Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Laika Suns - “Imitācija”

© Publicitātes foto

Viens no pēdējās nedēlas aktuālākajiem un arī apspriestākajiem latvju mūzikas albumiem - pilsētas rokgrupas (viņu pašu stilistiskais apzīmējums, turklāt ļoti izdevies!) “Laika Suns” jaunākais studijas lieldarbs “Imitācija”. Negribas riskēt minēt, kurš pēc skaita tas ir kādreizējā “Mofo” līdera un citu projektu dalībnieka Arņa Račinska grupas oficiālajā diskogrāfijā, taču pilnīgi noteikti tajā ir tādi darbi kā “Nakts karalis” (2013) un “Gaismas lādiņš” (2015), kā arī tā saucamo zudušo ierakstu EP “Tālās gaismas” (2013).

Lielākā daļa no albumā iekļautajām dziesmām radītas grupas radošajās nometnēs jau 2020. gadā, taču, kā privātās sarunās vairākkārt atzinis Račinskis, pamatīgi smagu akmeni viņa darbībai uzlikuši pēdējo gadu notikumi pandēmijas un it īpaši kara Ukrainā sakarā - par ko rakstīt, kāpēc rakstīt, kam vispār rakstīt… Ieraksts pamazām slīpēts, līdz beidzot noslīpēts, paralēli tam iepazīstinot klausītājus ar vairākiem jaunajiem skaņdarbiem, no kuriem pa topiem pamatīgi izstaigājies kopdarbs ar Kristīni Pāži dziesmā “Rīts, rīts, rīts, rīts, rīts, rīts”. Tāpat fani atzinīgi uzņēmuši dziesmas “Nav kur iet” un “Atmiņas ūdens” (pēdējo gan laikam vairāk Elvija Pārpuča fantastiskā klipa dēļ).

“Mūsu laiku un vietu piedzīvojam kā ekskursiju, kurai pusceļā pazudis kā gids, tā karte, un nav arī nekādu skaidru norāžu virzienam. Albuma rakstīšana un tā ieraksta process pavisam burtiski kļuva par patvērumu ar skaidru lietu kārtību, un beigās tas ir tāds kā vietas un laikmeta selfijs caur “Laika Suns” filtru,” par jauno albumu filozofiski stāsta Arnis Račinskis. Sociālajos tīklos viņš paudis arī šādas pārdomas: “Divpadsmit dziesmas latviešu valodā, dokumentāli un izdomāti notikumi, intensitāte no zemas līdz pārspīlētai. “Imitācija” ir sajūta par laikmetu, bet pati sajūta ir pavisam īsta. Tieši vakar gāju un domāju - dziesmā nesamelosi. Vai nu ir pa īstam vai pa gabalu redzams, ka nav.”

Te nu gribētos Arnim mazliet oponēt - noklausoties šo albumu fragmentāri, pa dažām sekundēm no katram dziesmas, tātad pa gabalu, īsti tomēr nav redzams, ir vai nav. Taču mazliet, mazliet iedziļinoties albuma muzikālajā saturā - skaidrs, ka ir! “Piesieties” varētu tikai pie tituldziesmas, kurai vajadzētu ievilkt klausītāju klausīšanās procesā, bet tā kaut kā neuzrunā, kā arī pie tāda momenta, ka albumā ir ļoti maz ir tādu dziesmu, kuras gribētos uzreiz noklausīties otrreiz. Taču tas pat īsti netraucē, jo “Imitācija” ir kā vienots veselums.

Par “Rīts, rīts, rīts, rīts, rīts, rīts” viss skaidrs - šedevrs, kas nekādi neapnīk. Šajā pat kategorijā vai vismaz tuvu tai ieskaitāmas arī “Nav kur iet” un “Cerība mirst pēdējā” (ar zvaigžņoto Gabriēlu Zvaigznīti fona vokālā un tekstu “cerība mirst pēdējā un tad tu pats” - vai nav skaisti?!), bet no pagaidām vēl neiepazītajiem gabaliem elpa aizraujas no dziesmas “Meža migla”. Cik noprotams, ar vokālu šeit piepalīdzējusi “tautumeita” Rancāne, taču nevis Asnāte, bet viņas māsa Aurēlija. Tas priecē dubultā, jo Aurēlija Rancāne ir līdz galam joprojām neatklāts potenciāls, kuru vajadzētu virzīt priekšplānā arī citos projektos un darbos. Vēl - skaista dziesma ir “Klaiņoja brālītis”, savukārt “Vientuļa sala” paliks prātā ar gospeļiem, kuros izšķiroša loma bijusi Arņa “Mute Studijas” eleganti dziedošajai darbiniecei Esterei Tauriņai.

Atliek vien vēl biogrāfiski pieminēt, kas ir “Laika Suns”: grupa dibināta 2013. gadā, tajā apvienojušies Arnis Račinskis (vokāls, ģitāra), Elvijs Pārpucis (ģitāra), Kārlis Josts (bass) un Jānis Burmeisters (bungas). “Grupas “Laika Suns” mūzika top, iedvesmu smeļoties kā šodienas lielpilsētu ritmos, tā arī ģitārmūzikas zelta laikmetos, kas spilgti apliecinās jaudīgajās un enerģiskajās uzstāšanās reizēs.” Viena no šādām “jaudīgajām un enerģiskajām uzstāšanās reizēm” būs pavisam drīz - 24. maijā “Palladiumā”. Šis koncerts tiek solīts kā grupas “Laika Suns” līdz šim vērienīgākais notikums jeb “augstsprieguma enerģijas pilns vakars pilsētas sirdī, kurā līdzās jaunā albuma dziesmu pirmatskaņojumam izskanēs arī klausītāju iemīļotie hiti “Pavasari”, “Dažas no meitenēm”, “Atceries Rīgu vasaras naktīs”, “Sitīsim logus” un citi.” Jāpiebilst, ka albums tiks izdots arī vinila formātā ar Jāņa Burmeistera veidotu dizainu - arī plates pirmoreiz būs pieejamas tieši šajā grupas koncertā.

“Manas pateicības visiem ļaudīm no šodienas un pagātnes, kas apzināti vai nejauši ietekmējuši šī ieraksta saturu un tapšanu, visiem laikabiedriem, kas melodijas, tekstus un ierakstus, un līdz ar to latiņu tur augstā līmenī. Idejas iet pāri ikdienai, labas idejas - pāri laikmetam!” tas atkal no Arņa domugraudiem sociālajos tīklos.