Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Apdrošinātājs: vasarā bērni traumējas biežāk un smagāk

© f64.lv, Ilze Zvēra

Līdz ar skolēnu vasaras brīvlaika sākšanos vecākiem vajadzētu nopietni atgādināt atvasēm par drošību uz ielas, rotaļu laukumā un pie ūdenskrātuvēm, kā arī pirmajās brīvajās nedēļās vairāk uzmanīt bērnus. Apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk - BTA) dati apstiprina mediķu novērojumu, ka tieši vasarā traumu skaits bērnu vidū ievērojami pieaug un tās ir salīdzinoši smagas.

Lai arī 2020. gada vasarā masu izklaides pasākumi tikpat kā nenotika un arī daļa aktīvās izklaides iespēju bija liegtas, bērnu traumatismu tas nemazināja. Periodā no 2020. gada maija līdz septembrim BTA saņēma par 11,4% vairāk apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus nekā no oktobra līdz 2021. gada aprīlim, turklāt savainojumi bija ievērojami smagāki. Par to liecina fakts, ka ārstēšanas izdevumu segšanai vasaras sezonā tika izmaksāts par 20% vairāk līdzekļu nekā sešos rudens un ziemas mēnešos.

Biežāk sastopamo traumu vidū ir roku, kāju un atslēgas kaula lūzumi, zobu izsišana, grieztas vai plēstas brūces, suņu kodumi un smadzeņu satricinājums. Diemžēl ik gadu tiek reģistrēti arī vairāki bērnu nāves gadījumi. Savainojumus bērni gūst arī ziemas sezonā, taču tas biežāk notiek organizētās sporta vai izklaides vietās un pieaugušo klātbūtnē, tādēļ cietušie ātrāk saņem medicīnisko palīdzību. Savukārt garajā vasaras brīvlaikā pusaudži bieži vien visu dienu pavada bez pieaugušo uzraudzības.

«Līdzšinējā pieredze rāda, ka līdz ar vasaras brīvlaika sākšanos, traumatisms bērnu vidū strauji pieaug. Atbrīvojušies no vecāku un skolotāju uzraudzības, skolēni aizmirst par drošību un metas pārdrošos piedzīvojumos, kas diemžēl laiku pa laikam noved pie bēdīgām sekām. Aicinu vecākus šovasar īpaši nopietni pārrunāt ar atvasēm drošu laika pavadīšanu brīvlaikā, jo daudzi bērni otro mācību pusgadu ir aizvadījuši visnotaļ pasīvi - pie datora, bez ierastajiem sporta pulciņiem vai sacensībām. Līdz ar to muskuļi ir atslābuši, ķermenis kļuvis trauslāks un var nebūt pietiekami labi sagatavots pārbaudījumiem, kādiem to grib pakļaut pusaudžu azartiskais prāts,» uz piesardzīgu vasaras iesākšanu aicina BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Viņš arī mudina vecākus vismaz pirmajās brīvlaika nedēļās vairāk uzmanīt bērnus un ilgstoši neatstāt bez uzraudzības, kā arī rūpīgi padomāt, vai vajadzētu atvases vienas laist peldēties uz ūdenskrātuvēm. Tā kā šogad peldēšanas prasmju uzlabošanas iespējas peldbaseinos bija ierobežotas, pusaudži var pārvērtēt savas spējas ūdenī un līdz ar to apdraudēt dzīvību.