Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Golubeva: "Muceniekos" vietas netrūkst, bet mums jābūt kapacitātei

© Kaspars Krafts/F64

Pēc izskanējušajām ziņām, ka Liepnas pagastā tiks izveidota patvēruma meklētāju izmitināšanas centra filiāle, TV24 raidījumā “Ziņu TOP” iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P!) skaidroja šādas iestādes izveidošanas iemeslus.

“Tas nav saistīts ar to, ka patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā “Mucenieki” trūktu vietas. Mēs redzam, kas bija vasarā, kad 1-2 dienu laikā Latvijā nokļuva cilvēki, kuri vēl varēja pieprasīt patvērumu un tie uzreiz bija pāris simti, bet vietu centrā uzreiz bija ļoti maz. Attiecīgi, ņemot vērā, ka mums blakus ir valstis, kas nav visai stabilas, piemēram, Baltkrievija, mums jābūt kapacitātei. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMPLP) jābūt iespējai vajadzības gadījumā vēl kaut kur izvietot patvēruma meklētājus,” skaidro iekšlietu ministre.

Kā norāda M. Golubeva, bijušās internātskolas ēka Alūksnes novada Liepnas pagastā jau ilgstoši netiek izmantota. PMLP pārstāvji tikušies ar vietējās pašvaldības darbiniekiem un pārrunājuši iedzīvotāju drošības un nodarbinātības jautājumus.

Kopš vasaras, kad uz pāris dienām “Mucenieku” iemītnieki protestēja pret karantīnas prasībām, situācija ir normalizējusies, taču, ņemot vērā, ka centrs ir atvērta tipa iestāde, vairāki patvēruma pieprasītāji, nesagaidot lēmumu, ir pametuši Latviju, lai dotos uz citām Eiropas valstīm. M. Golubeva norāda, ka pašlaik patvērumu meklētāju plūsmas prom no “Muceniekiem” praktiski nav, tā bija lielāka rudens sākumā. Pamest valsti, kurā pieprasīts patvērums ir nelikumīgi, atgādina ministre.