrādē, apmeklēs Eiropas filmu tirgu un Latvijas pieņemšanu, kas pirmdien, 19.februārī, notiks vēsturiskajā teātrī "Volksbühne Berlin", kurā 20.gadsimta trīsdesmitajos gados spēlējusi aktrise Leiko.