Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Žurnālistu asociācija nevēlas atklāt savu vērtējumu par NEPLP locekļu amata pretendentiem

© f64.lv, Nora Krevnera

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) pagaidām atturēsies no komentāriem par konkrētiem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amata pretendentiem, norāda asociācijas vadītājs Iļja Kozins.

"Mans personīgais viedoklis, arī vērojot šādus konkursus iepriekšējos gados, ir - ja kāda organizācija steidzas ar paziņojumu, šo paziņojumu visvisādos veidos izmanto, un sākas dīvaina komunikācija. Tāpēc mēs šoreiz izlēmām, ka pieturēsimies pie kārtības, ka mūsu atbalstītie cilvēki būs zināmi vēlāk," teica Kozins.

Vienlaikus viņš pauda, ka LŽA atbalsta žurnālistikas profesionāļu ienākšanu NEPLP. Asociācijas ieskatā, padomē ir jāstrādā vairāk cilvēkiem, kas reāli ir nodarbojušies ar žurnālistiku un kas ir savas jomas profesionāļi.

Tāpat Kozins atklāja, ka asociācijas ieskatā vajadzētu rosināt diskusiju par NEPLP locekļu skaita samazināšanu.

"Pēdējais laiks parādīja, ka arī mazākā skaitā šī padome ir pietiekoši funkcionāla," sacīja LŽA vadītājs.

LETA jau ziņoja, ka uz NEPLP locekļu amatiem pieteiktas desmit kandidatūras, kuru vidū ir arī esošie padomes locekļi.

Uz NEPLP locekļu amatiem pieteicies NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, viņa vietniece Aurēlija Ieva Druviete, NEPLP loceklis Patriks Grīva, bijušais Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs, pašreizējais SIA "Hive" valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, kristīgā radio "Radio Marija" dibinātājs un prezidents Mareks Gruškevics, bijusī Latvijas Radio 5 programmas direktore Ilva Milzarāja un SIA "NT piedzīvojumi" valdes loceklis, bijušais Latvijas Radio skaņu inženieris Andris Plakans.

Tāpat šiem amatiem pieteikušies Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Kristers Pļešakovs, mediju grupā "Mix Media Group" ietilpstošā "Radio Baltkom" producents, bijušais "Rīgas centrāltirgus" Mārketinga un komunikācijas daļas vadītājs Aleksandrs Šuņins un bijušais labklājības ministra padomnieks un radio un TV žurnālists Jānis Zariņš.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina biedrības un nodibinājumus, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, un citas ieinteresētās personas līdz 10.janvārim sniegt atsauksmes par pieteiktajiem kandidātiem uz NEPLP locekļu amatiem.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums noteic, ka kandidātam jābūt Latvijas pilsonim, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā. Uz šo amatu var pretendēt personas ar augstāko izglītību, vismaz piecus gadus ilgu profesionālo vai akadēmisko pieredzi plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, kā arī ar labu reputāciju.

Likums arī noteic, ka kandidāts nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks, kā arī sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta. Tāpat par NEPLP locekļa amata kandidātiem var kļūt tikai tādas personas, kuras ir tiesīgas saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

NEPLP locekli amatā pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ierosinājuma uz pieciem gadiem apstiprina Saeima.