Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvija plāno atteikties no tehniskās apskates uzlīmēm

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Sākot ar 2025. gada janvāri, Latvijā varētu atteikties no transportlīdzekļu tehniskās apskates uzlīmēm, TV24 raidījums “STOPkadri ar Armanu Puči” noskaidroja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Šobrīd nav skaidrs ar ko uzlīmes tiktu aizstātas.

CSDD uzsver, ka, ja ES normatīvie akti pieļautu digitalizēt šo sistēmu, tad CSDD būtu gatava to īstenot. Kamēr nav zināms, kādas formas dokuments varētu tikt ieviests, šobrīd nevar arī aprēķināt, cik jaunās sistēmas ieviešana izmaksātu.

“Skaidrs, ka šīs uzlīmes digitālā laikmetā nav nepieciešamas. CSDD jau šobrīd strādā pie risinājuma, lai tās vairs nebūtu vajadzīgas. Esošā sistēma savu funkciju pilda, bet, pārejot uz pilnīgiem digitāliem reģistriem, CSDD kopumā ir nodrošinājusi šo digitālo saskarsmi ar lietotāju, mierīgi var iztikt arī bez uzlīmēm,” saka Satiksmes ministrs Kaspars Brikšens.

Kaimiņvalstī Igaunijā 2000. gadu sākumā ieviestas digitalizētas datu bāzes, un tehniskās apskates uzlīmes tika nomainītas pret sertifikātiem. Igaunijas Autoceļu pārvalde TV24 norādīja, ka Igaunijā pēc tehniskās apskates uz sertifikātiem darbinieks ar roku atzīmē, ka transportlīdzeklis ir izgājis apkopi. Tas nepieciešams, lai, braucot pāri robežai, citas valsts policija spētu identificēt faktu, ka transportlīdzeklim ir veikta apskate.

“Pašā Igaunijā mums nav nepieciešamas šīs atzīmes reģistrācijas sertifikātā, jo mūsu policijai ir pieejami dati no sistēmas, kas ir savienota ar mūsu satiksmes reģistru, kur glabājas visa digitalizētā informācija. Tomēr, ja kāds dodas ārpus Igaunijas, tad gan būs nepieciešama šī atzīme," Igaunijas autoceļu pārvaldes transportlīdzekļu tehniskās daļas vadītājs Jurgo Vahtra.

Tikmēr Latvijā akcentē, ka tehniskās apskates uzlīmēm ir savi plusi. CSDD pārstāvis norāda, ka uzlīmes savulaik palīdzēja noteikt krāpnieku transportlīdzekļus, kas nesamaksāja benzīntankā par degvielu un pārvietojās ar viltotām numura zīmēm. Arī autožurnālists Pauls Timrots atzīst, ka uzlīmēs redzamā informācija var palīdzēt identificēt automobiļa īpašnieku.

Tehnisko apskati gada laikā nokārto nedaudz vairāk kā viens miljons transportlīdzekļu. Tehniskās apskates uzlīme maksā 2,19 eiro. Tātad ļoti aptuvenie ienākumi ir 2,19 miljonu eiro apmērā. Cenā ietilpst uzlīmes apdruka, glabāšana un nodošana klientam. Iepirkumā par uzlīmju izgatavošanu divas reizes pēc kārtas uzvarēja viena un tā pati firma no Vācijas - “J.H.Tonnjes E.A.S.T. GmbH &Co”. Mediji 2020. gadā ziņoja, ka CSDD stingro prasību dēļ tas pats uzņēmums aptuveni 20 gadus piegādā numura zīmes un uzlīmes. Kā norāda CSDD, drošības prasības uzlīmēm ir ļoti augstas. Iepirkumos izvēlējās to pretendentu, kas piedāvāja produktu, kuru nevarētu viltot.

Šobrīd no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm gandrīz pusei jeb 12 valstīs, piemēram, Austrijā, Vācijā, Francijā, arī Latvijā pēc transportlīdzekļu tehniskās apskates tiek līmētas uzlīmes. Pārējās valstīs, tostarp mūsu kaimiņvalstīs, izsniedz sertifikātus vai abus.