Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Tēlnieks izmantojis Latvijas bailes no "Zapad-2017", radot mākslas izstādi

MAMMU, ES GRIBU BŪT KOSMONAUTS. Šis ir mākslinieka stāsts par paša bērnību, par piedzimšanu valstī, kur visiem mājās bija vienādas mēbeles, un pašas mājas arī bija vienādas, pat drēbes bija vienādas. Un visi puikas sapņoja kļūt par miličiem vai kosmonautiem © Publicitātes foto

Rītvakar pulksten 19 Jūrmalas Kultūras centrā tiks atklāta tēlnieka Egona Peršēvica personālizstāde Бaидиес! jeb BAIDIES – krievi nāk!

Šī izstāde notiek laikā, kā arī idejiski ir saistīta ar šomēnes no 14. līdz 20. septembrim gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām liela mēroga militārajām mācībām Baltijas valstu pierobežā Zapad2017. Tā stāsta par cilvēku bailēm no kara vai pasaules gala, kuru fonā notiek dzīve tāda, kāda tā vienmēr ir bijusi - cilvēki aizvien atrod par ko priecāties, ko mīlēt un kādēļ turpināt dzīvību. Un, tā kā izstāde ir veltīta lielajām bailēm no briesmu pilnās nākotnes, mākslinieks tai devis atbilstošu nosaukumu Бaидиес!.

no Egona PERŠĒVICA personīgā arhīva

«Pasaule ir briesmu pilna, un cilvēki jau gandrīz gadsimtu tīri teorētiski ir spējīgi iznīcināt visu dzīvo uz Zemes ļoti īsā laikā, bet dzīve turpinās, cilvēki turpina priecāties, mīlēt un dzemdēt bērnus, kas turpinās priecāties, dzīvot un mīlēt!» saka tēlnieks Egons Peršēvics, uzsverot, ka izstādes darbi ir pozitīvi un mīļuma pilni - tā ir viņa atbilde panikai un bailēm no briesmīgās nākotnes.

«Es atceros laiku, kad pats biju pavisam mazs zēns un mums bērnudārzā bija kaut kādas pretgaisa vai cita veida civilās aizsardzības mācības. Tas bija pavisam normāli un mums, bērniem, galīgi netraucēja priecāties par dzīvi, spēlēties smilškastē, šūpoties «ārkārtīgi bīstamajās» šūpolēs un šļūkt pa «neatbilstošiem» slīdkalniņiem. Tas, ko es gribu teikt, ir - lai kas arī nenotiktu fonā, dzīve iet uz priekšu, cilvēki aizvien turpina iemīlēties, mīlēties, priecāties, dzemdēt bērnus un dzīvot dzīvi. Cilvēki ir baidījušies no pasaules gala un gaidījuši to no brīža, kad tie bija spējīgi noformulēt pasaules gala ideju, bet dīvainā kārtā pasaule vēl nav beigusies, un mēs turpinām dzīvot...» uzsver izstādes autors.

Tēlnieks savā personālizstādē iekļāvis darbus, kas reflektē sabiedrībā valdošo paniku un bailes no draudošā kara. Tie visi runā par neizbēgamā kara tēmu, kas ļoti sasaucas ar aukstā kara laikā valdošo sabiedrības noskaņojumu, kad cilvēki tika biedēti ar lielo briesmīgo bubuli, kas kuru katru brīdi nāks un darīs savus necilvēcīgos posta darbus. «Šī izstāde ir skats no malas uz lielo puiku spēlītēm, kurās mēs visi esam spiesti piedalīties,» saka izstādes autors.

ĶĪNAS UN KRIEVIJAS KARAKUĢI BALTIJAS JŪRĀ 25. JŪLIJĀ. Vesela armāda betona kuģīšu dodas savā karagājienā. Puikas nepieaug. Viņu spēļmantiņas ir tās, kas kļūst lielākas, komplicētākas un efektīgākas / Publicitātes foto

Tēlnieks Egons Peršēvics, kura pēdējā laika ievērojamākais mākslas projekts ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra spoku zirga skulptūra, ir jau vairākus gadus Liepājā rezidējošs mākslinieks, kurš izstādēs un mākslas akcijās aktīvi piedalās kopš 2006. gada. 2008. gadā Egons Peršēvics pārstāvēja Latviju vērienīgajā Starptautiskajā tēlniecības kvadriennālē Rīgā. Pēdējo gadu laikā tēlnieka darbi tiek izstādīti mākslas telpās arī ārpus Latvijas - Ukrainā, Somijā un Lietuvā. 2010. gadā viņš absolvējis bakalaura studiju programmu, savukārt 2013. gadā - maģistra studiju programmu pie asociētās profesores Olgas Šilovas Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļā.