Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Par piekļuvi valsts noslēpumam varēs tiesāties

© Alise Šulca/ F64 Photo Agency

Saeimai pēc sesijas pārtraukuma atgriežoties darbā, viens no uzdevumiem būs noslīpēt likumprojektu par valsts noslēpumu, kurš paredz, ka atteikumu tiesībām strādāt ar valsts noslēpumu saturošu informāciju saņēmušās personas varēs šo lēmumu pārsūdzēt.

Aizvadītajos gados bijuši vairāki gadījumi, kad, nesaņemot atļauju darbam ar valsts noslēpumu, apraujas kāda politiķa karjera. Tā, piemēram, notika ar Nacionālās apvienības tieslietu ministri Baibu Broku un tās pašas politiskās organizācijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Romānu Naudiņu.

Par spīti drošības dienestu apgalvojumiem, ka katrs pielaidi nesaņēmušais tiek pietiekami informēts par šāda lēmuma pamatojumu, lai saprastu, kas viņa rīcībā bijis ar valsts drošības interesēm nesavietojams, abi politiķi noraidīja jebkādas spekulācijas un pauda neizpratni par šādu lēmumu.

B. Broka pat apsvēra iespēju tiesāties ar valsti, jo uzskatīja, ka pielaide valsts noslēpumam viņai atņemta politisku motīvu dēļ. Tiesa, pat uzvara Eiropas Cilvēktiesību tiesā momentānu uzvaru viņai negarantētu, jo saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem likumiem, ja personai pielaide tiek atteikta vienreiz, tas ir uz visu mūžu.

Trešdien, ieklausoties Satversmes tiesas spriedumā, Ministru kabinets apstiprinājis vēl Saeimā apstiprināmus likuma grozījumus, kas par tiesībām strādāt ar valsts noslēpumu atteikumu saņēmušajiem ļaus šo lēmumu pārsūdzēt un likuma robežās uzzināt, kādas personas darbības vai pazīšanās bijušas par iemeslu atteikumam.

Likumprojekts arī paredz, ka valsts drošības iestāde ar zināmiem ierobežojumiem informēs pārbaudāmo personu par iemesliem, kuru dēļ tai var tikt liegta vai ir liegta pieeja valsts noslēpumam.

Paredzēts, ka lēmumu par speciālās atļaujas atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona var apstrīdēt ģenerālprokuroram 14 dienu laikā no tā paziņošanas dienas.

Ģenerālprokurora lēmumu 14 dienu laikā no tā paziņošanas dienas persona var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību.

Likumprojektā ir paredzēts, ka amatpersona vai darbinieks, kam ir anulēta speciālā atļauja, nekavējoties ir jāatstādina no amata pienākumu pildīšanas, ja nav iespējams pārcelt to darbā, kam nav nepieciešama pielaide valsts noslēpumam.