Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Arodbiedrība kritizē Veselības ministrijas paziņojumu par nespēju līdz 1. septembrim palielināt mediķu atalgojumu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nepiekrīt Veselības ministrijas (VM) publiski paustajam paziņojumam par nespēju palielināt mediķu atalgojumu no 1.septembra, norādot, ka prasība nav jauna un ministrijai iepriekš nedzirdēta.

LVSADA jau ilgāku laiku pieprasa ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem no 1.septembra darba samaksas paaugstinājumu par 4,5%, bet ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kas nav ārstniecības personas, samaksas paaugstinājumu par 70 eiro.

VM esot vienisprātis ar arodbiedrību par nepieciešamību palielināt viszemāk apmaksāto darbinieku atalgojumu, taču augusta vidū izvirzītās LVSADA jaunās prasības par ārstniecības atbalsta personāla un ne-ārstniecības personāla atalgojuma palielinājumu no šā gada 1.septembra praktiski tik īsā laikā izpildīt nav iespējams, pauda veselības ministre Līga Meņģelsone.

LVSADA valdes priekšsēdētājs Valdis Keris aģentūrai LETA norādīja, ka izvirzītās prasības nav jaunas - tās VM jau bijušas zināmas. Plānots, ka 19.septembrī notiks arodbiedrības padomes sēde, kurā attiecīgi lems par tālākajām darbībām, tostarp streika iespējām.

"Sarūgtinoši ir tas, ka ministrija starp 140 papildus nozarei atvēlētajiem miljoniem eiro tā arī nav licies nozīmīgi atrast 7,6 miljonus eiro, kas ir nepilni 6%, lai kaut cik atbalstītu nozarē atlikušos darbiniekus. Situācija ir dramatiska. Darba roku trūkuma dēļ viss nonācis tik tālu, ka uz vairākiem izmeklējumiem pacienti pat par pilnu maksu šogad nevar pierakstīties," sacīja Keris.