Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā tapusi monēta atzīta par gada mākslinieciskāko monētu pasaulē

© Publicitātes foto

Latvijas Bankas izlaistā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" starptautiskā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) atzīta par gada mākslinieciskāko monētu pasaulē.

"Latvijas mākslinieku Pauļa Liepas un Ivara Drulles veidotā monēta atzīta par "Gada mākslinieciskāko monētu" - šāds sasniegums monētu mākslā ir līdzvērtīgs "Oskara" piešķiršanai kinomākslā," uzsvēra Latvijas Bankā, piebilstot, ka apbalvojums pasniegts Pasaules naudas izstādē Berlīnē pagājušās nedēļas nogalē.

Konkursu "Gada monēta" rīko ASV numismātikas publikāciju izdevniecība "Krause Publications" un tās izdotais žurnāls "World Coin News". Konkursa žūrijas komisijā darbojas vairāk nekā 60 profesionālu ekspertu no visas pasaules, un katru gadu 10 nominācijās tiek noteiktas pasaules gada labākās monētas.

Monētas "Nacionālais uzņēmējs" aversā iestrādāts QR kods ar vēstījumu uzņēmēju nākamajai paaudzei ("Strādā ar drosmi, uzņēmību un atbildību!"), bet reversā ir 25 reljefi izstrādātas skaldnes, kas simbolizē uzņēmējdarbībai veltītos gadus. Monētas averss ir gluds, simbolizējot plašo darba lauku, kas nākamajām paaudzēm jāpiepilda ar savām vērtībām. Monēta "Nacionālais uzņēmējs" izgatavota Lietuvā - "Lietuvos monetø kalykla".

Latvijas Banka kopš 1993.gada ir izlaidusi 98 lata un 25 eiro kolekcijas monētas.

2010.gadā konkursā "Gada monēta" Latvijas Bankas izlaistā "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta", bet 2015.gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš".

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.