Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Kā ministrijas plāno motivēt sabiedrību vakcinēties pret Covid-19?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ministrijas pārsvarā rosina vakcināciju pret Covid-19 veicināt ar informatīvām kampaņām, izriet no Veselības ministrijas (VM) apkoptajiem ministriju priekšlikumiem vakcinācijas pret Covid-19 aptveres palielināšanas plānam.

Minēto plānu otrdien grasās izskatīt Ministru kabineta sēdē.

1,22 miljonus eiro VM plāno novirzīt Covid-19 vakcinācijas loterijas organizēšanai sadarbībā ar sabiedriskajiem medijiem, kuri nodrošinātu kampaņas publicitāti. 110 000 eiro iecerēts novirzīt iedzīvotāju motivācijas programmai, piedāvājot kultūras un izklaides iespējas, piemēram, balvā pasniedzot biļetes.

VM plāno novirzīt 2,58 miljonus eiro, lai pārskatītu finanšu stimulus ģimenes ārstiem par vakcinācijas aptveres sasniegšanu. 800 000 eiro plānots novirzīt iedzīvotāju apzvanīšanas paplašināšanai un ģimenes ārstu iesaistīšanai pacientu uzrunāšanā. VM arī plāno sagatavot informatīvos materiālus un rīkot izglītojošus reģionālos seminārus ģimenes ārstiem. Tāpat ministrija plāno veicināt pakāpenisku pārēju uz ģimenes ārstu obligātu iesaisti vakcinēšanas procesā.

VM plāno astoņus miljonus eiro novirzīt resursa piesaistei ģimenes ārsta praksēs. Rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai vakcinācijas procesā iesaistītajām ģimenes ārstu praksēm plānots novirzīt 490 000 eiro.

VM arī plāno īstenot nacionāla mēroga kampaņu daudzveidīgos mediju kanālos, bet 220 000 eiro iecerēts novirzīt informēšanas kampaņai nacionālajos un reģionālajos medijos. Informēšanas pasākumiem digitālajā telpā par vakcinācijas pret Covid-19 drošumu un nepieciešamību plānots novirzīt 380 000 eiro.

Tāpat VM plāno novirzīt 102 000 eiro izbraukuma vakcinācijas intensitātes palielināšanai iedzīvotāju pulcēšanās vietās, pasākumos, darba vietās.

Ekonomikas ministrija plāno novirzīt 400 000 eiro, lai centralizētas informēšanas kampaņas gaitā uzrunātu komersantus, darba devējus un darba ņēmējus par vakcinācijas nozīmi drošai un ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai un pakalpojumu sniegšanai. Savukārt 68 000 eiro plānots novirzīt vakcinācijas dinamikas datu analīzei, nodrošinot datos balstītu informāciju sabiedrībai un lēmumu pieņemšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno rīkot izglītības iestāžu un izglītības pārvalžu vadītāju un speciālistu ikgadējo izglītības konferenci, profesionālās izglītības iestāžu un koledžu semināru. IZM arī sagatavos un izplatīs informāciju par darba vides riskiem, ja nevakcinētas personas turpinās strādāt, būdamas nevakcinētas.

IZM arī plāno publisku lekciju par vīrusu variantiem un vakcīnām, kā arī plānots seminārs augstskolām par vakcinācijas priekšrocībām daļēji drošajā režīmā. Ministrija arī plāno sadarboties ar jaunatnes darbiniekiem, izmantojot jauniešiem domātus lokālus informācijas kanālus, skaidrot jauniešiem vakcinēšanās priekšrocības un iespējas.

Finanšu ministrija (FM) plāno, ka Valsts ieņēmumu dienests uzrunās iestādes darbiniekus, nosūtot aicinājumu ikvienam vakcinēties, norādot uz vakcinācijas nozīmīgumu. Tāpat FM resora iestādes turpinās informatīvās kampaņas, tiek plānotas darbinieku aptaujas, lai noskaidrotu vakcinācijas aptveri. Ministrija arī plāno organizēt atkārtotas kolektīvās vakcinācijas.

Kultūras ministrija plāno novirzīt 400 000 eiro kā atbalstu nevalstiskajām organizācijām sabiedrības informēšanai par vakcināciju pret Covid-19.

Labklājības ministrija (LM) plāno tikšanos, seminārus un vēstuļu nosūtīšanu nozares pārstāvjiem, lai akcentētu vakcinācijas nepieciešamību. Tāpat LM plāno aktualizēt rīcības plānu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Aizsardzības ministrija resorā plānots organizēt tikšanās ar darbiniekiem, informēt par vakcinācijas būtiskumu, nepieciešamību, ieguvumiem.

Iekšlietu ministrija plāno izstrādāt un sadarbībā ar padotības iestādēm veikt nozarē strādājošo anonīmu anketēšanu, lai noskaidrotu, kādu iemeslu dēļ daļa nodarbināto izvēlas nevakcinēties. Atbilstoši aptaujas datiem ministrija veiks mērķtiecīgas komunikācijas aktivitātes.

Tieslietu ministrija dažādos iespējamos veidos motivēs tieslietu sektorā strādājošos doties vakcinēties reģionālo izbraukumu vakcinācijās.

Savukārt Ārlietu ministrija turpinās informatīvo kampaņu digitālajā vidē "#CeļoApdomīgi", kuras mērķis ir sniegt ieteikumus Latvijas iedzīvotājiem ceļošanai šovasar. Šīs kampaņas gaitā citu ieteikumu starpā tiek uzsvērta nepieciešamība vakcinēties un iegūt digitālo sertifikātu, kas ievērojami atvieglo ceļošanu.

Vides un reģionālās attīstības ministrija turpinās sadarbību ar pašvaldībām, lai veicinātu to iesaisti iedzīvotāju vakcinācijas nodrošināšanā un informatīvo materiālu izplatīšanā.

Satiksmes ministrija rīkos iekšējās komunikācijas un dažādus informatīvos pasākumu, lai motivētu darbiniekus vakcinēties pret Covid-19. Ministrija arī plāno mediķu infektologu vadītu semināru saviem darbiniekiem par vakcināciju, tās svarīgumu un nepieciešamību.