Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Klimata un enerģētikas ministrijas darbības modelis ir valsts budžeta lieka tērēšana

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Jaunās valdības veidošanas process ir īstais brīdis, lai izvērtētu Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) lietderību, saka Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis un SIA "Baltijas elektro sabiedrība" valdes priekšsēdētājs Edgars Bergholcs.

Asociācijas ieskatā šī brīža ministrijas darbības modelis ir valsts budžeta lieka tērēšana. Bergholcs norāda, ka, veidojot jauno ministriju, bija solīts, ka tā izstrādās vienotu īstermiņa un ilgtermiņa redzējumu enerģētikas attīstībai nākotnē, un enerģētikas jautājumi nebūs sadalīti starp vairākām ministrijām, taču šobrīd tie ir vairāku ministriju atbildībā, kas sarežģī procesu virzību, jo katra ministrija virza jautājumu savās interesēs.

"Ir pagājis pietiekams laiks, lai varētu izvērtēt jau rezultātus - vēl joprojām par valsts kapitālsabiedrībām AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls" atbild dažādas ministrijas, turklāt nav īstenota sākotnējā ideja tos apvienot un nodot jaunās ministrijas pārraudzībā," uzsver Bergholcs.

Viņš arī norāda uz ministrijas nerēķināšanos ar iedzīvotāju maksātspēju. Asociācijas ieskatā KEM problēmu risināšanu konceptuāli ir atstājusi citām ministrijām, kas paredz atbalsta paketi tikai atsevišķām sabiedrības grupām - sociāli vismazāk aizsargātajiem, galvenokārt daudzbērnu ģimenēm un maznodrošinātajiem. Bet šobrīd līdz ar energotarifu kāpumu un inflāciju vairs netiek paredzēts valsts atbalsts arī citām grupām.

Pēc asociācijas pārstāvja domām, daudzi uzticējās saules paneļu idejai, bet pie liela skaita saules paneļu pieslēguma valsts izmainīja politiku ar tarifu kāpumu, piebremzējot šo sektoru. Šobrīd tiek virzīta ideja par elektromobiļiem, bet neesot pārliecības, vai šo sektoru negaida līdzīgs scenārijs.

Bergholcs uzsver, ka jābūt skaidrai politikai - vai Latvija būs sašķidrinātās gāzes lielvalsts, saules un vēja enerģijas patērētājs, vai arī izmantos koksnes un kūdras resursus apkurē un esošajās TEC.

"Baltijas elektro sabiedrība" apgrozījums 2022.gadā bija 28,979 miljoni eiro, bet peļņa bija 334 572 eiro. Uzņēmums dibināts 1994.gadā, un tā pamatkapitāls ir 10,653 miljoni eiro.

Kompānija pilnībā pieder Vācijas uzņēmumam "FEGA & Schmitt Elektrogrosshandel".

Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācija dibināta 2020.gadā.