Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Dreika skaidro, kāpēc no amata tika atstādināta "Vaivari" vadītāja

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

No amata atstādinātā Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle nevarot strādāt labākajās rehabilitācijas centra interesēs, jo iesaistītas esot arī viņas privātās intereses, komentējot lēmumu atstādināt no amata Nulli, skaidroja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Indra Dreika.

Viņa atzīmēja, ka šobrīd publiskajā telpā un arī Nulles reakcijās netiek nošķirtas šīs divas dažādās lietas - kas viņa ir kā cilvēks vai profesionālis medicīnā un kas viņa ir kā valsts amatpersona, kam ir uzticēta valsts kapitālsabiedrības vadīšana un ievērojami valsts budžeta līdzekļi, kā arī vara un atbildība ar tiem sasniegt noteiktus mērķus.

Valsts sekretāres uzraudzībā atrodas VM padotās 13 kapitālsabiedrības, un tajās Dreika ir kapitāla daļu turētāja, kuras atbildība ir izveidot sistēmu, kas identificē un novērš riskus visu valstij piederošo slimnīcu pārvaldībā. Darbs tiek veikts kopā ar slimnīcu padomēm, valdēm un VM Kapitālsabiedrību un investīciju uzraudzības nodaļu, kurā strādā pieci cilvēki. Dreika uzsver, ka ne viņa, ne arī kolēģi ministrijā nevar un neiejaucas uzņēmuma pārvaldībā - valde uz uzticības pamata ir pilnvarota organizēt ikdienas darbu.

Dreika atzina, ka Covid-19 pandēmijas laikā VM visus resursus izmantoja krīzes pārvaldībai, līdz ar to tika kavēti citi plānos iekļauti darbi. Starp tiem - gan kapitālsabiedrību darbības pārraudzības maiņa, gan citu resursu, tajā skaitā - nekustamo īpašumu inventarizācija un sakārtošana, tostarp - "Vaivariem" pārvaldīšanā nodotais īpašums.

Viņa skaidroja, ka pēc kolēģu novērojumiem "Vaivaros" sapratusi, ka ir jāveido pārbaudes komija, lai noskaidrotu situāciju šajā uzņēmumā. Dienesta pārbaude tika veikta mēneša garumā un komisijas ziņojumā redzams, ka iestādē izveidots stāvoklis, kurā riski vairs nav pārvaldāmi. Līdz ar to, ja riskus nevar vadīt pieņemamā līmenī, tad atbildību par šāda stāvokļa ilgstošu pastāvēšanu nevaru uzņemties, uzsver Dreika.

VM valsts sekretāre skaidro, ka "Vaivaros" pamata risks ir tāds, ka valdes priekšsēdētāja nevar strādāt labākajās rehabilitācijas centra interesēs, jo iesaistītas ir viņas privātās intereses. Savukārt valsts kapitālsabiedrība strādā nevis savu un sev uzdoto mērķu realizācijai, bet gan plāno savu rīcību saistībā ar sava personāla interesēm. Uz to arī norāda pieteikumi projektiem, kas ir tieši gatavoti ar valdi saistīta nomnieka interesēs, turklāt izskatās, ka bez izsvērtas un dokumentētas idejas, kādēļ tieši šādiem projektiem pieteikumi tiek gatavoti.

NRC ir specializēta slimnīca un tās funkcijās un uzdevumos neietilpst sniegt atbalstu primārajai veselības aprūpei, konkrēti atbalstot tikai vienu - Nulles ģimenes ārsta praksi. Netiek realizēti citi potenciāli projekti, kas "Vaivaru" situācijā būtu piemērotāki - slimnīcas ēkas atjaunošana, pagrabstāva sakārtošana, tehnisko palīglīdzekļu centra ēkas rekonstrukcija - "Vaivaros" ir daudz, ko darīt.

Dreika uzsver, ka valdes priekšsēdētājai nekad šādā situācijā nevarēja dot atļauju savienot amatus, tas, "acīmredzot, ir iemesls, kāpēc Nulle nekad to VM nav arī prasījusi". Viņas vērtējumā, grūti ir strādāt divus pilnas slodzes darbus, kas abi tiek pilnībā apmaksāti no valsts budžeta, un vēl ir uzņemtas saistības apmācīt divus ģimenes ārsta specialitātes rezidentus, kas arī tiek apmaksāts atsevišķi, tādējādi lavierējot "starp patiesību un meliem attiecībā uz katram darbam veltīto laiku".

Dreika norāda, ka Nulle vai nu melo par katrā no amatiem pavadīto laiku, vai pārkāpj Ministru Kabineta (MK) noteikumos noteiktās prasības par ģimenes ārsta darba organizāciju un līgumos noteikto par rezidentu apmācību. Šāds stāvoklis ir konceptuāli nepieļaujams arī tāpēc, ka gan ārsta prakse gan valsts kapitālsabiedrība saņem valsts finansējumu un visam, kas notiek tā ietvaros, ir jābūt kristāldzidri caurspīdīgam, jo tas attiecas uz visas pārvaldes reputāciju un budžeta līdzekļu izlietošanu veselības aprūpē. Publiskā sektora jomā nav vietas savu personīgo karalistu būvēšanai, kas ietver arī bērnu un tuvāko radinieku iecelšanu vadības līmeņa amatos bez publiska konkursa.

