Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Tukumā plaša svētku programma

"Uz Tukumu pēc smukuma”, ar šādu saukli šogad tiek ieskandināti Tukuma novada svētki, kuri norisinās trīs dienu garumā, no 15. jūlija līdz 17. jūlijam, ar dažādiem koncertiem, dejām un izklaides iespējām gan lieliem, gan maziem.

Šodiena sāksies viduslaiku noskaņās kopā ar Tukuma muzeju, kur jau no pulksten 10:00 Brīvības laukumā pie Pils torņa darbosies viduslaiku darbnīca un visus priecēs folkloras kopa „Ore” kopā ar amatnieku grupu „Gerdena”. No pulksten 12:00 visiem mākslas mīļotājiem jādodas uz mākslinieku ielu Harmonijas ielā, kur darbosies mākslinieku darbu brīvdabas izstāde-pārdošana un dažādas radošās darbnīcas. Būs iespēja piedalīties keramikas darbu veidošanā, leļļu darināšanā, ādas rotu veidošanā, koka grebšanā, seju apgleznošanā, kā arī fotografēties uz foto fona „Uz Tukumu pēc smukuma”. Tāpat, Pils ielā 15a darbosies „Krāsainais pagalms”, kur tiks demonstrēti dažādi matu sakārtojumi, meikapi un tērpi, kā arī notiks citas atrakcijas.

Visas dienas garumā Brīvības laukumā varēsiet dejot un dziedāt kopā gan ar vietējiem, gan sadraudzību pilsētu māksliniekiem. Ap pulksten 19:00 visi pulcēsies svētku gājienam uz Durbes estrādi, kur notiks deju lielkoncerts „Tukuma raksti” un svētku koncerts kopā ar grupu „Labvēlīgais Tips”, bet pēcāk balle kopā ar grupu „Disko Drostaliņas”. Tāpat arī Brīvības laukumā notiks balle kopā ar Juri Pavlovski. Visas dienas garumā darbosies atrakciju iela „Lec un Minies” un arī deju iela „Dejo pa smuko”.

Tukuma novada svētku ietvaros, šodien no 10.00 līdz 12.00 pie Tukuma pilsētas vēstures muzeja “Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a, Tukumā) tiks uzburta 15. gadsimta aina - “Rīts viduslaiku noskaņās”. Siesim sieru, cepsim kukulīšus, audīsim, darināsim zeķes adatiņas pinuma tehnikā un darīsim citus darbus. Uzstāsies folkloras kopa Ore, seno deju grupa “Calendula”. Senos amatus demonstrēs amatnieku grupa Gerdena un Tukuma muzeja speciālisti.

„Pils tornis” ir vēsturiski nozīmīgākais pilsētas objekts, jo tieši no šīs vietas sāka veidoties Tukuma pilsēta. Tas notika viduslaikos, kad Livonijas ordenis Slocenes stāvkrasta malā uzcēla mūra pili – pirmo celtni vietā, kur tagad ir Tukums. 700 gados no pils, ap kuru veidojās miestiņš, Tukums izaudzis par nozīmīgu pilsētu, apriņķa, rajona un novada centru.

Rīts viduslaiku noskaņās būs ceļojums uz 1481. gadu, kad Tukuma pilī notika landtāgs - Livonijas valstu augstāka likumdevēja sapulce. Ieradīsies augsti kungi ar savām svītām no visas Livonijas, bet miestiņa iedzīvotājiem ir pienācīgi jāsagatavojas. Tāpēc pils pārstāvis, pildot mestra norādījumus, uz tirgu pie Tukuma pils ir aicinājis vietējos amatniekus un tirgotājus, lai noskaidrotu, kādas ir viņu iespējas, vai viņi ar saviem izstrādājumiem spēs nodrošināt augsto viesu vajadzības. Miestiņa ļaudis, uzzinot, ka gaidāmas daudzas maksātspējīgas kundes, arī sarosīsies un labprāt atsauksies aicinājumam rādīt savu amatprasmi un piedāvāto preču klāstu. Tukuma amatnieki un tirgotāji ļoti centīsies izrādīties, jo ir taču ieinteresēti, lai landtāga laikā uz Tukumu nesabrauktu pārāk daudz konkurentu no citām zemēm.

Rīt jau no paša rīta ap pulksten 9:30 visi pulcēsies velobraucienam „Iepazīsti Tukumu!” pa jaunizveidotajiem velo celiņiem. Pulksten 11:00 Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīcā notiks svētku dievkalpojums, kur piedalīsies koris „Vanema”, bet ap pulksten 12:30 turpat pie baznīcas notiks mazuļu ātrrāpošanas sacensības. Savukārt, pie Tukuma ledus halles pulksten 11:00 sāksies „Gardie svētki” – gardumu ēšanas un dzeršanas sacensības, kā arī riteņbraukšanas sacensības bērniem. Savukārt pulksten 14:00 visi aicināti pulcēties uz „Trako nobraucienu”.