Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par nelegālo migrantu pārvadāšanu ārvalstniekam piespriež cietumsodu; zināms, ja plāns būtu izdevies, cik viņš nopelnītu

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Latgales rajona tiesā Ludzā 16.oktobrī 1983.gadā dzimušo Oleksandrs C. atzinusi par vainīgu apsūdzībās par deviņu nelegālo migrantu pārvadāšanu Latvijā un piespriedusi brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem, vēsta "Latvijas Avīze".

Saskaņā ar apsūdzību Oleksandrs pie atbildības saukts par to, ka bija nolēmis nelikumīgi nopelnīt 4500 ASV dolāru (ap 4200 eiro), nodrošinot vairākām personām iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

7.septembra vakarā viņš savā minivenā, kuram bija Polijas valsts numura zīmes, ieradies Krāslavas novada Šķeltovas pagastā. Vīrietis zinājis, ka mežā pie Krīviņu sādžas, kur vairs neviens nedzīvo, viņu gaidīs vairākas personas, kas bija pretlikumīgi iekļuvušas Latvijā. Krīviņi atrodas vairāku desmitu kilometru attālumā no Latvijas robežas ar Baltkrieviju, tātad arī turp nelegālos migrantus varētu būt nogādājis pavadonis, lēš laikraksts.

Oleksandru norunātajā vietā gaidījuši deviņi ārzemnieki, visi vīrieši, no kuriem seši bija Afganistānas, bet trīs - Indijas pilsoņi. Nelegālo migrantu grupu Oleksandrs iesēdinājis automašīnā, lai aizvestu uz Rīgu, taču pēc apmēram stundas Rēzeknes novada Lūznavas pagastā mašīnu apturēja Valsts robežsardzes darbinieki. Visi deviņi nelegālie migranti pašlaik jau izraidīti no valsts.

Apsūdzētais Oleksandrs savu vainu atzinis pilnībā un izteicis vēlēšanos noslēgt vienošanos ar prokurori par vainas atzīšanu un sodu, kam tiesa arī piekrita. Saskaņā ar vienošanos Oleksandrs sodīts ar brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem, viņam uz diviem gadiem atņemtas tiesības veikt starptautiskos pārvadājumus, pēc cietumsoda izciešanas viņš tiks izraidīts no Latvijas un viņam noteikts iebraukšanas aizliegums uz četriem gadiem.

Par valsts nodrošinātā aizstāvja palīdzību pirmstiesas izmeklēšanā un tiesā no viņa tiks piedzīti 238,15 eiro. Mobilo telefonu un automašīnu "Crysler", ko vīrietis izmantoja noziedzīgā nodarījuma veikšanā, paredzēts konfiscēt un iznīcināt.

Spriedums vēl nav stājies spēkā.