Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Latvijas džezs tiks pārstāvēts lielākajā Eiropas džeza izstādē

© Publicitātes foto

Astoto reizi pēc kārtas Latvijas Mūzikas informācijas centrs pārstāvēs Latvijas džeza nozari aprīļa vidū notiekošajā lielākajā Eiropā džeza izstādē “jazzahead!”, kas katru gadu notiek Brēmenē, Vācijā.

Pirmoreiz visas trīs Baltijas valstis vienosies kopā, līdzīgi citiem Eiropas reģioniem veidojot vienoto stendu, ko sauks par “Baltic Village” - Baltijas ciemu. Kopš 2024. gada marta Latvijas Mūzikas informācijas centrs ir kļuvis par Eiropas džeza tīkla (Europe Jazz Network) dalībnieku, tāpēc uz “jazzahead!”varēs doties jaunā kvalitātē un ar jaunām tīklošanās perspektīvām.

Uz izstādi dosies pašmāju delegācija, kuras sastāvā ir Aleksandra Line (Latvijas Mūzikas informācijas centrs), komponiste un dziedātāja Santa Šillere, komponists un saksofonists Toms Rudzinskis, Mareks Ameriks (“Jersika Records”), Maija Moira Mazanova un Emīlija Andersone (M/Darbnīca), Dāvis Jurka un Kārlis Vanags (Latvijas Radio bigbends) un citi. Delegācijai pievienosies arī Vācijā dzīvojošā dziedātāja Monta Tupčijenko, Nīderlandē dzīvojošā dziedātāja Līva Dumpe, kā arī flautiste Ketija Ringa Karahona un ģitāriste Ella Ziriņa, kura kopā ar ārzemju kolēģiem uzstāsies vienā no “showcase” koncertiem.

Izstādes vajadzībām tapusi izlase “Jazz in Latvia 2024”, kurā iekļautas kompozīcijas no iepriekšējā gadā izdotajiem Latvijas džeza albumiem. Starptautisko mediju un kritiķu gaidītā fiziskā diska izdošana diemžēl finansējuma trūkuma dēļ otro gadu nav realizēta, bet Latvijas Mūzikas informācijas centrs turpina cerēt uz tā izdošanu nākamgad, darbojoties pie papildu finansējuma piesaistes.

“Jazzahead!” gadatirgum ir vairākas sadaļas: vakaros norisinās “showcase” koncerti ar grupām no visas pasaules, bet dienas laikā notiek lekciju, semināru un paneļdiskusiju bloks. Svarīgākā daļa - izstāde, kur trīs dienu laikā pie privātiem un nacionāliem stendiem Brēmenes izstāžu zālē pulcējas mūziķi un menedžeri, producenti un leiblu pārstāvji, koncertvietu un festivālu rīkotāji, žurnālisti un citi nozares profesionāļi un amatieri ar galveno mērķi dibināt nākotnē noderīgus kontaktus. Šogad izstādes pamatfokuss ir “Džezam vajadzīga daudzveidība” - gan konferencē, gan arī koncertos profesionāļiem un klausītājiem tiks parādīts tas, cik dažāds var būt mūsdienu džezs, un “cik ļoti saplūst robežas starp vecumu, dzimumu, politiskiem uzskatiem, muzikālajiem apakšžanriem un citiem faktoriem.”