Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Spriež par nepieciešamo valsts finansējumu, lai izveidotu pašvaldību policijas

© Dmitrijs Suļžics/f64

Ņemot vērā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sniegtos priekšlikumus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija esot uzdevusi Iekšlietu ministrijai (IeM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) izvērtēt un informēt komisiju par nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru pašvaldību policijas izveidei un darbībai, aģentūru LETA informēja LPS.

Pēc informācijas saņemšanas Saeimas komisija plāno atkārtoti skatīt LPS priekšlikumu, kas ir kā pamats turpmākai diskusijai arī par valsts budžeta līdzekļu nodrošināšanu ar likumu noteiktās obligātās funkcijas īstenošanai. Proti, no 2024. gada 1. janvāra pašvaldībām saskaņā ar Pašvaldību likumu pašvaldību policija ir noteikta kā autonomā funkcija un tās izveide ir obligāta.

LPS norāda, ka šim mērķim nav paredzēts valsts budžeta līdzfinansējums un tas radīšot ievērojamu ietekmi uz pašvaldību budžetu, īpaši tām sešām pašvaldībām, kurās līdz šim nav izveidota sava policija.

Vienlaikus IeM esot izstrādājusi vadlīnijas pašvaldību policijas izveidei un darbam, kas ieteikumu formātā nosaka labās prakses principus, tai skaitā policijas darbu diennakts režīmā. Pašlaik pašvaldības pilnībā finansē pašvaldību policiju no sava budžeta kā brīvprātīgu funkciju.

LPS uzsver, ka valdības deklarācijā kā viens no punktiem minēts tieši sabiedriskās kārtības un drošības finansējuma palielināšana, nodrošinot tam līdzekļus 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta līdz 2026.gadam. Turklāt viena no valdības galvenajām prioritātēm ir iekšējā un ārējā drošība.

Tomēr šī uzdevuma īstenošanai esot nepieciešami papildus līdzekļi vienlīdz valsts pārvaldes institūcijām un pašvaldībām, jo minēto IeM vadlīniju pilnvērtīga īstenošana ir nozīmīga drošības daļa, jo pastāv iespējamība, ka daļa Valsts policijas atbildības tiks nodota pašvaldībām.

Jau pērn ikgadējās sarunās ar Iekšlietu ministriju LPS akcentēja, ka vajadzīgs detalizēts, pamatots izvērtējums, turklāt ne tikai par pašvaldību policijas izveidi, bet arī tās darbību atbilstoši sabiedrības vajadzībām pēc drošības pasākumiem, tai skaitā policijas kapacitāti, apmācībām, ekipējumu, transportu, telpām u.c.