Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Dzirdes dienā par veselām ausīm

PĀRBAUDES. Dzirdes dienā interesentiem pārbaudīja dzirdi, veicot skrīninga audiogrammas, un viņi saņēma norādes, kā dzirdi aizsargāt © F64

Stradiņa slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnika kopā ar tās rezidentiem un Rīgas Stradiņa universitātes studentiem Pasaules dzirdes dienā iedzīvotājiem atgādina par dzirdes traucējumu profilaksi, īpašu uzmanību pievēršot jauniešiem un viņu ikdienas paradumiem klausīties austiņās skaļu mūziku.

«Starptautisko dzirdes dienu atzīmē visā pasaulē ar dažādām aktivitātēm, ko organizē otorinolaringologi, medicīnas studenti un rezidenti,» stāsta Stradiņa slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas vadītājs Dins Sumerags. «Mēs Stradiņa slimnīcā pacientus un slimnīcas viesus informējām par dzirdes traucējumu profilakses pasākumiem, slimībām, kas negatīvi ietekmē dzirdi.» Apmeklētājiem, kuriem dzirdes pārbaužu laikā tika konstatēta pazemināta dzirde, mediķi sniedza rekomendācijas turpmākai ārstēšanai. «Apkopojot pagājušā gada dzirdes dienas rezultātus, kad tika veiktas vairāk nekā 100 audiogrammas, konstatējām izmaiņas daudzās audiogrammās,» norāda D. Sumerags. Pacienti saņēma rekomendācijas par dzirdes iespējamu uzlabošanu. Ārsts uzsver, ka, tāpat kā katru gadu, arī šogad tika konstatēta nepareiza ausu tīrīšana ar vates kociņiem, bieži traumējot bungplēvīti, kā rezultātā rodas caurums bungplēvītē. Daudzi rūpnīcu un fabriku strādnieki, traktoristi, strādājot pastāvīgā troksnī, nepamana progresējošu dzirdes zudumu, tādēļ medicīnas studenti informēja par darba aizsardzības līdzekļu lietojumu, lai mazinātu trokšņa ietekmi uz dzirdi. Šogad tika veiktas arī otoskopijas, lai informētu interesentus par iespējamiem sēra korķiem ārējā auss ejā, kā arī sniegtas konsultācijas par to, cik kaitīgi ir, pašam neredzot bungplēvīti, tīrīt ārējo auss eju. Stradiņa slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas virsārste Gunta Sumeraga piebilst, ka šogad pārbaudēs īpaši pievēršas jauniešiem, īpaši tiem, kuri klausās vai rada mūziku. «Arī skaļa mūzika, tāpat kā jebkurš cits skaļš troksnis, ilgtermiņā var bojāt dzirdi, tāpēc mēs stāstām par dzirdi un tās aizsardzības mehānismiem, veidu, kā baudīt un radīt mūziku, nekaitējot dzirdei. Aicināsim šīs zināšanas nest tālāk,» teic ārste.