Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Savulaik skandalozais veselības ministrs Auders sarakstījis skuju koku reģistru

© F64 Photo Agency

Eiropas Savienības (ES) mājā šodien tiks prezentēta skujkoku kolekcionāra, fotogrāfa un rakstnieka Āra Audera jaunā grāmata "Royal Horticultural Society Encyclopedia of Conifers: A Comprehensive Guide to Cultivars and Species" jeb "Anglijas Karaliskās dārzkopības biedrības skuju koku enciklopēdija: Šķirņu un sugu visaptverošās rokasgrāmata", kas ar tajā iekļautajām 615 pasaules skujkoku sugām un vairāk nekā 8000 reģistrēto skujkoku šķirņu atzīta par patlaban pilnīgāko skuju koku reģistru.

Jaunizdotā grāmata ir sarakstīta angļu valodā un jau šobrīd tiek izplatīta Eiropā un citās pasaules valstīs.

Darbs pie grāmatas ilga septiņus gadus kā Eiropas mēroga sadarbības projekts starp Latviju un Lielbritāniju. Auders, kurš iepriekš ir sarakstījis grāmatu "Dārzs", sadarbībā ar Lielbritānijas kolēģi Britu skuju koku biedrības priekšsēdētāju Dereku Spiceru un Anglijas Karalisko dārzkopības biedrību informāciju par visām 615 pasaules skujkoku sugām un vairāk nekā 8000 reģistrēto skujkoku šķirņu ir apkopojuši 1500 lapaspusēs desmit kilogramu smagā grāmatā.

Grāmata ir papildināta ar vairāk nekā 5000 unikālu skujkoku attēlu, no kuriem lielākā daļa ir paša autora uzņemtās fotogrāfijas Eiropā, ASV un Japānā, kā arī mākslinieces Agijas Auderes ilustrācijas.

Pēdējos gados pasaulē ir izveidotas daudzas jaunas skuju koku šķirnes. Lai pētītu un fotografētu skuju kokus, autori ir apceļojuši privātās kolekcijas, botāniskos dārzus un arborētumus Eiropā un pasaulē. Grāmata ir bagātīgs iedvesmojošu fotogrāfiju un informatīvu skuju koku aprakstu krājums, monumentāls darbs, kas atzīts par patlaban lielāko un visaptverošāko skuju koku avotu. Grāmata turpina starptautisku tradīciju skuju koku grāmatu izdošanā, ko 1923.gadā sāka "Murray Hornibrook", kuru katrus 20-30 gadus kāds no vadošajiem pasaules skujkoku speciālistiem atjauno un papildina.