Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Sanita Bajāre. Eiro ieviešanas projekta izauklētāja

© Lauris Aizupietis/F64

2014. gada 1. janvārī Latvijā tika ieviests eiro, un šo vērienīgo projektu, kas ilga gandrīz 10 gadus, koordinēja un uzraudzīja viens cilvēks – Sanita Bajāre.

Taču šis nebūt nav vienīgais uzmanību piesaistošais ieraksts viņas CV - Sanita ir strādājusi gan Pasaules Bankā, gan bijusi Finanšu ministrijas valsts sekretāre, gan ilgus gadus bagātinājusi zināšanas apdrošināšanas jomā un tagad nepilnu gadu savu pieredzi iegulda banku sektorā.

Ar mediķa diplomu

Taču starta pozīcija profesionālajos ceļos Sanitai nebūt nav saistīta ar finanšu sektoru. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa iestājās Latvijas Medicīnas akadēmijā

[tagad - Rīgas Stradiņa universitāte] - tas bija pārdomāts solis, jo Sanitas tā brīža prioritāte bija iegūt mediķa diplomu un kļūt par ārsti. Akadēmija tika pabeigta ar izcilību, iegūstot ārsta grādu.

«Studijas medicīnā nav tikai iegūtas zināšanas, kā ārstēt cilvēkus, tas ir fundamentāls zināšanu kopums par cilvēku, pasauli, par dzīves uztveri,» secina Sanita, kas ir gandarīta par šādu savu izglītības seguma izvēli. Otrs izglītības virziens ir maģistra grāds finanšu ekonomikā.

Piestrādāšana pārvēršas pamatdarbā

Taču ne visi dzīves līkloči ir paredzami, un arī prioritātes laika gaitā var manīties - tās nav akmenī kaltas. Un pavisam organiski ceļš no medicīnas pārfokusējās uz apdrošināšanu. «Tolaik tā bija ļoti izplatīta prakse, kad jaunie ārsti piestrādāja farmācijā vai apdrošināšanas jomā. Studējot rezidentūrā, es pati sāku strādāt ar veselības apdrošināšanas produktiem,» stāsta Sanita. Pamazām šis papildu darbs, ko var savienot ar studijām, Sanitu aizrāva par visiem 100%, un viņa uzsāka pilnas slodzes darbu AAS Balta, kur viņai tika uzticēts izstrādāt veselības apdrošināšanas produktus, pēc tam arī citus personu apdrošināšanas produktus. Spēki tika izmēģināti arī mārketingā, kā arī pārdošanas segmentā, proti, Sanita kļuva par korporatīvo izplatītāju pārvaldes vadītāju. «Balta sāka realizēt IT sistēmas ieviešanas projektu, un tajā tiku iesaistīta arī es. Tas atkal bija jauns, interesants darba posms, kur guvu vērtīgu ieskatu projektu vadībā,» norāda Sanita. Baltā tika aizvadīti astoņi gadi, un, IT sistēmas projektam nonākot finiša taisnē, Sanita saprata, ka ir jāmeklē jauni apvāršņi, kur smelties jaunu pieredzi un ieguldīt savas jau uzkrātās iemaņas.

Ilggadīgais projekts

«Tas bija 2005. gads, kad Latvijā sāka runāt par eiro ieviešanu. Finanšu ministrija bija izsludinājusi vakanci - Eiro ieviešanas projekta vadītāja amatu. Saprotot, ka šādu unikālu projektu iespējams realizēt tikai vienreiz dzīvē, es pieteicu savu kandidatūru,» stāsta Sanita. Konkursu viņa izturēja, un sākās jauns posms viņas karjerā. Viņa kļuva par projekta galveno uzraudzītāju un koordinētāju. «Kopumā projektu realizēja piecas darba grupas, katrai bija detalizēts darba plāns, un mēs secīgi pildījām vajadzīgos uzdevumus.» Korekcijas ieviesa krīze, kad projekta izpildei tika pielikta daudzpunkte. «Man piedāvāja koordinēt Latvijas sadarbību ar starptautiskiem partneriem krīzes pārvarēšanā, tostarp Eiropas Komisiju, Starptautisko Valūtas fondu. Sarunās piedalījās arī Pasaules Banka un divpusējie aizdevēji. Tie bija ļoti intensīvi darba gadi. Nereti tas nozīmēja darbu 24/7 režīmā, un nepārspīlējot var teikt, ka bija gadījumi, kad mājās vienkārši nebija laika aiziet - stundu ilgs miegs, un ķērāmies klāt nākamajam sarunu raundam,» akcentē Sanita.

