Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mūrniece: Mums nevar būt ilūziju attiecībā uz Krieviju; Latvija iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pirmdien Vācijas pilsētā Rētenbahā Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece kopā ar Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkuru parakstīja jumta līgumu par Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" ražotās "IRIS-T" vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

"Ir pilnībā skaidrs, ka mums nevar būt ilūziju attiecībā uz Krieviju. Ukrainas pieredze rāda, cik svarīga ir moderna pretgaisa aizsardzības sistēma, kas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdz šim ir bijusi tikai tuvās darbības rādiusā. Savukārt "IRIS-T" sistēma ļaus īstenot efektīvu un visaptverošu aizsardzību vidējās darbības rādiusā, kā arī ir savietojama ar NATO sistēmām, tādējādi ieguvums būs ne tikai Latvijai, bet visam reģionam," uzsver Ināra Mūrniece.

Šī būs lielākā investīcija pretgaisa aizsardzībā Latvijas un Igaunijas vēsturē.

Jau vēstīts, ka "IRIS-T" pretgaisa aizsardzības sistēmas spēj novērst ienaidnieka lidaparātu un dronu radītu apdraudējumu līdz pat 40 kilometru rādiusā un līdz 20 kilometru augstumā. Viena veida sistēmas kopīgs iepirkums ļaus Latvijai un Igaunijai ietaupīt budžeta līdzekļus, kā arī atvieglos Baltijas valstu reģiona aizsardzības savstarpēju koordinēšanu.

Turpinoties sarunām ar piegādātāju, plānots, ka pēc līguma noslēgšanas iepirkums tiks realizēts turpmāko trīs gadu laikā. Līdz tam Latvijai vēl ir jāveic apjomīgs darbs, apmācot personālu, pilnveidojot infrastruktūru, kā arī vēl jāizpilda citi mājasdarbi, lai brīdī, kad šīs sistēmas tiks piegādātas, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Tāpat Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstīja kopīgu nodoma vēstuli ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu par abu valstu turpmāku dalību Eiropas Debesu vairoga iniciatīvā, kas ir projekts ar mērķi izveidot integrētu Eiropas līmeņa pretgaisa aizsardzību.

Latvijas mērķis ir veidot slāņveida pretgaisa aizsardzību, kur dažādu darbības rādiusu pretgaisa aizsardzības sistēmas ne tikai aizsargā citus objektus uz zemes, bet arī aizsargā viena otru. Katrs nākamais slānis palielina visu sistēmu noturību pret pretinieka darbību. Šādas pretgaisa aizsardzības izveide Latvijā ir viena no valdības prioritātēm.

Tāpat ziņots, ka Latvija raķešu artilērijas "Himars" un pretkuģu raķešu sistēmas varētu saņemt 2026./2027.gadā, 5.septembrī žurnālistiem atklāja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Aizsardzības resoram ir trīs raķešu sistēmu projekti. Tie ir krasta aizsardzība pret kuģiem, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

"IRIS-T" būs lielākais militārais iepirkums kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Patlaban netiek atklāta potenciālā līguma summa un citas detaļas, taču sistēmu piegādes varētu sākties 2025.gadā. Iepriekš ziņots, ka pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei varētu veltīt ap 600 miljonus eiro.

Aizsardzības ministrija pagājušā gada rudenī sāka sarunas ar ASV par "Kongsberg Defence & Aerospace" pretkuģu raķešu sistēmu NSM (Naval Strike Missile) iegādi.

Tāpat ministrija turpina iepirkuma procesu par sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu iegādi no ASV.