Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide

Rudenī Rīgā uzstāsies unikāla folkmetāla grupa no Mongolijas

© Publicitātes foto

“The HU” - folkmetāla grupa no Mongolijas, kas apvieno tradicionālos rīkles dziedājumus un teju tūkstoš gadu senus instrumentus ar “heavy metal” žanra estētiku, piešķirot tam visam sava dižā priekšteča Čingishana – cilvēces vēsturē lielākās impērijas izveidotāja un imperatora - plašo vērienu. 8. septembrī viņi uzstāsies koncertzālē “Palladium”, biļetes pieejamas no 3. maija.

Grupa “The HU” radusies 2016. gadā, tātad tās vēsture vēl it kā nav pārāk gara, taču viņi ir pamanījušies no savas karjeras neizsvītrot arī tos divus gadus, kad Covid-19 pandēmijas dēļ koncertdarbība bija jāpārceļ uz nezināmu laiku - mongoļu folkmetālisti vietnē “YouTube” iepazīstināja pasauli ar savu nacionālo virtuvi (Hu’s In The Kitchen?).

Līdzīgi kā citās valstīs, kurās krietnu daļu 20. gadsimtā valdīja komunisti, Mongolijā no 1924. līdz 1992. gadam bija liegta piekļuve Rietumeiropas kultūrai, tostarp mūzikai - džezam un rokam, arī Mongolijas tautas mūzikas popularizēšana bija ierobežota.

Viss mainījās pēc Mongolijas revolūcijas 1990. gadā, iestājoties finansiālajai krīzei, toties šajā haosā sāka ieplūst arvien vairāk informācijas no ārpuses, tostarp par kultūras izpausmēm ASV un Rietumeiropā. Tā nu dziedātājs Bayarmagnai “Dashka” Dashdondog izveidoja grupu, pats uzņemoties producenta un dziesmu autora pienākumus, bet pārējos dalībniekus izvēloties no Mongolijas Valsts Mūzikas un Dejas konservatorijas studentu vidus, kuri pieprata par rīkles dziedāšanu saukto tradīciju un spēlēja arī etniskos mūzikas instrumentus.

“The HU” (mongoļu valodā “hu” nozīmē “cilvēks”) pamatsastāvs palicis nemainīgs un tajā joprojām darbojas vīri, kuru vārdus un spēlētos instrumentus labāk pat necensties latviskot: Galbadrakh “Gala” Tsendbaatar - rīkles dziedāšana, vijole (horsehead fiddle); Nyamjantsan "Jaya" Galsanjamts - vargāns, blokflauta, rīkles dziedāšana, Enkhsaikhan “Enkush” Batjargal - vijole, rīkles dziedāšana; Temuulen “Temka” Naranbaatar - tovshuur (ar ādu apvilkts divstīgu koka instruments, ko 13. gadsimtā mongoļi spēlējuši pirms kaujām), piebalsis. Turnejās grupai pievienojas vēl četri vīri, kuri spēlē tradicionālos rokmūzikas instrumentus - ģitāras un basus, bungas un perkusijas, kā arī piedzied bekvokālus. Grupas ideja bija spēlēt valstī iepriekšējās desmitgadēs liegto “heavy metal” mūziku, nevis kopējot jau zināmās žanra grupas, bet turpinot pētīt un rūpīgi piemeklēt savā rīcībā esošos resursus no mongoļu tradicionālās kultūras, pēc iespējas vairāk integrējot tos rokmūzikā, kas viņus padarīja unikālus un interesantus visai pasaulei. Savu stilu viņi nodēvēja par “hunnu rock”, smeļoties iedvesmu savas zemes vēsturē - no Huņņu impērijas (3. gs. pirms mūsu ēras - mūsu ēras 1.gs).

2018. gada beigās “The HU” publicēja pirmās divas dziesmas kanālā “YouTube” - “Yuve Yuve Yu” un “Wolf Totem”. Tās nākamā gada pavasarī sasniedza pirmo vietu “Billboard's Hard Rock Digital Song Sales” topā, tādējādi “The HU” kļūstot par vēsturē pirmajiem mongoļu mūziķiem, kuri tikuši “Billboard” topā. Pirmo panākumu gadā “The HU” jau tikās ar Mongolijas prezidentu, kurš viņiem izteica atzinību par savas valsts popularizēšanu, bet pēc tam viņi devās savā pirmajā ārzemju turnejā - 23 koncerti 12 Eiropas valstīs.

Pašlaik grupas kontā ir divi studijas albumi - “The Gereg” (2019) un “Rumble Of Thunder” (2022). Viņi ir saņēmuši Mongolijas valsts augstāko apbalvojumu - Čingishana ordeni (“Order of Genghis Khan”) par Mongolijas kultūras nešanu pasaulē, viņu mūzika izmantota šausmu filmās un divās videospēlēs (“Star Wars Jedi: Fallen Order”, 2019 un “Star Wars Jedi: Survivor”, 2023), mongoļu dziesmas pārdziedājusi virkne pazīstamu Rietumu rokmūziķu. Vēl - “The HU” izdevuši grupas “Metallica” dziesmas “Sad But True” kaverversiju, tiekot izraudzīti kā vieni no 53 māksliniekiem, kuri izpelnījušies godu piedalīties “Metallica” slavenā “melnā albuma” trīsdesmit gadu jubilejas izdevumā “The Metallica Blacklist”, kur viņi izpilda arī “Through The Never”.

2024. gada martā slavenie britu “heavy metal” veterāni “Iron Maiden” paziņojuši, ka “The HU” viņus iesildīs “Future Past” turnejas Ziemeļamerikas koncertos.