Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Šovasar Latvijā atklātas vairākas līdz šim nezināmas alu sistēmas

Bruņa ala atklāta jau sen. Taču tā ir vienīgā tektoniskās izcelsmes ala Latvijā, vecākā ala Latvijā — tā veidojusies ledus laikmeta laikā pirms aptuveni 12 000 — 15 000 gadu, kā arī otra garākā dolomītā veidojusies ala Latvijā. Ala atrodas Amatas krastā pie Kārļiem. Tā ir 21 m gara, 2 m augsta un tikai 0,8 — 0,2 metrus plata. Ala izveidojusies Dambja iezī, kas atrodas pie Kārļu HES aizsprosta. Uz alas griestiem bija izveidojušies nelieli stalaktīti, bet alas sienas un griesti ir bagāti ar kaļķakmens notecējumiem un lāseņiem. Pārvietoties pa alas iekšieni ir sarežģīti, jo tajā ir vairāki roboti izciļņi, kas veidojušies tektoniskā plīsuma laikā. © Mārtiņš Zilgalvis/F64

Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts, ģeologs Dainis Ozols, kartējot Eiropas Savienības nozīmes biotopus, uzskaitot Latvijas alas un atsegumus, šovasar atklājis līdz šim nezināmas alu sistēmas, vēsta LTV Ziņu dienesta korespondentes Aija Kincas veidotais sižets raidījumā "Aculiecinieks".

D. Ozols stāsta, ka kartētas tiek tikai tās alas, kurās var ielīst. “Ar 30 centimetriem pietiek, ja ir 20, tad cilvēks tā īsti nevar ielīst, “ atklāj D. Ozols. Zvēru alas netiek kartētas.

"Tādu cerību, ka Latvijā varētu atrast vēl vienas Riežupes alas, Gūtmaņa alu vai kādu citu milzu plaisu, nav gandrīz nemaz.P rotams, pazemē tukšumi ir, bet cerības ir nelielas. Ir atrastas kādas 10, 12 alas, kuru garums ir trīs, četri, pieci metri. Tajās knapi var ielīst. Izņēmumi ir reti. Kā piemēram, Caurā ala Bezdelīgu klintīs,” teic D. Ozols. Bezdelīgu klintīs ir divas alas. Viena atklāta jau sen. Otra pamanīta tikai šogad.

Dainis skaidroja, ka alas dalās īstajās un neīstajās: “Īstā ir tāda, kur ieeja ir šaurāka un tad seko platāka vieta. Neīstā - kur ieeja ir platāka un tālāk seko šaurums. Lai alu skaitītu kā biotopu, tai jābūt vismaz trīs metrus garai”. Un kur tad tā alu mīlestība radusies? “Nu, alas ir tādas, no ģeoloģijas viedokļa, neizpētītas... “ Pašam ļoti patīkot Ģendertu alas. “Ģendertu ala ir ļoti interesanta, to mēs atradām, apzinot Salacas krastus. Tagad tur ir arī ģeo slēpnis.”

Viss sižets skatāms portālā lsm.lv, raidījumā "Aculiecinieks. Alu cilvēks".