Komforta zona neder

Arī nākamais karjeras solis bija ne mazāk atbildīgs un izaicinošs - trīs gadus viņa pildīja Finanšu ministrijas valsts sekretāres pienākumus, un vienlaikus arī atsākās eiro ieviešanas projekta realizācija, kuru Sanita izauklēja līdz pat tā palaišanai dzīvē. Viņa atzīst, ka jūtas lepna par tik apjomīga projekta izdošanos. Savukārt trīs gadus ilgo posmu valsts sekretāres postenī viņa rezumē šādi: «Valsts sekretārs vada visus administratīvos resursus. Tas ir ļoti smags darbs. Man ir visdziļākā cieņa pret tiem cilvēkiem, kas šo darbu dara šobrīd - tas, kurš šo amatu ir izbaudījis līdz kaulam, var saprast, ko tas prasa no cilvēka.» Sanita piebilst - lai arī iepriekšējos gados uzkrātā pieredze, protams, nedaudz atvieglo darba soli, taču šādam amatam nav iespējams sagatavoties un būt pilnībā gatavs. «Uzskatu, ka cilvēkam visu dzīvi ir jāmācās, jāvirzās uz priekšu, nevar apstāties savā attīstībā. Komforta zona nav domāta man,» ir pārliecināta Sanita.

Prom uz Vašingtonu

Līdz ar eiro ieviešanu Sanita juta, ka viņas, tā teikt, misija Finanšu ministrijā ir noslēgusies un ir jādodas tālāk. «Man tika piedāvāta unikāla iespēja divus gadus stādāt Pasaules Bankā valdē Vašingtonā.» Viņa no Latvijas bija pirmā persona, kam šāds amats jebkad piedāvāts. «Principā Pasaules Banka ir uzņēmumu kopums, un viens no bankas darbības atzariem ir strādāt ar valstu valdībām un nodrošināt tām dažādas palīdzības programmas. Pasaules Banka dod skatu no malas, kā labāk rīkoties konkrētās situācijas. Pasaules Banka sniedz rekomendācijas.»

Jauna pienākumu buķete

Tuvojoties darba cēliena izskaņai Pasaules Bankā, Sanita bija izvirzījusi sev jaunu prioritāti - viņa vēlējās savas tālākas darba gaitas saistīt ar banku sfēru. Viņa pati uzrunāja banku Citadele, interesējoties par brīvajām vakancēm. Sarunas bija veiksmīgas, un kopš pērnā gada augusta viņa vada Uzņēmumu apkalpošanas direkciju, ko veido 150 cilvēku liels kolektīvs.

Viņas pārraudzībā ir četri galvenie virzieni - korporatīvo klientu apkalpošana, Sanitas pārziņā ir arī mazo un vidējo uzņēmumu segments, Baltijas līzinga aktivitātes un Igaunijas filiāle. Pēc bankas akcionāru maiņas uzņēmumu - īpaši mazo un vidējo - kreditēšana ir kļuvusi par bankas prioritāti. «Kopīgā darbā ar kolēģiem vēlos fokusēties uz Baltijas uzņēmumu izaugsmi, meklējot iespēju atbalstīt ikvienu pārdomātu projektu - palīdzot realizēt savas attīstības idejas gan mazajiem uzņēmumiem, gan lieliem miljonu projektiem. Vēlamies, lai banka ir uzticams uzņēmēju padomdevējs par to, kā realizēt uzņēmuma attīstības mērķus.»

Sirds Alpu kalnos

Šajā dinamiskajā karjeras maratonā Sanita lielu paldies saka savai ģimenei - par atbalstu un sapratni. «Ģimene ir mans spēka avots. Savā ziņā pateicoties tai, esmu sasniegusi visu iepriekšminēto - bez viņu atbalsta tas nebūtu iespējams. Viņi ir akceptējuši manās garās darba stundas.»

Jaunu enerģijas lādiņu viņa smeļas arī ceļojumos. Sirds viņu sauc uz Alpiem Austrijā - Sanitai patīk pārgājieni kalnos. Taču netiek smādēti arī pārgājieni tepat Latvijā, novērtējot arī Latvijas skaisto dabu.