Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Paša rokām gatavota - smalkā fokača

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Redz, senos laikos fokača esot bijusi vienkāršu itāļu zvejnieku dienišķā maizīte, izcepta saulē uz klinšu bluķiem, pavardā vai uz atklātas uguns. Kad pasaule sāka iepazīt picu, parastā rauga maize ar dažādu pildījumu vai bez tā tika iecelta picas vecmāmiņas godā. Mūsdienās fokačas galvenās sastāvdaļas – kviešu milti, raugs, ūdens un sāls joprojām tās pašas, taču maizes forma un tai pievienotie produkti un garšaugi ļaujas variācijām. Recepti iesaka restorāna Vincents konditore Ilze Ermansone.

Nepieciešamie produkti:

700 g miltu

12 g sausā rauga

15 g jūras sāls

20 g cukura

450 ml auksta ūdens

100 ml olīveļļas

pa saujai smalki sakapāta svaiga rozmarīna, timiāna

svaigas bazilika lapas

2 – 3 ķiploka daivas

olīvu pusītes

500 g svaigā siera

mazie tomātiņi

Pagatavošana:

Lielā bļodā sajauc miltus, sāli, cukuru, sauso raugu un ūdeni, mīca apmēram 15 minūtes, kamēr veidojas elastīga un gluda mīkla. Pievieno olīveļļu un vēl mīca aptuveni 3 – 4 minūtes. Mīklu pārkaisa ar miltiem. Bļodu pārsedz ar dvielīti un ļauj mīklai istabas temperatūrā atpūsties aptuveni pusstundu.

Kad mīkla uzrūgusi, tajā iejauc sakapātus garšaugus: timiānu un rozmarīnu. Mīklu sadala 5 – 6 daļās, izrullē apaļas formas (kā picai), izkārto tās pannā uz cepampapīra un atstāj, lai 10 minūtes maizīte vēlreiz uzrūgst un atpūšas.

Uz mīklas liek maisījumu, kas aizdarīts ar olīveļļu: svaiga siera gabaliņi, olīvu un mazo tomātu pusītes, sasmalcināti ķiploki. Visu viegli pārkaisa ar jūras sāli un aptuveni 10 minūtes vēlreiz uzraudzē.

Sakarsētā cepeškrāsnī gardo maizīti cep 180 grādu temperatūrā 10 – 15 minūtes, tad no krāsns ņem ārā un atkal mazliet atpūtina.

Ceļot galdā, var rotāt ar svaiga bazilika lapiņām, salviju vai kādu citu garšaugu, var nerotāt ne ar ko – vēl silta vai atdzisusi, fokača tāpat garšo dievīgi labi!