Pēc Dreikas paustā, Nulles izteikumi publiskajā telpā liecina par neizpratni un nespēju nošķirt viņas kā valsts amatpersonas pienākumus, ierobežojumus un atbildību, no tā, ko viņa varētu darīt privātā uzņēmumā, savā privātpraksē, nevalstiskajā organizācijā vai citā - mazāk regulētā jomā, kas neprasa tādu caurspīdības līmeni. Viņa uzsver, ka "interešu konflikts nav situācija, kuru var vienreiz pirms astoņiem gadiem atrisināt un turpmāk rīkoties tā, it kā šīs situācijas nepastāvētu". Taču arī secinājumi un mācības no 2013.gada situācijas, kurā arī VM bija iesaistījusi KNAB, netika atbilstoši izdarīti.

"Nulle arī esot maldinājusi Latvijas Ārstu biedrību (LĀB), apgalvojot, ka runa ir par "astoņus gadus veciem notikumiem", lai gan labi apzinājās, ka pārmetumi tiek izteikti par 2019. un 2021.gadā uzsāktiem projektiem un situācijām, kuras ir turpinājušās līdz atcelšanai no amata. Tāpat Nulle ir maldinājusi LĀB un sabiedrību, ka ir pieteikusi sevi kā pārliecinošu pretendentu amatam, jo VM vēl nav izsludinājusi konkursu "Vaivaru" valdes locekļu amatiem," skaidroja Dreika.

Papildus izmaiņām valdes sastāvā, Nulles darbības esot radījušas pamatu veikt pārbaudes, lai noskaidrotu esošo situāciju un tās atbilstību dažādiem valsts finansētajiem pasākumiem.

Dreika norādīja, ka pārbaudes tika veiktas primārās veselības aprūpes jomā - par ģimenes ārstu darbības noteikumiem un to izpildi, kā arī izpildes uzraudzību. Nulle ir vienīgais sertificētais ģimenes ārsts savā praksē, taču savos skaidrojumos tā norādījusi, ka kā ģimenes ārsts strādā septiņas stundas nedēļā, kuru laikā tiek veikta "3.gada ģimenes medicīnas specialitātes rezidenta darba pārraudzība ar klīnisko gadījumu analīzi, attālinātas pacientu konsultēšanas, darbs ar medicīnisko dokumentāciju, plānveida mājas vizītes un citi ģimenes ārsta kompetencē risināmi jautājumi un konsultācijas pēc nepieciešamības.

VM valsts sekretāre skaidro, ka saskaņā ar MK noteikumiem ģimenes ārsta darba laikam jābūt ievērojami lielākam. Situācijā, kad ar primāro veselības aprūpi neapmierinātību izsaka visi iesaistītie - ģimenes ārsti sūdzas par lielu darba apjomu un pārgurumu, pacienti - ka nevar nokļūt pie ģimenes ārsta, veselības aprūpes nozare - par papildus noslodzi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienstam un slimnīcām, nav iespējama tolerance attiecībā uz ģimenes ārstu, kurš apgalvo, ka savu darbu var paveikt faktiski vienā nedēļas dienā.

Tāpat pārbaudes veiktas rezidentu apmācības procesā, proti, vai ir pieļaujama un iespējama situācija, ka apmācīttiesīga ģimenes ārsta pieņemšanas nodrošina tikai rezidenti, kam algu maksā valsts no budžeta, bet ģimenes ārsts rezidenta darbu pārskata laikā no plkst.17 līdz plkst.18, vienlaikus nodrošinot dokumentācijas kārtošanu, kontaktus ar pacientiem, mājas vizītes un tamlīdzīgi.

Dreika norāda, ka, ņemot vērā to, ka apmācībā ir divi rezidenti, laikam, kas tiek veltīts apmācībai, būtu jābūt regulētam.

Turklāt esošo situāciju ir veicinājusi iespēja kapitālsabiedrību valdes locekļiem ilgstoši ieņemt amatus, bez obligātas nepieciešamības vismaz publiskā konkursā parādīt savu konkurētspēju un pierādīt, ka joprojām ir labākais vadītājs, ko kapitālsabiedrība var atlasīt. Tāpat arī ietekme ir likumā noteiktai normai, ka valsts amatpersonām formāli nav jāsaskaņo amatu apvienošana ar ārsta darbu, kas šajā gadījumā iepriekšējiem valsts sekretāriem nav devis iespēju paskatīties uz Jau ziņots, ka otrdien VM notikušajā NRC "Vaivari" dalībnieku ārkārtas sapulcē nolemts saistībā ar uzticības zaudēšanu atsaukt no amata centra valdes priekšsēdētāju Nulli.

VM norāda, ka, ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos faktus NRC "Vaivari" pārvaldībā - lēmumu pieņemšanu interešu konflikta situācijā, kapitālsabiedrības resursu ieguldīšanu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētos projektos, kuru rezultātā tika aprīkota Nulles ģimenes ārsta prakse, jaunā ambulatorā centra būvniecību, kurā bez konkursa ir iezīmētas telpas Nulles privātpraksei, kā arī radinieku nodarbināšanu atbildīgos amatos bez konkursa - ārkārtas dalībnieku sapulcē tika pieņemts lēmums, ka slimnīcas valdes priekšsēdētāja nevar turpināt darbu, pamatojoties uz uzticības zaudēšanu, jo valdes priekšsēdētājas rīcība neatbilst krietnai un rūpīgai saimniekošanai.

Nulle esot neizpratnē, kādēļ no jauna tiek "cilātas" lietas, kas tikušas atrisinātas pirms desmit gadiem. Viņa savu atsaukšanu no amata saista ar VM valsts sekretāres Indras Dreikas izvērstu mobingu.

Vienlaikus Nulle tiesāties neplānojot.

Dreika iepriekš paudusi uzskatu, ka neuzticības izteikšana šādā situācijā ir neizbēgams solis un tas ir vērsts nozares iekšējās sakārtošanas un attīrīšanās virzienā.