Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Jaunais SAB direktors varētu tikt izraudzīts tuvākajā laikā; Levitam ir padomā vairāki kandidāti

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Jaunā SAB direktora izraudzīšanā būtiska loma būs Valsts prezidentam Egīlam Levitam un viņa drošības jomas padomniekam agrākajam SAB šefam Jānim Kažociņam, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Šonedēļ pēkšņi no dzīves šķīrās Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis. Valsts prezidents Egils Levits ļāvis nojaust, ka viņam padomā ir vairāki kandidāti SAB direktora amatam un tā izraudzīšana varētu notikt jau tuvāko dienu laikā.

Satversmes aizsardzības biroja direktora amata kandidātu izvirza Nacionālās drošības padome. To vada Valsts prezidents. Padomē darbojas Saeimas spīkere, Saeimas Nacionālās drošības komisijas un arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāji, premjers, aizsardzības, ārlietu un iekšlietu ministri. Sēdē var piedalīties arī ģenerālprokurors. Pēc tam kandidāts uz 5 gadiem atklātā balsojumā jāapstiprina Saeimai.

Viens no Nacionālās drošības padomes locekļiem Ārlietu ministrs intervijā Nekā personīga norāda, ka SAB direktoru obligāti nav jāmeklē specdienestos, jo Kažociņš un Maizītis nācis no malas un darbu veikuši ļoti labi.

Nacionālās drošības padomes locekļi Aizsardzības un Iekšlietu ministri un arī Ģenerālprokurors nevēlējās komentēt SAB direktora izraudzīšanos.

Premjers atrakstīja tikai to, ka “komplekso izaicinājumu laikā, valsts drošības iestāžu darbs ir īpaši nozīmīgs”. No komentāriem atturējās arī agrākais SAB direktors Jānis Kažociņš, kurš ir Valsts prezidenta padomnieks drošības jautājumos.