Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Krīze veselības nozarē: Situācijai kļūstot arvien sliktākai, VM nesteidzas sniegt atbildi par slimnīcu tarifu pārskatīšanu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) divu mēnešu laikā no Veselības ministrijas nav saņēmusi atbildi uz vēstuli, ka ir nepieciešams pārskatīt slimnīcām noteiktos apmaksas tarifus, nevis kompensēt izmaksu pieaugumus "ugunsgrēka dzēšanas režīmā", intervijā aģentūrai LETA sacīja asociācijas izpilddirektors Normunds Audzišs.

Viņš stāstīja, ka LLPA kopā ar lielo pilsētu slimnīcu vadītājiem aprīlī tikās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni (AS), lai pārrunātu aktuālos jautājumus, kā arī sagatavoja priekšlikumus un kopā ar papildu jautājumiem iesniedza Veselības ministrijā, aicinot veselības ministri sniegt atbildes.

"Līdz šim brīdim neesam saņēmuši nekādu atbildi no Veselības ministrijas, mēs jau esam nosūtījuši atkārtotu lūgumu nekavējoties risināt šos problēmjautājumus un atkārtoti tikties, lai viestu skaidrību par turpmāko darbu. Tas nav pieļaujami, ka divu mēnešu garumā Veselības ministrija nevar atrast laiku, lai sāktu risināt šos jautājumus, ņemot vērā pastāvošos riskus, ka jau rudens sākumā var tikt apdraudēta medicīnas pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem finansējuma trūkuma dēļ," uzsvēra LLPA vadītājs.

Audzišs sacīja, ka var izveidoties absurda situācija - slimnīcām naudas vairs nav, bet nesniegt pakalpojumus slimnīcas nedrīkst, un, pēc slimnīcu aplēsēm, šāda situācija var izveidoties jau rudenī.

"Nevar arī pateikt, ka mēs "izstiepsim" šo finansējumu līdz gada beigām, tādēļ pienāciet kaut kad vēlāk - daudzi var nemaz arī vairs neatnākt. Daudzu slimnīcu vadītāji ir atbildējuši, ka visiem pacientiem, kuriem ir vajadzīga palīdzība, tā tiks sniegta tagad un tūlīt un tālākajam valstij nauda ir jārod," sacīja Audzišs.

Viņš piebilda, ka nebūtu labi, ja valdība un Veselības ministrija vienkārši nogaidītu pēdējo brīdi, kad mediķi sāk streiku un neiet uz darbu.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gadā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 10 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Ogre, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.